Her sto ruvende minner om byens gamle handelspatrisiat i form av store brygger mot elva og prangende privatboliger på motsatt side av gata. Og slik er det langt på vei fortsatt i denne delen av byen, selv om tidens tann, branner og rivelyst gradvis har endret noe på gatebildet nedover i Kjøpmannsgata.

Og der bryggene fortsatt brukes, er innholdet blitt et annet.

Brygga til høyre er Kjøpmannsgata 7, den nest øverste i bryggerekken. Bruker i 1925 var firma B. Solem, som drev med eksport av sild og fisk. Brygga nedenfor, nr. 9, med det spesielle skrå taket, var eid av Sild & Fiskkompaniet A/S, mens nr. 11 var fargehandler E. D. Mogstads brygge.

Den neste i rekken er den svære Huitfeldt-brygga, som ble kjøpt av konsul Arild Huitfeldt i 1840 og som i 1925 fortsatt var i familiens eie som trelastlager for A. Huitfeldt & Co.

Les flere Før og nå her:

Den siste brygga som skimtes mellom trærne på det gamle vinterbildet, rommet også sild og fisk, som så mange andre brygger på den tid. Der var det fiskeeksportøren E. Andersskog som eide den ene halvparten, og et firma i samme bransje, Johansen & Iversen, den andre. 13 av bryggene i Kjøpmannsgata var på denne tiden helt eller delvis eid eller disponert av firmaer som drev med salg av sild og fisk.

I alt sto det den gang 39 brygger i den lange rekken mot elva. Flere branner har siden ødelagt partier av bryggerekken. Den største var i 1967 da alle bryggene nord for Bakke bru gikk tapt, med unntak av én. En storbrann i 1983 ødela de tre nærmeste bryggene sør for brua.

I øvre del av Kjøpmannsgata har bryggerekken imidlertid unngått store ødeleggelser. Her kan alle bryggene i dette motivet føre sin historie tilbake til 1700-tallet. Som ellers i den fornemme «Søgaden», tilhørte disse bryggene lenge velstående borgere og grosserere. I siste del av 1700-tallet og første del av 1800-tallet var nr. 7 eid av Gert Horneman, nr. 9 av Henrik Horneman, mens nr. 11 og 13 også var Gert Hornemans brygger, før de ble solgt til Nicolai Knudtzon.

Oppe fra privatboligen vis à vis hadde Søgadens bryggeeiere utsyn mot den store og romslige næringseiendommen – og folk som spaserte beundrende forbi.

Se Fosenkaia 1963 og 2015

Se Bakke bru for 100 år siden

Se Kanalen i 1906 og 2015