En iskald junidag i 1991 ga 19 brudepar hverandre sitt ja før de stilte seg opp for felles fotografering foran Nidarosdomen i Trondheim.

- Jeg hørte om arrangementet på radioen en morgen. Det var en som het Midtskog som fortalte om bryllupsfestivalen, og rett etter at han var ferdig på lufta, ringte jeg ham. Han ble helt paff, og sa at jeg måtte ha noen å gifte meg med først, sier Lis Benthe.

Se bilder fra folkehavet og brudeparaden på selve dagen her

- Du hadde ikke noen å gifte deg med?

- Nei, eller...jeg hadde ikke fridd ennå. Men så gjorde jeg det, og fortalte Magne at vi skulle gifte oss på bryllupsfestivalen i Trondheim. Heldigvis er han like impulsiv som meg, ler hun.

Lis Benthe skyndte seg å fri til Magne da hun hørte om bryllupsfestivalen. Han sa ja, og de hoppet på toget og lovet hverandre evig troskap i Trondheim. 25 år etter er de fortsatt lykkelig gift. Foto: Privat

Rød løper og hornmusikk

Paret fra Mo i Rana ankom Trondheim med tog. En av vognene var innredet som en brudesuite, rød løper var lagt fram på jernbanestasjonen og de ble hilset velkommen av hornmusikk.

- Det var en helt fantastisk opplevelse. Jeg følte meg som en dronning og ei prinsesse på samme tid. Det var gjort et stort nummer utav dagen. Men det beste minnet er opplevelsen i domkirken sammen med alle brudeparene, sier Lis Benthe, som innrømmer at å holde et ekteskap ved like i 25 år krever jobb, men at det er verdt jobben.

- Det å dele opplevelser har vært viktig, og det at vi kan hive oss rundt og finne på noe. Humor og glede står i høysete hos oss, sier hun.

- Det var vanvittig

Så til denne Midtskog, selveste «Midtby-generalen» på den tiden og hjernen bak arrangementet: Odd Steinar Midtskog.

- Det var noen døgn uten søvn. Det var vanvittig, når jeg tenker tilbake på det. Jeg tror ikke jeg hadde orka det nå, smiler Midtskog (65).

- Gudene vet. Det var mange ideer en stund der, og jeg husker vi begynte planleggingen et år i forveien. Vi hadde vel kanskje hørt om massebryllup andre steder i verden, og ville prøve her også, forteller han.

Mimrer: Odd Steinar Midtskog ledet Samarbeidsgruppen Midtby'n da det ble arrangert bryllupsfestival i Trondheim sentrum i 1991. Brudevalsen tok de foran tusenvis av tilskuere rundt Olav Tryggvason-monumentet på Torvet.

Tusenvis av trondhjemmere trakk inn til Midtbyen for å få med seg bryllupsfestivalen, hvor også handelsstanden sto for gode tilbud på klær og ting til «sommerens mange festlige anledninger». Flere orkester var i sving på ulike scener rundtomkring i byen. Langs gatene sto folk og jublet da bryllupskortesjen snodde seg gjennom gatene fra Ytre Kongsgård og ned til Torvet. Der spilte Ila Brassband Bryllupsmarsj av Mendelsohn-Bartholdy og et stort kor fremførte «Olsok» av Paul Okkenhaug. De sang også «Brureslått fra Øre» av Henning Sommerro. Så ble det bryllupsvals rundt Olav Tryggvason-statuen. Konferansier var radio- og tv-personligheten Leif Erik Forberg.

Følger statistikken

25 år senere står Midtskog igjen på Torvet, denne gangen i solskinn og 20 varmegrader. I 1991 var det bare fire-fem plussgrader, minnes han. Men folket stilte opp likevel. Under brudevalsen på Torvet skulle de slippe opp tusenvis av helium-ballonger.

- Men vi gjorde en liten tabbe. På tro og ære hadde vi lovet flygeledelsen på Værnes at vi skulle si fra når vi slapp dem. Men det glemte vi. Heldigvis gikk det bra, smiler Midtskog.

Han treffer fortsatt noen av parene som giftet seg den gangen, og som fortsatt holder sammen. Men han vet også at flere gikk fra hverandre.

- De følger vel statistikken vil jeg tro. Mange av dem var samboere fra før og flere hadde barn sammen, og dette var en givet anledning til å gifte seg, sier han.

Adresseavisen har fått kontakt med 17 av de 19 parene.  Sju par er fortsatt gift, mens ni av parene ble skilt. I ett av parene døde ektefellen mens de fortsatt var gift. Noen av de skilte parene har ikke ønsket å stå frem med sin historie. Vi har heller ikke lyktes med å få kontakt med alle de som fortsatt er gift.

Her danser parene brudevals ved Olav Tryggvason-statuen på Torvet i Trondheim. Tusenvis av mennesker sto og så på de innøvde trinnene. Opplæringen ble gitt av verdensmester i dans, Gunn Myhrengen. Foto: Kjell A. Olsen

- Et annerledes bryllup

Arild og Bente Hov er ett av brudeparene som nå feier sitt sølvbryllup.

Paret, som opprinnelig er fra Røros og Trondheim, hadde bestemt seg for å gifte seg før de hørte om bryllupsfestivalen.

- Det var min kommende svigermor som tipset oss om festivalen. Vi var vel ikke helt med fra første stund, men det ble mer og mer spennende da det nærmet seg, sier Arild over telefon fra Danmark, der ekteparet har bodd sammen med sine to barn i nesten 16 år.

Arild og Bente Hov har bodd i snart 16 år i Danmark sammen med sine to barn. Det er 25 år siden de giftet seg på samme dag som med 18 andre par. Foto: Privat

For 25 år siden bodde de på en gård på Bratsberg ved Nidelva. På bryllupsdagen kom gjester fra hele landet på gården. De hadde ordnet en buss som kjørte brudefølget inn til byen og til Nidarosdomen der vielsen skulle foregå.

- Selve vielsen var veldig fin. Det var litt merkelig at vi skulle gå opp ett og ett par, men det var fort unnagjort og vi fikk en felles velsignelse alle sammen. Det var en opplevelse vi aldri glemmer, forteller Arild.

På Torvet tok de brudevalsen foran flere tusen tilskuere.

- Mens vi danset husker jeg kona mi si at dette var den kaldeste dagen i hennes liv. Jeg var så nervøs for å danse foran så mange folk at jeg ikke husker at det var kaldt en gang, sier Arild.