- Jeg skal snart på jobb, må bare spise en baguette først. Det er faktisk min første arbeidsdag. Jeg skal på opplæring på butikken der borte. På Jula.

Gratulerer! Da er du kanskje litt nervøs?

- Nei, det går bra, det er en ekstrajobb ved siden av skolen. Jeg går andre året på KVT, videregående, men jeg må ha en jobb fordi jeg trenger litt penger.

Du trenger vel penger til ferie og sånn.

- Ja, jeg skal på ferie, haha, men den er det jo mamma og pappa som betaler. Jeg vet ikke hva jeg skal bruke pengene til, men jeg skal bruke dem på noe til meg selv.

Og snart skal du kanskje studere også?

- Ja, men jeg vet ærlig talt ikke hva jeg vil bli. Jeg er ganske usikker på framtiden, haha, men jeg har lyst til å komme så langt som mulig.

Hvor er så langt som mulig?

- Det er vel en ordentlig jobb, og derfor tar jeg så mange realfag som mulig. Sånne fag som matte, fysikk, kjemi, biologi, teknologi og forskning. Da kan jeg velge mellom mange studier når jeg er ferdig med videregående.

Å jobbe i kassa på Jula er jo også en

«ordentlig jobb»?

- Ja, «ordentlig jobb» var kanskje feil ord. Det jeg mener er en jobb hvor jeg kan tjene bra, hvor jeg kan trives og hvor jeg får vist hva jeg har å by på. Men jeg vet jo ærlig talt ikke hva jeg er best på da, hahaha, men det kommer vel etter hvert.

Hvis du måtte velge yrke nå, hva ville du valgt?

- Da jeg var liten, ville jeg bli advokat, men det var bare fordi ordet advokat minnet meg om ordet avokado. Jeg likte ikke avokado, haha, men jeg syntes det var så artig å si avokado. Men jeg har tenkt litt på at jeg kan bli ingeniør, men jeg har også tenkt at jeg vil studere medisin på Cuba. Ok. Hvis jeg måtte velge nå, ville jeg valgt å bli lege.

Å jobbe som kirurg tror jeg er råspennende!

- Haha, ja, men kirurg kunne jeg ikke blitt akkurat nå, til det er jeg alt for klæbbat!

Klæbbat?

- Klomsat!

Med hendene?

- Med hele meg! Jeg kan bare sånn plutselig bekke en kopp på bordet, eller jeg kan falle i trappa. Ja, jeg er litt spesiell. Jeg er ganske klæbbat generelt sett, hahaha.

Du tenker det kanskje er litt lettere på Cuba?

- Haha, nei, men jeg har hørt endel bra om studiene der, men egentlig er det bare eksempel på et sted i utlandet hvor de snakker spansk og hvor jeg kan studere medisin. Mamma er fra Chile, men vi snakket aldri spansk hjemme, fordi faren min er norsk. Jeg har spansk på videregående og er kanskje litt bedre enn gjennomsnittet, men jeg vil lære språket skikkelig og derfor vil jeg starte på skrætsj.

Du må ikke være så beskjeden.

- Jeg kan ikke skryte av meg selv heller da. Jeg vil si at jeg ikke kan mer spansk enn at jeg kan snakke ganske vanlig med folk. Men jeg kan jo også studere i for eksempel Slovakia, Polen eller Nederland, og da kan jeg jo bruke engelsk.

Hvordan var det å vokse opp med foreldre fra Chile og Norge?

- Jeg vet jo ikke hvordan det er å ikke vokse opp med foreldre fra to kulturer, så jeg kan jo ikke sammenligne.

Ja, det var et litt teit spørsmål det der.

- Neida. Flere fra min chilenske familie bor i Norge, og om noen dager kommer besteforeldrene mine på besøk. De bor åtte måneder i Chile og fire måneder i Norge, så de får jo sommer både her og der, eller, det er jo ikke akkurat sommer her da, hahaha. Joda, det er fint å ha bakgrunn fra forskjellige kulturer, selv om mamma er litt overbeskyttende da, og det tror jeg hun har fra det landet hun kommer fra, og det blir litt for mye noen ganger. Men pappa er heldigvis litt mer chill.

Men faren din er vel norsk?

- Ja.

Nå sa du at han er mer chilensk!

- Nei, jeg sa han er mer chill, hahaha.

Å ja. Chill, ja.

- Ja, han er ikke så veldig bekymret for meg hele tida.

Driver du med noe spesielt, som gjør din mor litt mer bekymret?

- Nei, jeg gjør jo helt vanlige ting. På fritida gjør jeg endel lekser, og så er jeg med venner, sånne standard greier, og så trener jeg.

Hva trener du?

- Jeg liker mange slags sporter egentlig, men jeg er ikke så god i fotball, der er jeg ganske dårlig. Jeg driver med Roller Derby.

Sånn rulleskøyte-rugby?

- Ja, det er kjempeartig!

Mye knuffing?

- Ja, jeg er litt fysisk av meg, skjønner du, og da er det litt kult med sånne voldelige sporter. Det er jo ikke så greit å være sånn fysisk av seg der ute på gata, hahaha, og da er det fint å kunne bruke styrken sin på en sport. Jeg er jammer på laget.

- Hva er en jammer?

- Det er en person på hvert lag som skal ta poeng, og det er en jammer. En jammer skøyter forbi alle motstanderne, og laget får ett poeng for hver motstander du går forbi. De andre på laget skal blokkere. Det er kjempeartig!

Det er litt som den sporten til Harry Potter?

- Nå ja. Nå ja. Nei, det er ikke helt som rumpeldunk. De driver med rumpeldunk på NTNU og det ser artig ut det også. Jeg er veldig glad i Harry Potter.

Men nå skal du på jobb. Hva skal du gjøre der?

- Jeg skal sikkert stå i kassa.

Du blir nok en blid og hyggelig ekspeditør som ler mye!

- Takk, det var fint sagt. Men det vet jo ikke du noe om, hahaha.

age.winge@adresseavisen.no