Glemt tragedie: Togkatastrofen i Hommelvik

Lette blant døde etter far og bror

Knuste jernbanevogner, døde kropper, blod, sot – og én kjent skisko. Faren og broren hadde lenge planlagt turen til Trondheim for å kjøpe nye hoppski.

Norgeshistoriens verste: Minst 22 sivile omkom under sammenstøtet mellom lokaltoget fra Kopperå og et arbeidstog fra Trondheim i Hommelvik 19. november 1940. De omkomne befant seg på toget fra Meråker. I 1940 hadde ikke NSB vært rammet av verre ulykker enn dette. 

Tidlig tirsdag morgen 19. november 1940: Over åsene mot øst gråner det svakt av dag. Men grantrærne i lia ned mot Riksvei 50 og jernbanelinja står ennå i mørke. Ved sagbruket på Hell er arbeidsdagen såvidt i gang. Eldste sønn i familien Hoås har parkert sykkelen og er på vei til sine faste oppgaver da noen stopper ham for å fortelle om jernbaneulykken i Hommelvik.