Vi har avtalt å komme til Trude Fosseide etter at hun har fått sine fire sønner av gårde til barnehage og skole. «Har vi funnet rett hus», lurer vi på når vi passerer Volvoen og trampolinen og ikke ser så mye som en blomsterkrukke eller tent lykt i inngangspartiet til det rustrøde tyrolerhuset i Klæbu. Men joda, vi har det.

- Hei! Kom inn, denne delen av huset har vi ikke rukket å gjøre noe med ennå, sier Trude muntert når hun åpner døra.

Vi setter fra oss skoene på terrakottaflisgulv og henger kåpa på en knagg på furuveggen. Det er altså sånn for folk som figurerer i glansede boligmagasin også; de får ikke alt ferdig med et smekk med tryllestaven, men må ta rom for rom. Trude ber oss lukke øynene litt for denne delen av huset og tar oss med opp i hovedetasjen. Til rommene som gjorde at hun sendte inn bilder til konkurransen som kalles «Norges vakreste hjem».

Underveis

- De spurte bare etter bilder fra hovedrommene, smiler hun avvæpnende.

Da er det ikke så farlig om guttenes soverom og badene ikke er pusset opp ennå. At planene for loftsetasjen foreløpig er i det blå. For Trude har altså en stue-/kjøkkenløsning som gjorde at hun ble plukket ut som én av seks finalister i konkurransen til interiørmagasinet Bolig Pluss.

Det er et drøyt år siden familien kom på plass i huset i Klæbu. De er underveis. Med fire gutter i alderen fire til ti år, en samboer som reiser mye og vissheten om det fryktelige faktum at furupanelet trenger fem strøk maling for å bli pent, måtte Trude ha en liten pause etter at første etasje var ferdigstilt.

- Lufta gikk litt ut av ballongen, smiler hun unnskyldende.

Nå samler de krefter og lyst før de går løs på neste etasje. For når de først starter, skal de i mål.

- Jeg liker ikke at ting er halvferdig, fastslår Trude.

Hun liker heller ikke å starte på noe hvis hun ikke har en helt klar plan og vet hvordan prosjektet skal gjennomføres. Utfordringer må løses i hodet først, i praksis etterpå.

Gleden og skrekken ved å vise fram

Hun har gruet seg litt til vi skulle komme. Synes det er skumlere å få besøk av regionavisa enn av interiørjournalister og stylister fra Oslo.

- Én ting er et blad som bare leses av andre interiørinteresserte folk. Når Adressa kommer, da blir det mye mer personlig. Da kommer naboer og kjente til å lese det, sier hun, og ler litt av seg selv.

For det er jo artig å vise fram også. Når man har lagt tanke og tid i det. Kanskje kan andre bli inspirert. Men la oss bare få sagt det med det samme: Den versjonen av hjemmet vi viser fram her er ryddet for framvisning. Det ser ikke slik ut til daglig, i fall noen skulle lure på det. For det bor jo fire unger her. Derfor flyter det ofte på kjøkkenøya, av leksebøker og prosjekter. Oppe er det kaos, og nede er det uferdig. Men noe er klart, og det er blitt så bra at det er verdt å vise fram.

Den viktigste hyllen

Huset fra 80-tallet var innredet i furuens tegn da de kjøpte det. Nå er det hvitt og svart på stue og kjøkken, med sortmalte vinduer uten listverk rundt.

- I andre land er det mer vanlig med mørke sprosser, gjerne i blått eller grønt, eller sort som her. Det er bare i Norge vi tenker at det må være hvitt, sier Trude.

- Stilen min er utypisk norsk. Noe av begrunnelsen for at jeg gikk til finalen i denne konkurransen er også at vi har et internasjonalt, annerledes hjem.

Med en samboer som reiser mye i jobben blir de fleste kvelder tilbragt på hjemmebane for Trudes del. Hun tror det er litt av forklaringen på den store interiørinteressen. Det er hyggelig å ha det fint på et sted du er nesten hele tiden, og det er en hobby som lett kan utøves hjemmefra. En av hennes gode hjelpere og inspirasjonskilder er bildedelingstjenesten Pinterest. Det var også her hun fant bildet som inspirerte henne til kjøkkenløsningen hun har valgt: To små vinduer over en lang kjøkkenbenk. Og en hylle over benken som integrert del av veggen bak.

- Her var jeg urokkelig. Jeg hater at det står ting på benken som jeg må flytte unna når jeg skal bake og lage mat. Samtidig vil jeg jo ha en del miljøskapende ting framme. Hyllen bak benken gjør at salt, oljer, krydderplanter og slikt noe kan stå på et eget pyntenivå, mens selve benken er ren og klar til å jobbes på.

Sort, lyst og luftig

Bildet med de to vinduene og denne hylleløsningen, det var ikke tatt i hvilket som helst hjem. Men Trudes versjon er tøffere. Svarte vinduer. Svart kjøkkeninnredning. Allikevel er rommet lyst og luftig. Det handler både om fraværet av overskap, fri lysflyt på grunn av den åpne løsningen og store, rene flater uten nips og pynt på alle kanter.

- Folk pynter ofte med altfor mange ting. Etter min mening. Da jeg jobbet i interiørbutikk, pleide jeg ofte å foreslå for folk at de kanskje bare manglet en plante? Dårlig selger selvsagt, men jeg mener det. Når noe mangler i et nesten ferdig interiør, er det ofte bare en plante som trengs for å få det komplett, sier Trude.

Firebarnsmoren er utdannet dekoratør og bruker et triks fra jobb når hun skal gjøre om hjemme.

- Ta bort alt! Start med blanke ark, for det er først da får du «nullet ut» slik at du kan se nye løsninger og kombinasjoner. Da kan du bruke tingene dine på nye, vakre måter.