Vi så ham gjennom vinduet. Rosenborg-utstyr fra topp til tå. Han fleipet og lo mens de to unge jentene krysset ham inn ved resepsjonen.

Marvin Bekken hadde entret brakka med altfor mye å bære på.

- Du må nok ta fram vidvinkelen, knegger han.

Med begge hender trekker Marvin opp Rosenborg-drakta. Vi kan nesten høre den hårete magen hive etter pusten, glad for å komme seg ut av draktas stramme grep.

Marvin Bekken er en av 75 RBK-supportere som er med i forskningsprosjektet. Foto: Glen Musk

- Det er den jævla colaen. Jeg har definitivt vært i bedre form ja. Kiloene har kommet suksessivt uten at jeg egentlig har tenkt over det. Så plutselig; åhh, dæven!

Så ler han. Frykt for å vise at han har noen kilo ekstra skal ikke 44-åringen fra Orkdal ha på seg.

Kunstgressbanen utenfor Brakka på Lerkendal dekkes raskt av snø. Akkurat det legger ikke Marvin merke til denne onsdag ettermiddagen.

For i dag er fokuset på ham selv. På hans egen kropp.

En kropp som ennå ikke vet den skal være i betraktelig mer bevegelse enn på lenge. En kropp som ennå ikke vet den skal bli fastere og lettere. En kropp som ennå ikke vet at den blir litt stivere før den blir mykere igjen de neste ukene.

- Målet med forskningsprosjektet er å hjelpe Marvin og andre supportere med å bli mer aktive. Sitte mindre og bedre deres kostholdsvaner. Vi skal hjelpe dem med å opprettholde disse endringene på lang sikt, sier Øystein Røynesdal, vitenskapelig assistent ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Stinn brakke

Prosjektet han snakker om – Eurofit – bygger videre på et lignende forskningsprosjekt i Skottland for fem år siden med navnet «Football Fans In Training (FFIT). Forskningen ga veldig positive resultater.

På 374 skotske supportere ble vekta redusert med 2094 kilo, og midjemålet skrumpet med 27,3 meter på ett år. EU omfavnet slankeprosjektet, og har satt av cirka 60 millioner kroner til videreføring.

«Et bilde tå’n Ivers» spilles rett før kampstart på Lerkendal. Her er et bilde av magene til noen av de som da står og synger med.

Eurofit er et forsøk på å utvide prosjektet til et europeisk nivå hvor totalt 15 klubber fra fire land deltar. Deriblant Arsenal, Porto, PSV og Everton. Her hjemme er NIH prosjektansvarlig, og samarbeider med RBK, Strømsgodset og Vålerenga.

Og behovet var tydeligvis stort. For et lite oppslag på hjemme- og facebooksiden til Rosenborg var nok til at 188 interesserte supportere på kort tid sa ja takk til bedre form.

Men for å bli med måtte du være:

1. Mann mellom 30 og 65 år.

2. Lite fysisk aktiv.

3. Overvektig (BMI over 27).

4. Villig til å gå med en aktivitetsmåler og samtykke til å gjennomføre studiets måleprosedyrer (måling av vekt, høyde, blodtrykk, livvidde, spørreskjema, intervju).

Flaggbærer

Ja, ja, ja, og ja, sa Marvin.

Og ettersom han var én av de 75 som først meldte sin interesse, står drosjesjåføren fra Orkdal nå med magen bar i kontorgangen i Brakkas første etasje.

- Det her skal bort nå, sier han, og klapper seg på vommen.

- Du er klar?

- Klar har jeg vært lenge. Med trening og bedre kosthold skal det her gå bra, sier han.

På høyre arm har han tatovert RBK-logoen. Så lenge han kan huske har Rosenborg vært laget, for det er gutta som kan faget.

Skal bli større: For 12 år siden tok Marvin Bekken denne tatoveringa. - Jeg hadde kommet tilbake fra havet, og bestemte meg for at jeg skulle ha RBK-tatovering. Nå skal den utvides, sier 44-åringen.

- Jeg føler tilhørighet til Rosenborg. Sterk tilhørighet. Jeg føler meg alltid hjemme innenfor veggene her.

På hver hjemmekamp de siste to sesongene har han vært flaggbærer, stående på venstre side nærmest Kjernen. Da står han på matta med Rosenborg-flagget, mens «Et bilde tå’n Ivers» spilles rett før kampstart. Nå skal han inn i sesong tre, og Eurofit-prosjektet er hans og supporternes egen oppkjøring til årets første hjemmekamp om én måned.

- Når det blåser og regner sidelengs er det ikke lett for en junior å holde flagget oppe. Da er det godt å ha hjelp fra en orkdaling med tyngde, humrer han.

Utvalgte

Et dataprogram velger i neste uke ut hvem av de 75 som får muligheten til å gjennomføre treningsprogram, ha gruppediskusjoner og få veiledning på Brakka av klubbens egne trenere de neste 12 ukene. Den andre halvparten må klare seg på egen hånd, men vil fortsatt ha aktivitetsmåler på.

Aktivitetsmåler: Den lille brikka Stener Skogmo (107 cm. rundt magen, 95,8 kilo og 174 cm høy) har på låret måler hvor mye han beveger seg i form av antall skritt. I tillegg registrerer den hvor mye tid han bruker sittende og liggende. Feltarbeider Thérése Verheyleweghen leser av data fra 48-åringens siste åtte dager.

- I mai tester vi på nytt for å se hva livsstils-programmet har gjort med gruppa som ble fulgt opp, og til de som ikke ble fulgt opp. Hovedmålet er at alle får en langvarig holdningsendring. Derfor ønsker vi også å teste enda en gang i februar 2017, for å finne ut om de har klart å vedlikeholde de positive endringene de gjør. De som ikke får oppfølging i vår, får muligheten om ett år, forklarer Røynesdal.

Underveis er det oppfølgingstester for begge gruppene, hvor langsiktige endringer blir registrert.

- Det er veldig lavterskel. Den første treningen blir guidet tur på Lerkendal. Så kan det for eksempel bli gåfotball. Det viktigste er at alle kan bli med, og at det er bevegelse, sier Vegard Skorstad.

Han og Lasse Hoftun – sønnen, ja – skal veilede supporterne. Ikke bare i treningssituasjonen, men også for å få gjengen bevisst på hva som stappes i munnen.

- Jeg har slutta med cola nå. Forrige tirsdag. Det sitter i hue, men nå er det slutt. Jeg har ikke røyka, men jeg tror jaggu cola er verre å slutte med. Iskald cola er jo så godt. Men fyttigrisen så mye sukker, sukker Marvin.

Inspirerende

Når du ser Stener tenker du ikke overvekt. Du tenker en helt vanlig mann (48). Men t-skjorta skjuler historien om en nordlending som kanskje ikke hadde vært på Brakka i ettermiddag, hvis han ikke var så godt trent som han igjen ønsker å bli.

- Hadde det vært Brann som styrte det her ville jeg ikke vært med. Ikke slik Grete Roede heller. Det er ekstra kult at det er nettopp Rosenborg. Det gir inspirasjon å være her, og Rosenborg har gitt meg et kick for å komme i gang igjen.

- Gjennom dette prosjektet har Rosenborg har gitt meg et kick for å komme i gang med treningen igjen, sier Stener Skogmo. Bioingienørene Kine Husteli Kristiansen (t.v.) og Janicke Bye Hansen tar blodprøver og måler 48-åringens blodtrykk. - Skriv at det endelig er skikkelig artig å gå på Lerkendal igjen. Kåre har gjort en kjempejobb med fremovefotball og underholdning, sier den tidligere midtbanespilleren fra Mo. Foto: Glen Musk

Stener Skogmo sitter på kontoret innerst i gangen til høyre. Stedet hvor det er tatt helt avgjørende beslutninger i Rosenborgs historie. Nils Skutle satt her, Hroar Stjernen satt her.

Og det var her Nicki Bille Nielsen måtte forklare til omverden, via Adresseavisen, hva som skjedde den natta han ble satt i fyllearresten.

Det store savnet

Nå skal det ikke forklares eller besluttes noe som helst. Nå skal det bare tas en blodprøve før den tidligere løpssterke midtbanespilleren på Mo IL kan gå opp i andre etasjen for å svare på spørsmål, veies, måles og få resultater fra aktivitetsmåleren han har hatt på låret i sju dager.

- Hvorfor jeg gjør det her? To ting: for å bli lettere, og for å få bedre form til å gjøre de tingene jeg alltid har likt, sier han.

Og forteller om savnet etter å springe i fjellet, langt. Jakte. Om savnet etter å være i god form. Sånn han var før. Før sykdommen.

Stener forteller om savnet etter om savnet etter å springe i fjellet, langt. Jakte. Om savnet etter å være i god form.

Han tar oss med 13 år tilbake.

- Jeg hadde kreft med spredning. Alle lymfene på overkroppen måtte fjernes. Jeg var ganske dårlig en stund, men kom meg gjennom. Legene sa jeg klarte meg fordi jeg var så godt trent. Men etter det har jeg ikke kommet skikkelig i gang igjen. Gjennom Rosenborg er sjansen her til å ta tak igjen.

- Trente du mye før?

- Det ble mye fotball. Trond Sollied var gymlæreren min, samtidig som han spilte for Mo. Han så potensialet i meg, og jeg fikk muligheten til å trene med de store gutta. I tillegg har jeg trent mye karate, og er også norsk og europeisk mester i fluefiskekasting. En ganske rar sport.

- Men bruker du ikke hjernen mer enn kroppen i fluekasting?

- Du har et poeng, men de aller, aller beste er veldig godt trent. Jeg har vært topp ti i veldig mange år, men jeg blir jo ikke yngre. Så for å trene systematisk og målrettet kan jeg ikke vente lenger. Det er litt nå eller aldri. Jeg så på meg selv som en sterk og tøff fyr i meget god form. Slik er det ikke nå. Det går litt utover selvfølelsen også, sier vernepleieren.

Fellesskap som gulrot

Rosenborg åpner både brakka og selve fotballanlegget for deltakerne. Noe som bare skulle mangle, ifølge samfunnskontakt i klubben, Jørgen Stenseth.

- Hvis klubbens posisjon og historie kan bidra positivt til å få disse mennene til en sunnere livsstil, så er det strålende, sier han.

Samfunnsengasjementet har alltid vært viktig for Rosenborg, og klubben ønsker ifølge Stenseth å bidra på mange områder. Blant annet med å skape denne koblingen mellom fotballen og en bedret livsstil.

- Eurofit er i så måte et prosjekt som forener klubben og supporterne, mener han.

Og med den gulroten det er å trene og være på samme sted som de mannfolkene man nesten hver helg – i alle fall i fjor – bejublet og klappet for, er det klart motivasjonen blir litt sterkere enn ved å ta seg en tur på et helt vanlig treningssenter.

- Fellesskapsfølelsen. Pål Skjervold er stolt medlem i både Rosenborg og Kjernen.

- Muligheten til å trene sammen i gruppe med likesinnede passer meg perfekt. Jeg har altfor dårlig selvdisiplin til å trene alene. I tillegg er det absolutt ingen ulempe at begge mine lag, Rosenborg og Arsenal, er med på prosjektet.

Pål Skjervold mener han er høyere enn de 191 centimeterne Jan Sandstad Næss målte ham til.

33-åringen er nettopp blitt fortalt at det henger 108 kilo på hans 191 centimeter lange kropp. Rundt magen er det en drøy meter.

- Jeg har ikke problemer med kroppen min. Målet er ikke å slanke meg, men å bli mer aktiv. Og blir jeg mer aktiv, blir det kanskje lettere å gjøre noe med kostholdet, håper småbarnsfaren.

Han sitter med spørreskjemaet som skal fylles ut. På bordet foran ham ligger en haug påsmurte fine baguetter. Er det helsemessig riktig, eller kanskje det bare er en test? Alle de grove baguettene er i alle fall borte.

Uansett, Bynesets spillende trener i 6. divisjon legger ikke skjul på at det er gått med noen liter øl underveis i fotballkampene på tv. Gjerne med den andre hånda nedi potetgull-skåla.

- Men jeg prøver å begrense det til helgene. Nå sendes det fotball hver dag, og jeg kan jo ikke ta en øl til hver omgang som før.

Havets mann

Oppvokst på Sula ytterst i havgapet på Frøya. Det var ikke så merkelig at Marvin som 15-åring startet som fisker. Den gang var det ikke noe som tydet på at han som 44-åring i februar 2016 skulle veies inn på 129 kilo.

- Bortsett fra hvalfangst har jeg vært med på alt innen fisking. Jeg var også yrkesdykker. Jeg var havets mann både under og over vann.

- Hva skjedde?

- Jeg ble plaget med en såkalt «tvilling» (en betennelse i midtlinjen der ryggen går over i rumpesprekken. Med tiden dannes en byll, journ.anm.) og det ble en del operasjoner.

Så ballet det på seg, og jeg måtte slutte med dykkinga for seks år siden.

- Sårt?

- Ja, det var ikke noe trivelig i det hele tatt. Men samtidig var jeg gjerne borte i tre måneder i strekk fra familien, og det er ikke akkurat sunt i lengden. Nå får jeg tid til å følge opp sønnen på elleve, i tillegg til mine tre bonusbarn, og bonusbarnebarn.

Sykelig overvekt

I 2013 startet han som taxisjåfør. Mye stillesitting, men likevel cirka 8000 skritt om dagen ifølge skritt-telleren.

Men de 8000 skrittene kan like gjerne komme i løpet av 2 x 45 minutter. Det er ikke det at han ikke tar seg en øl eller to når det er fotballkamp. Men å sitte rolig under hele kampen? Glem det.

Det er ikke det at han ikke tar seg en øl eller to når det er fotballkamp. Men å sitte rolig under hele kampen? Glem det.

- Både beina og kjeften går. Jeg er helt tullete. Hele familien er supportere. Sønnen min har vært på Lerkendal siden han var elleve måneder.

- Han har vel ikke hatt noe valg?

- Nei.

Så ler han igjen.

Men med BMI på nærmere 43 er han fullt klar over at den latteren kan stilne raskere enn nødvendig.

Ifølge ekspertene er Marvin sykelig overvektig med høy risiko for følgesykdommer som Diabetes type 2.

- Jeg skal ned på et tosifret antall kilo. Det vil ta tid, men det skal jeg garantert klare. Det er jo ikke bra slik det er nå, men det er den forbanna colaen vettu.