Selv Kongens gate bød på vinterføre, slik at julehandelen like gjerne kunne gjøres med spark eller kjelke. Men 60-tallet var kommet med frislipp av bilsalget, og snart dominerte bilene bybildet mye mer enn før.

Langs gatene kunne de parkere nesten hvor som helst, og de sto gratis på ubestemt tid, mens andre kjørte Nordre gate opp og ned og laget travel juletrafikk.

Interessert i flere «Før og nå»? Her er de!

En stille kveldsstund etter lukketid ble jule-stemningen omkring Vår Frue kirke skapt av snøen, gatelysene, vintermørket og stjernehimmelen. Her ble ikke gatene pyntet som på Nordre og i Olav Tryggvasons gate – eller på Torvet, der julegrana kunne skimtes i bakgrunnen, bak hjørnet av Hornemannsgården.

Den første julegata i byen hadde Adresse-avisen tatt initiativet til, i 1929. Handelsstanden tente på ideen, og 18 firmaer gikk sammen om å pynte Thomas Angells gate mellom Søndre gate og Krambugata. På vei over Lilletorvet skulle folk få en ekstra god følelse av jul, med girlandere av granbar, utsmykket med blanke stjerner og klokker, opplyst av elektriske lyspærer i mange farger.

Strenge krav til opphengingen fra e-verket gjorde at denne julegata ikke ble ferdig i tide. Men neste år, i 1930, lå byens aller første julegate klar til begynnelsen av desember.

19 lysende girlandere var spent over Nordre gate fra Olav Tryggvasons gate og til Kongens gate. Dermed nådde julegata nesten helt opp til Vår Frue kirke, som også det året lå klar til jul med naturens egen hvite pynt, luftig nysnø på taket.

I våre dager er ikke snøen et like stabilt adventsinnslag. Men Frukirka gir likevel den samme bakgrunn og stemning til byens indre kjerne og travle førjulstid. Her har bilene i gata skiftet farger og stil etter som årene har gått. Her har trærne fått lys i moderne teknikk. Men kirka er den samme originale modell fra tidlig 1200-tall. Byggherren Bjørn Signarssons ferdigattest står fortsatt å lese i en av grunnsteinene mot øst. Den er lett å finne bak noen busker til venstre – i hvert fall så lenge vi ikke blir bønnhørt i håpet om snø.

Se Tavern og Sjøfartsmuseet for 95 år siden

Se Posthuset for 101 år siden

Se Skansen i 1931 og 2015