Foto: Susan Walsh, Ap

Hun har brune øyne og mørkt hår, ei vanlig jente på vei hjem fra skolen. Kanskje prater hun med venninna om gutter. Kanskje tenker hun på leksene som skal gjøres eller hva de skal ha til middag når hun kommer hjem. Men Malala kommer ikke hjem denne dagen.

Den 9. oktober 2012 blir skolebussen stoppet av to maskerte menn på motorsykkel. De vil vite hvem av jentene i bussen som er Malala. «Snakk, ellers vil jeg skyte dere alle», sier den ene. Så får han øye på henne.

Han skyter henne i hodet.

Malala ble først kjent da hun under pseudonymet «Gul Makai» blogget for BBC om hverdagen til en ung jente - den gang bare elleve - i Swatdalen nordvest i Pakistan. Taliban ønsket å innføre sharia i dalen, og mer enn 200 skoler var ødelagt for å hindre jenter i å ta utdannelse. «Det gjør ingen ting om jeg må sitte på golvet på skolen. Alt jeg ønsker er en utdannelse», sa Malala Yousufzai.

For det fikk hun et skudd i hodet.

I kategorien «Hva provoserte deg mest i året som gikk?» er jeg ikke et sekund i tvil: Forstokkede menn med skjegg som skyter en femten år gammel jente i hodet fordi hun vil gå på skole. I kategorien «Hvem beundret du mest i året som gikk»: Ingen tvil: Malala. I 2011 mottok hun den nasjonale fredsprisen i Pakistan for sin innsats.

«Jeg drømte om å bli berømt, om å se dalen min fri fra Taliban, se jenter fly som sommerfugler, frie fra alle forbud. Det er i ferd med å bli virkelighet, så jeg er lykkelig, lykkelig, veldig lykkelig,» sa Malala da hun mottok prisen.

Ett år senere blir hun forsøkt drept.

Men Malala overlevde. For to uker siden ble hun utskrevet fra det britiske sykehuset som har behandlet henne. Taliban har sagt de vil forsøke å drepe henne igjen. En gruppe forstokkede menn skjelver i buksene fordi ei jente ønsker seg en utdannelse. «Vi angriper alle som står opp mot Taliban», sa deres talsmann etter drapsforsøket. At jenter skal lære å lese og skrive er så skremmende at de vil henrette skolejenter på bussen for å hindre at det skjer. Finnes det en større feighet?

Hennes landsmenn og -kvinner har massivt uttrykt sin avsky for angrepene på jenta som trosset Taliban. «Jeg er Malala», står det på plakatene til mengden av pakistanere som har demonstrert i gatene. Hun er blitt min og mange, mange andres store forbilde. Hun er blitt en nasjonal heltinne, og Pakistans president har opprettet et Malala-fond på ti millioner dollar som skal hjelpe jenter med å få en trygg skolegang.

Æ forandre, var slagordet i antimobbe-kampanjen i Trondheimskolene i 2013. I Pakistan er mobberne menn med dødelige våpen. Forskjellige grader av alvorlighet, men like fullt systematisk ødelegging av liv.

Men én person kan gjøre en forskjell.

Som Malala.

(Tankestreif Ukeadressa januar 2013)