Selv om Rodrigo Duterte først blir tatt i ed som Filippinenes president torsdag, har han staket ut kursen for lengst og gitt beskjed om å intensivere den dødelige jakten på kriminelle. Politiet i landet har fått utvidet lisens til å drepe og lokkes attpåtil med fete pengepremier. Prisen for å drepe en av lederne i narkotikabandene ligger på ca. 175000 kroner, mens drap på undersåttene vil utløse mindre dusører til de som avfyrer skuddene.

- Jeg har ingen sympati med de som nå løper risikoen for å bli drept. Du blir ikke drept om du ikke har gjort noe galt, sa Duterte nylig.

I valgkampen lovet han å gjeninnføre dødsstraff ved henging, og hans nådeløse oppskrift på hvordan kriminalitet skal bekjempes, traff velgerne. Duterte fikk seks millioner flere stemmer enn nærmeste utfordrer.

Rodrigo Duterte har vært borgermester i byen Davao i nesten 30 år, og nå skal han styre Filippinene på samme måte.

- Glem alt snakket om menneskerettigheter. Jeg skal rense opp i dette landet som jeg har gjort i Davao. Alle narkotikaselgere, tyver og latsabber bør se å komme seg vekk, forsikret Duterte i valgkampen.

Oppsving for dødspatruljer

Menneskerettighetsgrupper har dokumentert at dødspatruljer har drept minst 1400 mennesker siden 1998, det året Duterte tiltrådte som borgermester. Tallet omfatter bandemedlemmer på ulike nivå, men også flere gatebarn. Nå frykter de for hva som skal skje på landsbasis.

- Rettsstaten risikerer å bli utradert. Straks det skjer, blir Filippinene et fullstendig uregjerlig ville vesten, sier Wilnor Papa ved Amnesty Internationals lokale kontor til AFP.

Samtidig har Rodrigo Duterte også åpnet for jakt på det han kaller «korrupte journalister».

- Dersom du er drittsekk, er du ikke fritatt fra å bli drept selv om du tilfeldigvis er journalist, sa den påtroppende presidenten for en uke siden.

Han skulle kommentere det faktum at Filippinene er rangert som verdens tredje farligste land å være journalist i, plassert bare bak Irak og Syria.

I den forbindelse trakk han frem Jun Pala, en journalist som ble drept i 2003 i Dutertes egen by, Davao. Pala hadde sitt eget radioprogram og var kjent som en svært Duterte-kritisk journalist. Han ble skutt og drept av væpnede menn på motorsykkel, men drapet ble aldri oppklart.

- Jeg vil ikke sverte hans minne, men Pala var en råtten drittsekk. Han fortjente det, sa Rodrigo Duterte.

Fortjener å dø

Uttalelsene har skapt ramaskrik over hele verden. Christof Heyns, som er FNs høykommissær for vilkårlige, summariske og utenomjuridiske henrettelser, mener at Rodrigo Duterte oppmuntrer til vold og drap.

- Disse uttalelsene er ekstremt uansvarlige og upassende for enhver leder, og ikke minst for en som snart skal overta som leder i et land som kaller seg et demokrati, sa Christof Heyns i forrige uke til den britiske avisen The Guardian.

Kritikken har tilsynelatende ikke gjort noe stort inntrykk på Duterte, som i en pressemelding langet ut mot FN-toppen.

- Gå hjem og legg deg. Du har arbeidet for mye og høres sliten ut, lød oppfordringen fra Duterte, som samtidig forsøkte å sette sine uttalelser i perspektiv.

Med rett til å drepe

- De fleste journalistene som er blitt drept i Filippinene, har vært involvert i korrupsjon. Journalister som tar imot bestikkelser eller på andre måter er involvert i korrupsjon, fortjener å dø.

Uttalelsen er «frastøtende» og kan føre til at flere journalister blir drept, mener Filippinenes eget journalistforbund, NUJP.

- Han har i realiteten erklært at det er fritt fram å bringe mediene til taushet, både den enkelte journalist og institusjonen, kun basert på en antakelse om korrupsjon, skriver NUJP i en uttalelse.

176 journalister er drept i Filippinene de siste 30 årene, ifølge AFP.

Også den USA-baserte organisasjonen Committee to Protect Journalists er blant dem som fordømmer Dutertes uttalelser.

- Det han har gjort med disse uansvarlige uttalelsene er å gi sikkerhetsfolk retten til å drepe for handlinger de anser som ærekrenkelser, sier komiteens leder i Sørøst-Asia, Shwan Crispin.

ukeadressa@adresseavisen.no

No bullshit: Rodrigo Duterte er en mann av få, men krystallklare, ord. Nå skal han rydde opp i landet, på samme måte som han gjorde i hjembyen Davao. Foto: NTB Scanpix
Vår mann: De fattige stemte i stor utstrekning på Duterte i presidentvalget i juni. Foto: NTB Scanpix