En fullsatt sal i Dokkhuset hedret i går kunstnere, skoler og elever i Den kulturelle skolesekkens egen prisutdeling, Gullsekken.

Prisfesten er en del av Ung 2014-arrangementet som preger Trondheim denne helgen.

–Noen opplevelser er kulere enn andre. Men her er det så mye bra at det har vært en kjip oppgave å plukke de beste, sa programleder Magnus Strand Helberg fra Ungdommens bystyre.

Hivju, som var første prisutdeler, rev opp priskonvolutten med tennene og delte ut 100 000 kroner for «Beste produksjon» til Filmfest Salten i Nordland. Filmfesten samler hvert år elever fra 10. trinn i ni kommuner i Salten-området for å lære om filmproduksjon.

Rev opp konvolutten

Strand Helberg og Rune Nilson fra NRK ledet salen gjennom et humørfylt og kompakt show med opptredener fra magedanser Guro Elde Paulsen, rockabillysjarmørene The Vossa Rebels, popstjerneskuddet Aurora Aksnes og de durkdrevne rockerne i Oslo Ess.

–Ikke jobb, bare artig

Geir Moa fra Halsen ungdomsskole fikk prisen for «Årets ildsjel».

–Dette er tøft for en gammel mann, helt overveldende, sa den lykkelige 63-årige læreren og la etterpå til at dette motiverte for å gå på noen ekstra år i skoleverket.

Prisen for «Årets elevvertskap» gikk til elevene ved Rørvik skole i Vikna. Elevvertene har sammen med kulturkontakten ansvaret for å ta i mot artister og kunstnere som kommer til skolen sin. Programleder Nilson spøkte med at det kunne være krevende å møte sære og spesielle rockeband, hvorpå makker Strand Helberg parerte:

–Men hva er tenåringer da? Det burde jo passe ganske bra, smilte han.

–Vi føler ikke at vi jobber, det er bare artig. Også får vi møtt mange kjendiser, fastslo Rørvik-elevene Jonas Strømli (16) og Robin Sagmo (15) etterpå.

–Nu kjør vi!

Thomas «Håkki» Eriksson fikk «Elevenes pris for beste produksjon» med forestillingen «Jag tyckte boken var bättre än filmen». Erikson ramset opp en heftig lang liste over små og store steder han har besøkt gjennom Den kulturelle skolesekken før han henvendte seg til skoleelevene i salen:

–Uansett om dere flytter eller blir på den plassen dere er fra, dere er bra nok. Tack alle jækla elever, nu kjør vi!, sa han til stor applaus fra salen.

Kippermoen ungdomsskole i Vefsn i Nordland tok prisen for «Beste skole».

– Viktig livsgrunnlag

–Den kulturelle skolesekken har fått utrolig mye kultur ut til folket, og er dessuten et viktig livsgrunnlag for mange kulturarbeidere, fastslo Kristofer Hivju etter Gullsekken-utdelingen.

Han er imponert over innsatsen som gjøres på skolene rundtom i landet.

–Jeg spilte i rockeband og var revysjef, men all kultur jeg drev med var utenom skolen. Det er flott å se at det blir tatt inn i skolen, og det sier også noe om en nasjons holdninger til kultur - at det er viktig, sa Hivju som kommer tilbake til Trondheim senere i sommer hvor han gjør forestillingen «Olav - fra hat til håp» under Olavsfestdagene.

Hivju, som spiller Tormund Giantsbane i sesong tre og fire av tv-serien «Game of Thrones», promoterer for tiden den svenske filmen «Turist» som vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes. Filmen får norsk premiere i oktober. Dessuten jobber han med storfilmen «Birkebeinerne»

–Jeg skriver på nye manus, også er det en del ting jeg ikke kan fortelle om nå, sa Hivju.

Blåste i gang: Frode Alnæs var solist da Landsfestivalen for korps og NM i skolekorps hadde åpningsfest på Torvet i går kveld. På scenen sto The Brazz Brothers, Ila Brass Band, Trondheim Politis Brassband og Nidaros Brass Band. Arrangementene er en del av Ung 2014 som preger Trondheim med ung kultur denne helgen. Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN
Gode verter: Rektor Geir Otto Paulsen og elevene Jonas Strømli (16) og Robin Sagmo (15) fra Rørvik skole mottok prisen for «Årets elevvertskap». Elevvertene på skolen består av 14 elever som sammen med lærer Aslaug Hestø har arrangøransvar når skolen får besøk av kunstnere og artister. Programlederne Rune Nilson og Magnus Strand Helberg gratulerte. Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN
Prisvinner: Thomas «Håkki» Eriksson fikk «Elevens pris for beste produksjon» for forestillingen «Jag tyckte boken var bättre än filmen» Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN