Mange stusset da det onsdag kveld ble kjent at Svein Otto Nilsen fra Pensjonistpartiet blir leder for kulturkomitéen i bystyret i Trondheim. Selv synes han ikke det er så rart. På 90-tallet hadde han tilnavnet «Kultur-Nilsen».

- Jeg ledet det som den gangen het kirke- og kulturkomiteen fra 1993 til 1997 og lærte svært mye. Jeg fikk et helt annet syn på kultur i den perioden, sier Nilsen.

Han representerte på den tiden Fremskrittspartiet, som også da hadde et helt annet syn på kulturpolitikk enn de andre partiene.

- Jeg var ikke på linje med Frp i kulturpolitikken den gangen og er det selvfølgelig heller ikke i dag, sier Nilsen, som også har vært innom Demokratene før han nå har slått seg til ro i pensjonistenes parti.

Men han har ikke bare omsorg for de eldre. Kulturpolitikken han vil føre, henvender seg til hele folket.

Skeptisk til Festningen

Han mener han utrettet en god del på 90-tallet og har ambisjoner også for de kommende fire årene. Siden han vil at kultur-, idrett- og friluftskomiteen skal fungere som et team, er han likevel forsiktig med bastante uttalelser.

Men Nilsen mener Olavshallen må utvides der den ligger i dag framfor å bygge et nytt kulturhus. Han er skeptisk til konserter på Festningen og synes Sverresborg fungerer godt.

Nilsen er dessuten positivt innstilt til Gråkallen vinterpark, til mer kultur i bydelene og til et bedre tilbud for de eldre. Han vil også stimulere den frivillige innsatsen i kultursektoren og sørge for at kommunen fortsatt skal leie ut idrettshaller og baner gratis.

20 nye kunstgressbaner

- Jeg stiller meg selvfølgelig bak samarbeidsplattformen som de sju partiene er blitt enig om, tilføyer han. Der står det blant annet at partiene, sammen med idretten og fylkeskommunen, skal «bygge minst 15 nye hallflater og 20 nye kunstgressbaner». Det står også at det kulturelle integreringsprosjektet Fargespill skal bli permanent og at kommunen skal bedre forholdene for profesjonelle kunstnere.

- Trondheim skal være en av landets fremste kulturbyer, svarte Svein Otto Nilsen da Adresseavisen før valget spurte partienes listetopper om sine visjoner for kultursektoren. Han sa også at kulturen skal gi innbyggerne og turistene et godt tilbud og skaffe kommunen inntekter.

- Er kulturens viktigste oppgave å skaffe kommunen inntekter?

- Kultur gir mer penger tilbake til kommunen enn vi er klar over. Men kultur er også viktig for hver enkelt. Livet ville blitt kjedelig uten kultur. Da hadde vi bare blitt sittende og se på TV.

Hopper etter Wirkola

Flere ganger i løpet av intervjuet gjentar Nilsen at han går til oppgaven med en ydmyk holdning.

- Da jeg ledet kulturkomiteen på 90-tallet, lærte jeg svært mye av å være ute i felten og besøke institusjonene. Også nå vil jeg lære av ildsjelene og lytte når de forteller om problemene de har. Jeg vil dessuten at kulturkomiteen skal fungere som et arbeidsverksted der vi kan utvikle nye ideer og legge fram nye saker. På kultursektoren er det lettere enn ellers å oppnå tverrpolitisk enighet. Men oppgaven blir omtrent som å hoppe etter Wirkola. Erling Moe, som har ledet komiteen de siste fire årene, gjorde en god jobb.

Gjerne bilutstilling

- Er det et problem for kommunens kulturpolitikk at 70-80 prosent av kulturbudsjettet går til faste forpliktelser?

- Vi slipper ikke unna disse forpliktelsene. Men vi kan arbeide for å få mer ut av hver krone. Jeg er dessuten svært positiv til at kulturlivet skaffer seg større sponsorinntekter. På Sverresborg folkemuseum har de for eksempel leid ut arealer til en bilutstilling. Slik nytenking setter jeg pris på. Det er nødvendig for mange institusjoner å få inn private midler.

Svein Otto Nilsen satt i bystyret i 28 år i strekk fra 1983 til 2011. Han legger ikke skjul på at det er stor stas å være tilbake i rådhuset, der han satser på å være på kontoret fire dager i uka.

- Jeg har alltid sagt at jeg er en ombudsmann. Det vil jeg fortsatt være. Jeg vil at folk fortsatt skal kontakte meg og fortelle om sine problemer, uansett hva saken handler om, sier Svein Otto Nilsen.