Inne i huset i Dalarø, en halv times kjøretur sør for Stockholm, sitter den svenske suksessforfatteren Mari Jungstedt og hennes trønderske forlovede Ruben Eliassen i hvert sitt kontor og jobber med den samme boka.

De kommuniserer per mail. Når de skriver ja, resten av dagen er kontakten adskillig mer fysisk.

Solgte 90 000 i Sverige

Denne uka utgis «En mørkere himmel», den første boka i serien fra det skandinaviske miljøet på Gran Canaria, i Norge. Den har allerede solgt 90 000 eksemplarer i Sverige, og skal også ut i Danmark, Tyskland, Finland, Spania. Svensk Film har kjøpet filmrettighetene til serien.

– Spesielt morsomt at de er så begeistret i Spania, det er jo deres land, deres kultur vi skriver om, sier Mari Jungstedt.

Hun er ikke spesielt godt kjent i Norge, men i Sverige er hun kjendisforfatter på linje med Camilla Läckberg og Liza Marklund. Dels på grunn av hennes serie med krim fra Gotland som er en stor suksess i Sverige og Tyskland både som bøker og tv-serie, dels fordi hun var en profilert tv-journalist før hun begynte som forfatter.

LES OGSÅ: Skattekrav endte i bokserie

Ruben Eliassen, født i Trondheim, oppvokst på Hitra, er også en erfaren forfatter og har hatt bra suksess i Norge, ikke minst med fantasyserien Phenomena. Han har også skrevet to krimromaner på egen hånd, men kanskje ikke helt fått dreisen på det.

Dyrker ulikhetene

– Jeg har lært utrolig mye av å jobbe sammen med Mari. Hun er så systematisk, alt er gjennomresearchet, ingen ting er tilfeldig. Jeg har skjønt mye mer av krimhåndverket i de to årene vi har jobbet sammen, sier Ruben.

– Jeg har base i journalisthåndverket og er nok noe mer strukturert enn Ruben, sier Mari. – Han skriver på innfallsmetoden, og lærer meg mye, ikke minst med hvordan han plutselig kan stoppe opp, smake på stemningen, fargelegge og utdype.

LES OGSÅ: Anbefaler ny norsk krim

De to understreker at selv om de er forskjellige, så er grunntonen i det de skriver temmelig lik. De skriver hver sine kapittel og gestalter hver sin hovedperson, den kvinnelige svenske journalisten og den norske politiavhopperen, spiller bevisst på forskjeller mellom svensk og norsk, kvinne og mann. Men hvert kapittel går mange runder mellom e-postkontoene, og det er knapt mulig å se hvem som har skrevet hva.

Rask på labben

Det var den gamle historien. Ruben (nå 46) og Mari (nå 52), hun nyskilt, han nyseparert, traff hverandre gjennom felles venner på Gran Canaria. Ingen av dem var klare for nye forhold, som det heter, men det tok ikke mange dagene før de var et par.

– Hun er så rask på labben hun der, sier Ruben.

– Og det sier du, som kastet deg ned på knær og fridde etter to måneder, parerer Mari.

Hun skulle skrive på en ny Gotlands-krim, men nærområdene i Gran Canaria ga nye impulser. De to promenerte på kryss og tvers på sørsiden av øya, og en kveld hoppet Ruben og Mari opp i en typisk kanarisk fiskebåt i den gamle fiskehavnen ved Arguineguin. «En død naken kvinne ligger blant fiskene», ropte Mari. Ruben kvapp til, men Mari hadde fått et av sine «fragment», ideer som nesten alltid materialiserer seg som en nøkkelscene i en bok.

Det ble utgangspunktet for den første boka de skrev sammen, og som ble starten på en lengre serie fra det skandinaviske miljøet på Arguineguin og Gran Canaria. De går dypere ned i forskjellige sider ved det svensk-norske miljøet på ferieøya i kommende bøker.

Skriver inn Tysland

– Vi savnet Terje Tysland i boka, sier fotografen.

– Vi har skrevet Tysland inn i bok nummer to, ler forfatterparet, som møter Unni og Terje Tysland omtrent daglig når er på rusletur i nabolaget. De har en leilighet i gammelbyen i Arguineguin, og planla at de skulle bo der fast. Men det ble for innviklet, spesielt i forhold til Rubens barn. Maris barn er voksne.

LES OGSÅ: Skaper trøndersk musikkfest i syden

Da de så huset på Dalarö ved en tilfeldig visning en flott septemberdag i fjor, ble de så begeistret at huset ble kjøpt samme dag. Og det skjønner vi godt, vi som var der på en like fin septemberdag i 2015. I løpet av året har de pusset opp de fleste rommene, og fyller huset med latter og energi. Det er ikke langt mellom de kjappe slengbemerkningene eller de hjertelige klemmene når en er i selskap med Mari og Ruben.

I Dalarö bor de nær de sentrale institusjonene i Stockholm som forlagshus og frisører, og samtidig i selve skjærgårdsidyllen. Østersjøen blinker fristende utenfor stuedøra. Men på dagtid, inne i huset, planlegges de blodigste forbrytelser...

Skjærgårdsidyll: Ruben Eliassen og Mari Jungstedt har funnet drømmehjemmet midt i «Saltkrokman»-land. Foto: RICHARD SAGEN
Handlingen i neste bok: Ruben Eliassen og Mari Jungstedt har handlingen klar før de begynner selve skrivingen. Skriften på veggen uthjør scenen i neste krim fra Gran Canaria. Foto: RICHARD SAGEN
Rubens arbeidsrom: Ruben Eliassen og Mari Jungstedt har hvert sitt arbeidsrom i andre etasje. Her er Mari på et sjeldent besøk inne i Rubens bule. Foto: RICHARD SAGEN