a-ha er tilbake igjen, med ny plate og ny turne. Etter forrige ukes «øving» i Drammen, skal «Cast In Steel Tour» i første omgang ta bandet til møte med publikum fra scener i Argentina, Brasil, Russland, Hviterussland, Latvia, England, Nederland, Frankrike, Sveits, Tyskland, Østerrike og Luxemburg. Om Trondheim kommer på turnéplanen gjenstår å se. I mellomtiden kan vi minne om bandets første konsert i Trondheim.

Les Adressas anmeldelse av «Cast In Steel»

Den foregikk onsdag 4. februar 1987, og så slik ut, sett mot publikum. Slik så altså ungt pophysteri ut før smarttelefoner gjorde bilder i denne sjangeren ganske annerledes. «Pop-festen» var tittel på førstesiden på Adresseavisen, som dekket begivenheten med bredt blikk på musikk og fans.

På førstesiden ble begivenheten ellers oppsummert slik: «Morten, Pål og Magne leverte kanskje Norges-turneens beste konsert i Leangen Ishall i går kveld. Etter å ha ankommet Trondheim bedre bevoktet enn paven, gikk de på scenen og beviste at de er et popband av klasse, med en sjelden evne til å skape fin stemning blant publikum. Alt fungerte som det skulle. Det ble bare noen få besvimelser, og resultatet ble en popfest uten like. a-ha selv var strålende fornøyd. Både med publikum som oppførte seg eksemplarisk, og med Leangen ishall, som begynner å få litt av et rykte som konsertsal».

Avisen var på Værnes for å formidle pophysteriet fra landing. «Magne «finlandshetta» Furuholmen klarte faktisk å lure seg først ut av flyet med sin obligatoriske forkledning uten at noen merket det», meldte Ole Jacob Hoel. Vokalist Harket fikk Hoel sett, men «Morten lekte seg med de stakkars fotografene, sprang fra Adresseavisens dårlig trente», skrev han, og la til at Harket hadde med seg like stor stab som det var betalende tilskuere da hans forrige band Soldier Blue spilte på Bluesklubben på Skansen.

Les Adressas anmeldelse av Morten Harket under Olavsfestdagene 2014

I egen sak ble det skildret hvordan en av avisens fotografer bryskt ble nektet adgang til hotellet a-ha bodde på ved Nidelven. Bandet krevde også at fotografer måtte skrive under en kontrakt om bruk av bilder fra konserten. Noe som førte til at herværende avis ikke tok bilder av a-ha på scenen, men heller fokuserte på publikum,

Anmelder Trygve Lundemo, var mer enn fornøyd med showet, med «Den store a-ha-opplevelsen» som tittel på vurderingen av konserten. Etter start med «Train of Thought» ble konserten ifølge hans anmeldelse bare bedre og bedre. Han mente ishallen fungerte «usedvanlig godt som konsertlokale» og opplevde en «helt annen nærhet mellom scene og sal her enn for eksempel i Wien og Zürich».

A-ha fikk ros for at de: «som «tenåringsband» fungerer utmerket», men anmelderen la til at : «For oss noe eldre er det vanskelig å forstå at de har slik utrolig tiltrekningskraft». Med 4000 tilhørere ble det ifølge Lundemo en kveld hvor: «Alt fungerte. Riktig nok besvimte seks, syv stykker av trykk og varme allerede før bandet kom på scenen – men deretter ble besvimelsene mer sjeldne og etter hva vi kunne se kom ungjentene seg raskt på beina igjen», het det om a-ha-konserten for 28 år siden. Og paven? Han kom til byen først to år senere, i juni 1989, visstnok minst like godt bevoktet som a-ha.