– Det skjedde noe i Trondheim i sommer. Vi har fått skuta på rett kjøl, vind i ryggen og seilene opp til rett tid.

Det sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts.

Slik konserten med Rolling Stones på Koengen i 2006 åpnet portene for flere storkonserter i Bergen, tror Vanebo vi i Trondheim kan snakke om et «før og etter Knopfler».

Mark Knopfler spilte den første av sommerens konserter på museet, og solgte ut alle billettene bare timer etter at de ble lagt ut i september i fjor.

PLUSS-ANMELDELSE: Fin fest med kalde fingre

PLUSS: Mannen med gullfingrene

– Før hadde vi en tese om at folk går bare på én eller to konserter. Slik er det ikke lenger. Flere gode konserter gjør at flere går på flere konserter. Vi legger oss ikke i forsvar, vi går i angrep, sier Vanebo.

15 000 i helga

Konsertsesongen på Sverresborg ble avsluttet i helga med to dobbeltkonserter: Highasakite og Røyksopp fredag, The Sirens og Nightwish lørdag. Fredagens konsert hadde i overkant av 7000 besøkende, lørdag 8000.

Se bilder fra Nightwish-konserten

Til sammen har 45 000 publikummere vært på konsert på Sverresborg i sommer.

– Det er mye folk, og det det har ikke vært de samme fra gang til gang. Spesielt nå i helga fikk vi mange nye venner der oppe. Responsen fra festivaldrevne studenter fra andre deler av landet er at de trives og fikk en festivalfølelse, selv om det bare var én dag, sier Vanebo.

Arrangøren sier han er veldig ydmyk i forhold til de mellom 200 og 300 som bidrar opp mot hver konsert.

– Det gjøres en fantastisk innsats. Teamet rundt oss er like viktige som oss. Dette er summen av alle gode krefter, samt rett booking med en progresjon gjennom sommeren.

Ringvirkninger

Godt publikumsbesøk gir også en sunn økonomi. Vanebo sier alle sommerens konserter har hatt svarte tall og dermed et pent overskudd. Hvor mye vet han ikke ennå.

Han mener konsertene gir store ringvirkninger til næringslivet ellers i byen, blant annet fra de mange tilreisende. Trondheim Concerts har selv brukt over 10 millioner kroner til lokale innkjøp.

– Vi er bevisst på å bruke lokale leverandører, som dermed blir sterkere fra år til år. Det er ringvirkninger i hytt og pine, og det er fint for alle.

Allerede har Trondheim Concerts solgt cirka 2000 billetter til konserten med Åge og Sambandet 13. august til neste år.

PLUSS-ANMELDELSE: Åges arena

Jobber med nye artister

Trondheim Concerts jobber nå konkret med flere artister med tanke på neste sommer. Hvilke kan ikke Vanebo si ennå, men han antyder artister på størrelse med de som har vært her i sommer og større.

– Vi merker at det er selvtillit i byen. Nå spilles det bra fotball, og både Olavsfestdagene og Pstereo hadde et fantastisk år. Vi er i flyt. Det gir oss selvtillit i forhold til neste år, sier Vanebo, som er opptatt av å gi honnør til publikum og naboer.

PLUSS: Urockelig

– Publikum har kommet til Sverresborg i all slags vær. Kristoffer Lo sa det var elektrisk, Per Gessle og Åge var begge helt over seg. Jeg vil også gi en honnør til de på Sverresborg, og ikke minst nabolaget, som har fått oss til å føle oss velkomne. Dette har vært artig, sier Stein Vanebo.