Oppfinnsomhet er en merkelig greie. En dag, uforståelig, neste dag: Selvsagt! En dag, vasse rundt i mørk ignoranse, neste dag går det opp et lys. Eureka - jeg fant det!

Denne helga er byen proppfull av folk som har sett lyset. Ikke lyset som i Lyset, som ivrige bibelbærere fra Jehovas vitner eller jublende korister i Ten Sing kanskje kan ha sett det. Men lyset, som i den geniale lyspæra Lille Hjelper til Petter Smart. Ikke veit jeg om ungene leser Donald Duck lenger, men det burde de, der er det mye god inspirasjon å hente. Luftputesko og tidsmaskiner. Lekselesemaskin og badekarbil. Nyttige ting for så mangt. Det var også i Donald at jeg - og mange med meg - først ble kjent med utbruddet Eureka. Ordet har jo ikke sitt naturlige habitat i et vanlig norsk vokabular, så til glede for flere enn Donald-lesere, har jeg googlet det, helt tilbake til antikken.

Eureka er gresk for «Jeg fant det» og stammer fra en gresk matematiker i badekar.

Da Arkimedes senket sitt legeme ned i badekaret, la han nemlig merke til at vannstanden steg og skjønte at denne effekten kunne brukes til å bestemme en gjenstands volum og tetthet. Anekdoten sier at han ble så begeistret over sin egen oppdagelse at han glemte å kle på seg, men sprang naken ut på gaten mens han ropte Eureka! Det ble senere kjent som Arkimedes' lov: «Når et legeme senkes i vann…» osv.

Badesesongen i Trøndelag må vel kunne sies å være på hell, men selv uten badekar og nakne greske matematiker-oppfinnere er det altså høysesong for Eureka i Trondheim. Denne helga samler Maker Faire smått og stort av oppfinnerspirer som stiller ut de mest fantasirike ting på Solsiden. Noe er kanskje kun til boblende inspirasjon, noe kan bli til praktisk nytte. Barn og unge busses inn fra fjern og nær, og de som klager på den yngre generasjons massive mobil-bruk og påfølgende fantasimangel, får finne seg andre ting å klage på, for her er det kreativiteten som råder. Både hos store og små.

Selv må jeg innrømme at barndommens lyse ideer hadde varierende grad av gjennomførbarhet. En storstilt innsamling av plastposer skulle bli så tallrik at to småjenter kunne fly over byggefeltet og kaste kongler i hodet på den slemme nabogutten. Hevnen ble aldri søt, ideen var ikke bærekraftig. En annen idé, derimot, ble installert og tatt i bruk på hytta. Det var et trådsystem som gikk fra overkøya til vinduet så man kunne ligge i senga og trekke fra gardinene uten å måtte ut på et iskaldt golv. Og var det dårlig vær, var det bare å snu seg og sove videre. Eureka for b-mennesker!

Oppfinnerfestivalen Maker Faire, med sine teknologientusiaster, håndtverkere og forskere i alle aldre, huser nok atskillig smartere oppfinnelser. For oppfinnsomhet er en merkelig greie. Den gjør mennesket til og med smartere enn sin egen telefon.

Og tenk så smart den er blitt.