I dag er FNs internasjonale dag for frivillighet. Det er en dag som er verdt å markere, synes Anne Karin Voldmo Nilsen. Hun er daglig leder ved Strinda Frivilligsentral og nettverksleder for elleve frivilligsentraler i Trondheim.

Du har holdt på med dette siden 2002. Hva har det gitt deg?– Masse positivitet. Hver dag møter jeg samfunnsengasjerte mennesker med mye engasjement, som gir mye av seg selv for å hjelpe enkeltpersoner og grupper og som lager møteplasser for mennesker i sine lokalmiljø.

Hvor mange er knyttet til frivilligsentralene i Trondheim?– Det er vanskelig å si, men de elleve sentralene har alt fra 25 til 150 frivillige. Vår primæroppgave er å utløse det frivillige engasjementet som finnes hos folk. Vi guider også mange til andre organisasjoner som driver med frivillig arbeid. Kommer det en som vil jobbe med rusavhengige, henviser vi henne til for eksempel til Kirkens bymisjon.

Du er daglig leder ved Strinda Frivilligsentral. Gi oss et innblikk i noe av det dere driver med.– Det er mange aktiviteter på selve frivilligsentralen. I dag har vi datakafé for eldre, og så har vi en gjeng med damer som møtes for å sy på symaskiner. Tirsdager er det møteplass for tretti fuglehund-entusiaster, som også bidrar med vedlikehold av huset her. Vi har foreldreorkester hver tredje tirsdag, og onsdager kan du gratis låne vinterutstyr som ski og skøyter på utlånssentralen. Vi har en egen dyreklubb og jobber med å inkludere barn mellom ti og 16 år, spesielt de som faller utenfor andre organiserte fritidsaktiviteter. Vi jobber også mye med å inkludere flyktninger.

Du kunne holdt på til i morgen med å fortelle hva frivilligsentralene driver med?– Ja, og vi jobber med alt fra de yngste til de eldste. Det koker ned til at det vi driver med er folkehelse, både fysisk og psykisk.

Hvor mange frivilligsentraler er det rundt omkring?– Det er til sammen 419 frivilligsentraler rundt om i landet. 32 i Sør-Trøndelag. Nesten halvparten av disse er eid av kommunene, resten har forskjellige eierformer med lag og organisasjoner. Ingen av de elleve sentralene i Trondheim er kommunalt eid. Strinda Frivilligsentral eies av stiftelsen Vold gård.

Kan jeg ringe en av sentralene hvis jeg trenger hjelp til å legge om til vinterdekk?– Ja, det kan du, og da sjekker vi om vi har noen som kan gjøre jobben for deg. Kravet er at det tilrettelegges for den frivillige, og at du har det utstyret som trengs. Hvis du ønsker hjelp til å klippe hekken, eller male et gjerde, må du ha maling og annet nødvendig utstyr. Som regel er ikke dette noe problem.

Men hvis jeg egentlig kan gjøre jobben sjøl, men ikke gidder, og jeg er så gjerrig at jeg ikke leier inn et firma?– Da synes jeg ikke du skal ringe oss. Vi vil hjelpe de som ikke kan få utført jobben på annen måte, men det er jo umulig for oss å si om du er berettiget til hjelp eller ikke. Vi overprøver ingen, men har ikke inntrykk av at dette er en ordning som misbrukes.

Hvem samarbeider dere med?– Vi samarbeider med helse- og velferdssentraler, med barnehager og alle mulige kommunale etater i bydelene. Hvis noen trenger hjelp til å arrangere barnas verdensdager, skaffer vi frivillige som kan rigge scene og steke vafler. Andre ønsker å hjelpe enkeltpersoner med innkjøp og kjøring, eller hjelpe til med lekselesing. Vi har alle typer frivillige her.

Og de fleste frivillige er pensjonister som har sluttet i vanlig jobb?– Nei, vi har frivillige fra femten år og oppover. Mange er svært engasjerte studenter, men vi har også flere pensjonister. Av de nesten hundre frivillige som er tilknyttet Strinda frivilligsentral, har 30 kommet til det siste året. Vi merker at de unge er blitt mer samfunnsbevisste, de ønsker å bidra til fellesskapet og er veldig miljøbevisste. Ikke alt skal koste penger. Og det er mye lønn i gleden av å kunne hjelpe en som trenger deg.

Hvordan skal dere markere FN-dagen for frivillighet?- Vi skal være synlige i bybildet og fortelle om det arbeidet frivilligsentralene driver.

Hvem vil du framsnakke?– Jeg vil framsnakke Trondheim kommune for deres raushet og aksept for frivilligsentralene.

Du er ikke trønder, hører jeg?- Jeg er fra Trysil, men har bodd her siden 1999. Det er ikke vanskelig å finne seg til rette i Trøndelag, folk her er veldig åpne og sjenerøse, det er lett å merke når du jobber med frivillighet.

Hvordan kommer folk i kontakt med en frivilligsentral?– På frivilligsentral.no finner du en oversikt over alle landets frivilligsentraler, og så kan du kontakte sentralen som ligger nærmest.