– Det er helt topp å spille i korps. I fjor var vi på korpsfestival i Calella i Spania, i år er vi i Trondheim, og neste år skal vi til Barcelona, sier seks 12-13-åringer fra Narvik.

Adresseavisen har valgt dem ut som typiske representanter for 12 000 barn og unge fra hele landet som fylte Trondheims gater torsdag kveld og hele fredag. Det samme skal de gjøre i lørdag og søndag.

De seks spiller i Ankenes skolekorps og var så heldige å få opptre med The Brazz Brothers i går. Stor stas er det også å møte mange tusen likesinnede fra hele landet.

– Vi har det helt utrolig flott og har virkelig følelsen av at Trondheim ønsker oss velkommen, sier korpsets leder Kirstin Marie Leiros.

8000 i samspill på Torvet

Søndag skal 8000 korpsmusikere spille sammen på Torvet. Trondheim er Norges hovedstad for ung kulturutfoldelse denne helga. Mange mener byen er helt i norgestoppen når det gjelder ung kultur også ellers i året.

De meget omfattende arrangementene som både fyller byens gater og en rekke innendørs scener, så ut til å gå på skinner da Adresseavisen var ute på byen fredag. Det var heller ikke mulig å finne sure miner eller misnøye.

Skoler fulle av korpsbarn

De seks i Ankenes skolekorps var ikke en gang slitne etter en lang reise.

– Bare morsomt å reise med korpset, sier Trine Helene Arntsen, Stine Larsen Steinbakken, Jessica Mathea Green, Helene Tjosaas Pettersen, Birk Swint Edvardsen og Stian Thorvaldsen.

De satte seg på bussen i Narvik klokken 16 onsdag og gikk på toget i Fauske om kvelden. Da de kom til Blussuvoll skole torsdag morgen, gikk de umiddelbart i gang med å blåse opp luftmadrasser og rulle ut soveposer i klasserommet der de overnatter. Deretter: Rett på øving i gymsalen.

Sang fra Sør-Afrika

Utallige skoler i Trondheim er fylt med unge korpsmusikere fram til søndag eller mandag. De kommer fra Narvik, Svolvær, Kabelvåg og Stamsund. Fra Raufoss og Ålesund, fra Bolteløkka, Haraldsheia og Kvislabakken. Fra Rykkin og Rælingen, Sandefjord og Selbu.

Flere hundre av dem fikk være med på The Brazz Brothers’ aspirantfabrikk, som ble arrangert i fire avdelinger i går. De seks fra Ankenes skolekorps var yre av forventning da de gikk inn til øving i Frimurerlogen.

En time etter at messingbrødrene hadde tatt dem imot, satt de cirka 100 musikerne på scenen på Torvet og spilte den sørafrikanske sangen «Homecoming Song» så det ljomet bortover Kongens gate og nedover Munkegata.

Etterpå var de unge narvikingene helt enige om at det var en stor opplevelse å spille på hovedscenen på Torvet.

Enormt arbeid ligger bak

Alle som har eller har hatt korpsbarn, vet at det over hele landet gjøres et enormt arbeid for å holde aktiviteten oppe. Norges Musikkorps Forbund er landets største frivillige kulturinstitusjon. 40 000 barn spiller i skolekorps. Titusenvis av foreldre ordner hvert år med loppemarked, kakebaking og loddsalg for å skaffe penger slik at barna deres kan reise til for eksempel Trondheim.

Og det er slett ikke bare korps som preger byen. På scenen i Dokkhusparken var det opptredener under Norsk kulturskolefestival i hele går. En av veggene på Dokkhuset ble dekorert med gatekunst.

En ekspertgruppe foreslo nylig at Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen skal flyttes fra Bodø til Oslo. I Trondheim kjemper man for at senteres skal legges hit. De 12 000 som møtes midt i landet under Ung 2014, er et vektig argument.

Publikummere som i går gikk rundt i byen og så all utfoldelsen, ble i hvert fall imponert. Noen av dem ble til og med beveget.

Seks av medlemmene i Ankenes skolekorps i Narvik hadde store opplevelser sammen med The Brazz Brothers i går. F. v. Helene Tjosaas Pettersen, Birk Swint Edvardsen, Stine Larsen Steinbakken, Trine Helene Arntsen og Stian Thorvaldsen. Foto: JENS PETTER SØRAA
Foto: JENS PETTER SØRAA
Blåste i gang: Frode Alnæs var solist da Landsfestivalen for korps og NM i skolekorps hadde åpningsfest på Torvet torsdag kveld. På scenen sto The Brazz Brothers, Ila Brass Band, Trondheim Politis Brassband og Nidaros Brass Band. Arrangementene er en del av Ung 2014 som preger Trondheim med ung kultur denne helgen. Foto: Javad Montazeri
Frode Alnæs under åpningen torsdag. Foto: Javad Montazeri
Godt oppmøte på Torvet torsdag. Foto: Javad Montazeri