– Vi kaller Song Expo verdens største låtskriver-camp på grunn av tettheten mellom låtskrivere per kvadratmeter. Det er to etasjer med hundre låtskrivere på fjorten dager, sier prosjektleder Leiv Aspén.

Verdens største samling av låtskrivere startet i Trondheim tirsdag, med den regionale delen av programmet. Aspén forteller at logistikken i forkant har handlet om alt fra å passe på at internasjonale låtskrivere kommer seg på fly fra USA og Asia, til at nye deltakere kommer seg på bussen fra Tydal til Trondheim.

Interessen for Song Expo har aldri vært større, og samtidig som arrangørene mottar flere søknader enn tidligere, har det blitt viktigere for dem å ivareta ønsket om å heve nivået på regionens låtskrivere. I år har de derfor utvidet samlingen til å vare i fjorten dager, og den består nå av en regional, nasjonal og internasjonal del.

14 får plass

– Vi plukker ut folk fra regional del til å være med på nasjonal og nasjonal til å være med på internasjonal. Man kan prestere underveis, og er det noen med talent, får de være med videre, forklarer Aspén. I år har Song Expo mottatt 100 søknader til den regionale delen, men bare 14 får plass. Aspén mener at den økende interessen for Song Expo har kommet som resultat av muligheten for å åpne dører videre.

– Man får erfaring og får skrive sammen med blant annet Will Simms eller Chad Hugo fra Neptunes og Pharrell Williams, og det er ganske stort.

De som får bli med til den internasjonale delen, får muligheten til å skrive låter og spille de inn med erfarne låtskrivere og produsenter. I år kommer deltakere fra USA, Asia og Europa, samt 15 representanter fra publishere og plateselskap. Det har ikke manglet talent blant tidligere Song Expo deltakere. I 2011 kom blant annet Martin Mulholland ut av samlingen med en publishing-avtale med Universal Music, og Kathrin Frøder hadde hatt suksess med singelen «Stockholm Syndrome» med CLMD i 2013 etter å ha deltatt på samlingen.

Vil skape nettverk

– Målet er å eksportere norsk musikk, etablere norske talenter og skape nettverk både regionalt, nasjonalt og internasjonalt og spre budskapet om de forskjellige markedene. Det er ikke så mange som vet at det er en gigaforskjell mellom det asiatiske og det amerikanske markedet. De snakker ikke sammen. Man kan gi ut samme låta i Korea og USA uten at de vet om det.

Song Expo gir internasjonale låtskrivere mulighet til å møte kollegaer fra andre nasjoner på en nøytral arena. Aspén forteller at USA og Asia er mer interessert i å utforske hverandres markeder enn tidligere og ønsker samarbeid i større grad.

– Andre camper er ofte et selskap som inviterer folk til å skrive for sine artister eller det er en slags monogam opplevelse, mens her er det polygami. Det handler bare om kreative musikere som møtes på forskjellige nivåer og har det sykt artig og skriver veldig bra låter. I fjor ble én av fire låter solgt og det var seksti låter. Det er høyt nivå. Det er fordi det er så dyktige folk som er her, som vanligvis ikke møtes eller har møttes. Når planetene knuser mot hverandre så blir det en del supernova.

Regional Camp holdes 17.- 18. juni.

Nasjonal Camp holdes 19. - 22. juni.

Internasjonal Camp holdes 13. - 29. juni.