Dørene på Trondheims eldste hotell, ærverdige Britannia, stengte torsdag. Odd Reitan og selskapet hans E.C. Dahls eiendom kjøpte hele hotellet fra Thon hotellbygg i november. Nå skal det pusses opp og bygges om før det åpner igjen etter planen i august 2018.

Omtrent halvparten av de 130 fast ansatte som ble oppsagt, har funnet seg nye jobber. Noen blir pensjonister, mens andre fortsatt er på utkikk etter en ny arbeidsgiver.

- Det har vært en rar stemning på hotellet denne uken. Det er ikke før nå at det har gått opp for oss at det skal stenge. Nå har vi ikke Britannia lenger, sier hovedtillitsvalgt Kirsten Renaa.

Her kan du se bildefortelling om fire ansatte som mister jobben når Britannia stenger.

Utsetter jobbleting

De ansatte har fått kursing og hjelp til å skrive cv, søknad, trene på jobbintervjuer og informasjon fra Nav. Noen har utsatt jobbletingen til etter sommeren. De trenger litt fri før de tar det neste steget.

- Flere teller også på knappene om de skal fortsette i bransjen eller ikke. Som servitør, for eksempel, kan det være greit å få seg jobb, men det er vanskelig å få seg en fast jobb som er greit betalt, sier Renaa, som selv er servitør av yrke.

Kjent fasade

Britannia har en lang historie i sentrum av Trondheim. Siden 1870 har det vært hotell på tomten, og dagens karakteristiske hvite fasade ut mot Dronningens gate ble ferdig i 1897. Den eldste delen av hotellet er verneverdig.

- Det er viktig at man nå tar vare på den kjente fasaden mot Dronningens gate, men også på hovedbygningen i egenskap av historisk verdifull bygning, sier byantikvar Gunnar Houen.

Hotellveteran Bjarte Gjerde, som skal lede ombyggingen av hotellet fremover, forsikrer om at første etasje i bygget fra 1897 ikke skal rives eller bygges om. Det skal oppgraderes.

- Vi skal blant annet bygge en tårnsuite i det bygget. Det er ennå ikke klart hvordan alt skal se ut, men dette er en prosess som vi jobber med, sier Gjerde.

Inspirert av det britiske

Han mener at oppussingen av hotellet er nødvendig for at Britannia skal hevde seg i den tøffe konkurransen i Hotell-Trondheim. En del av bygget er i dårlig forfatning. Noen av de nyere delene av hotellet skal rives og bygges opp på nytt med nye rom. Når hotellet er ferdig, skal stilen bli inspirert av navnet til hotellet.

- Navnet peker mot det britiske, så stilen blir inspirert av det. Stilen blir klassisk moderne, sier Gjerde.

Palmehaven, som åpnet i 1918, har vært en av Trondheims mest kjente restauranter. Den ble bygd som en slags illusjon av en oase i ørkenen. Ideen var nok at oasen skulle være et anlegg under åpen himmel, men ikke minst takket være det trønderske klimaet ble det naturligvis lagt et glasstak over.

- Palmehaven står i en særstilling. Det er et tradisjonsrikt sted som står sterkt i Trondheim. Det må tas vare på, sier Houen.

Investerer

E.C. Dahls eiendom har tidligere opplyst at prislappen på oppussingen vil ligge på rundt 500 millioner kroner. Gjerde sier at den endelige prislappen ikke er klar.

- Men det blir mer enn det som var sagt opprinnelig, sier han.

Når oppussingen er overstått og Britannia igjen er klar for å åpne dørene, er det nye ansatte som skal drive hotellet.

- Det er de som skal jobbe ved hotellet som vil utgjøre forskjellen, sier Gjerde.