Jeg kommer alltid tilbake til kakene, sier konditor Lars Lian. – Dette er jo den ene tingen jeg kan si jeg virkelig kan.

Årsaken til at han sier dette er at Kjøkkenveiens andre faste medlem har spurt hvorfor Lars i de siste årene igjen har fokusert mer på konditorkunstene sine og nå utgir praktboka «Lars Lian - kaker og desserter».

Søtt cover: Lars Lians nye dessert- og kakebok «Lars Lian - kaker og desserter». Foto: Stian Broch

En annen årsak til at engasjementet hans har blusset opp, er at han i tre sesonger har vært dommer i den populære tv-konkurransen «Kakekrigen» og via det oppdaget den voldsomme interessen som har oppstått rundt baking.

Lars var lærling på gamle Erichsen og videreutdannet seg i Wien. Han utgjorde i mange år det norske konditorlandslaget i spann med Pascal Dupuy, han var i flere perioder hovedansvarlig for desserter og kaker på det norske kokkelandslaget.

På kokkelandslaget ble han kjent med den første gylne norske kokkegenerasjonen, Arne Brimi, Bent Stiansen & co, som vekket interessen for matlaging hos Lars. Det førte igjen til at han nå driver en rekke kafeer og restauranter – og han har levert en ny matoppskrift hver eneste uke i snart 18 år her i Ukeadressa.

I Kjøkkenveien merker vi at det er de enkleste oppskriftene som vekker bredest engasjement. I «Kaker og desserter» trer den nøyaktige fagmannen og den sprudlende innovatøren i Lars tydelig frem. Lars understreker at det finnes superenkle oppskrifter i boka, og at folk ved å lære seg en grunnoppskrift på sukkerbrød, mørdeiger, nøttebunner og vaniljekrem, vil kunne lage en hel rekke gode kaker og desserter. De spesielt interesserte og de profesjonelle kolleger vil også kunne hente mye inspirasjon.

Håndverkeren: Konditor Lars Lian lager klassiske kaker og desserter med ny tvist, men med respekt for tradisjonene og de grunnleggende teknikkene. Foto: Stian Broch

Lars Lian fokuserer på de sentrale råvarene, de grunnleggende teknikkene og også de «hemmelige» verktøyene til de profesjonelle konditorene og de moderne hjelpemidlene som letter arbeidet i kjøkkenet.

Kombinasjonen av det grunnleggende håndverket og nye impulser vises på mange vis. Romkaka han deler med Kjøkkenveiens lesere har ikke det tradisjonelle sukkerglasurlokket, men masse frisk frukt. Det er ett av privilegiene til moderne kakebakere.

– Vi har en fantastisk tilgang på friske, sunne og velsmakende ingredienser og må utnytte det! En annen ting vi dessverre også har tilgang på, er halvfabrikata fremstilt av tvilsomme kjemiske forbindelser.

– Disse må vi unngå! Hva er vitsen med å ha masse fantastiske, friske smaker i en bløtkake om vi har en ferdigkjøpt kakebunn med kunstige tilsetninger og endeløs holdbarhet? Lag kakebunnen selv. Bruk ekte vanilje i kaka og ekte brun rom fra Jamaica i stedet for en kjemisk essens, sier Lars Lian.

– Vi baker jo kaker til festlige anledninger, og da må det være fest over kaka vi lager!