Bygningens historie strekker seg helt tilbake til 1850-årene, da den tyskfødte arkitekten Heinrich Ernst Schirmer utarbeidet de første tegningene på oppdrag fra Trondhjems Børs. Planen ble etter hvert bearbeidet i samarbeid med arkitekt Andreas F.W. von Hanno, også han opprinnelig tysk. I tillegg til børssal, auksjonslokale og andre rom for børsen, skulle bygningen inneholde post- og telegraflokaler, samt forsamlingssal og kontorer for Trondhjems Sparebank.

Les mer: Nysgjerrig på flere Før og nå?

Byggearbeidene tok til i 1859, og to år etter sto den store murgården under tak. Innredningsarbeidet tok enda et drøyt år, slik at innflytting først fant sted på nyåret 1863. Børsen tok i bruk det meste av 1. etasje mot Kongens gate, der det i en nisje i fasaden var plassert en skulptur av Merkur, romernes guddom for kjøp og salg. Auksjonslokalet var lagt til baksiden mot Westermannsveita, mens sparebanken og postkontoret fikk sine lokaler i 1. etasje mot Nordre gate. Telegrafvesenet disponerte det meste av 2. etasje, der det i tillegg ble plass til postmesterens leilighet.

Både postkontor og telegrafstasjon trengte stadig mer plass og overtok snart større deler av bygningen. Sparebanken flyttet til sin egen nye gård i Kongens gate 2 i 1882, mens Trondhjems Børs flyttet over til Frimurerlogen da den sto ferdig i 1902. En ny postgård var snart under bygging i Dronningens gate, og i 1911 flyttet postkontoret dit. Børsbygningen var da overtatt av staten og ble videreført av Telegrafverket som rikstelegraf- og telefonstasjon.

Da den nye Telegrafgården sto ferdig, på Løveapotekets tomt ved siden av, i 1940, ble det meste av publikumstjenestene flyttet dit. Hjørnebygningen ble siden i mange år disponert internt av Televerket/Telenor, inntil det nye teleanlegget ble bygd på Tyholt, og kjøpesenteret Mercur ble etablert både i Børsbygningen og Telegrafgården i 2000. Den gamle børssalen er i dag en del av kafeen Tulla Fischer og ligger intakt med sine rike utsmykninger fra 1863, blant dem relieffer av riksvåpenet og ni byvåpen.

ukeadressa@adresseavisen.no