Fotgjengerne følte seg som «jaget vilt» i Osloveien ved Stavne, ifølge et førstesideoppslag i Adresseavisen i februar 1965.

Brøytekantene hadde som vanlig gjort veiene smalere og lagt seg inn over fortauene, slik at kjørebanen var eneste farbare vei for folk som tok seg frem til fots. Kontrasten er stor til dagens situasjon, der veien er forbeholdt gående, syklende og kollektiv trafikk, mens bilene har fått ny trasé nærmere jernbanen, til høyre utenfor bildet.

Osloveien hadde i 1965 fortsatt en betydelig trafikk, selv om den tidligere på 1960-tallet var avløst av den nye riksvei 50-traseen Sluppen bru-Holtermanns vei-Elgeseter gate som hovedinnfartsvei til byen. Da hadde Osloveien vært i bruk siden den lå ferdig i 1859 og avløst den gamle hovedveien, eller kongeveien, over Byåsen og Steinberget.

Offisielt gikk veien fra 1885 under navnet Nyveien, og navnet Osloveien ble ikke vedtatt før i 1950, da frem til Stavne, mens Nyveien gjaldt som navn videre mot Sluppen i enda noen år. I daglig tale har Nyveien vært i bruk helt opp til nåtid, i hvert fall blant eldre folk.

Se mange Før og nå her:

Stavne var et lite, tettbygd sted for seg selv og med jernbaneverkstedene på Marienborg som arbeidsplass for mange av huseierne. Stavne kolonial og Trondhjems Samvirkelags filial lå laglig til både for beboerne og for de veifarende. De to butikkene hadde tilhold i identiske gårder, som ses i bakgrunnen på venstre side av veien på begge bildene.

Den private kolonialen i den nærmeste gården holdt det gående lengst, de siste årene som Stavne Matsenter, før lokalene ble brukt til annen type handel, bl.a. malervarer, og i senere år til pizzarestaurant. Samvirkelaget hadde i 1965 bygd om deler av sin gård til fryseboksanlegg, men også der kom det senere inn ny butikkdrift, bl.a. med salg av bygningsartikler.

En av beboerne på Stavne var Adresseavisens sportsredaktør, Victor Johansen, som bodde i huset oppe til venstre på bildene, der adressen i 1965 var Nyveien 148. Mens naboene slet seg risikofylt langs veien til butikken, kunne sportsredaktøren glede seg over snøen og perfekte forhold foran det årlige Gråkallrennet.

I sin faste kommentarartikkel på sportssidene, «I kikkerten», håpet «Vic.» at det ville bli «god, gammeldags Gråkallstemning» i den fire dager lange skifesten, med tremil og 15-kilometer fra Wullumsgården og to hopprenn i Gråkallbakken.