Foto: BRITT EIRIN JOHANSEN

Jeg var i London i forrige uke. Skulle bare mangle, Åge Aleksandersen spilte jo der. Over helga tar jeg en snartur til Oslo. Skulle bare mangle, Bruce Springsteen spiller jo der. Selvfølgelig skal jeg på Bruce i Granåsen. Skulle bare mangle, alle skal jo det.

Så får jeg se om det passer å ta med seg Elton John neste helg og min gamle helt Van Morrison i august. Det blir vel en tur innom Moldejazz, Olavsfestdagene, kanskje Stiklestad og Elden og Øyafestivalen og Pstereo.

Når jeg kan slå i bordet med ei såpass omfattende liste, har det selvsagt sammenheng med at jeg jobber på flere av disse arrangementene. Men mange drar på like mange begivenheter og betaler hele festen selv.

Underveis skal vi bo på ordentlige hoteller og spise skikkelige middager på restaurant, og noen skal tylle i seg jåleøl til 130 kroner for en halvliter.

Det koster flesk, men vi har vel råd til det i verdens rikeste land. Allerede før sommerferien er ordentlig i gang, ser jeg på Facebook at venner og kjente er i Argentina, New Orleans, Roma, Nice, Spania, Kreta, Kroatia og andre steder.

Sola flommer, alle har noe rødt i glasset, familieidyllen er påtakelig og noen hygger seg med brutale utforkjøringer på ski på Strynefjellet. Jeg skulle gjerne vært med på alt sammen, men har ikke råd. Vi tjener altfor dårlig i denne avisa.

Jeg klager likevel ikke, for sammen med utallige andre nordmenn sitter jeg svært behagelig på toppen av verden. 97 prosent av verdens befolkning har aldri vært oppe i et fly. De fleste som bor i dagens Norge tilhører de tre prosentene som flyr verden rundt.

Velstandsutviklingen har gått fort. Foreldrene mine fløy nesten ikke i det hele tatt. For dem var en campingtur med en utslitt Vauxhall Viva en umåtelig luksus.

Flere tall som viser at det er forskjell på folk: Én prosent av verdens befolkning eier over halvparten av verdens verdier. Over 300 000 av dem som befinner seg innenfor denne prosenten er nordmenn. Den rikeste tiprosenten av verdens befolkning rår over nesten

90 prosent av verdens rikdom. Norge har visstnok over 100 000 dollarmillionærer.

Når jeg neste gang setter meg i et fly og sukker over hvor kjedelig det er blitt med all denne sikkerhetskontrollen, skal jeg prøve å huske at 97 prosent av verdens befolkning aldri flyr.

Og midt oppi all rikdommen vi vasser i, ser jeg at en god del nordmenn, enkelte av dem sitter til og med i regjeringen, bekymrer seg for at innvandrerne skal svekke den norske velferden.

Det vil jo koste så fryktelig mye penger å ta imot dem, hvis de kommer i så strie strømmer som noen frykter. Jeg håper det ikke blir så gæli at jeg må kutte utgiftene inn til beinet og nøye meg med to i stedet for tre dager på Pstereo.

Men kanskje jeg vil ha godt av litt helt gratis fred og ro, uten å dra lenger enn til en trestubbe i marka?

Les flere tankestreif her.

trygve.lundemo@adresseavisen.no