John Mayall trengte ikke stå på lenge på scenen før vi glemte at han har skrevet seg inn i historien på grunn av sin rolle som fødselshjelper for storheter som Eric Clapton, Peter Green og Mick Taylor på 60-tallet.

Allerede under første låt ble det tydelig at han slett ikke soler seg i glansen av gamle bragder, men er en hardtarbeidende bluesveteran som fortsatt har noe å gi.

- Denne låten spilte vi inn på den tiden jeg sluttet å drikke. Det er 30 år siden, og det er nok derfor jeg står her i dag, sa Mayall og gikk i gang med «Give Me One More Day».

Han har fått utallige dager på en rekke scener verden rundt også de siste tiårene, og det er høyst fortjent, for Mayall har en sjelden innsikt i bluesens vesen og har fortsatt en egen evne til å plukke ut bunnsolide musikere. Særlig gitarist Rocky Athas gjorde seg bemerket på Hell.

Det gjorde også bassist Greg Rzab, som har spilt med en rekke andre av bluesens storheter. Han tok ordet to ganger for å fortelle at «den låten har vi aldri spilt før».

Mayall er på ingen måte musikalsk nyskapende, og det var liten utvikling å spore i repertoaret. Låtene klang temmelig likt, enten de ble skrevet på 60-tallet eller kom fra hans nye album. Han mangler dessuten den fandenivoldskheten som kan gi bluesen en ekstra dimensjon.

Men hele salen hygget seg. Mayall, som med sitt kortklipte, grå hår likner mer og mer på Haakon Lie, opptrådte som en trivelig bestefar. Han pratet og smilte og leverte til og med et aktuelt miljøbudskap med låten «Nature’s Disappearing».

Selv om det var trangt foran scenen, var det mange som fikk plass til å danse når bandet dro i gang klassikere skrevet av folk som Albert King, Mose Allison og Otis Rush.

Og selv om «Room To Move», Mayalls kanskje aller mest kjente låt, ikke hang helt sammen, smilte publikum fra øre til øre da de gikk ut for å få med seg resten av lørdagskvelden.

Konserten ble aldri noe mer enn god underholdning. Men god underholdning er nettopp det publikum er ute etter på slike festivaler.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO

Foto: Morten Antonsen