Theisendammen en sensommerkveld. Det er ennå varmt i lufta, en form for badetemperatur og nesten ikke en krusning på vannet. En gjeng studenter er samlet til grilling, noen gutter i 10-12-års alderen bader, turfolket spaserer, et gult telt er slått opp i vannkanten og noen damer kler på seg våtdrakt, pumper opp brett og gjør seg klar for vannet. Yogamatta er byttet ut med et padlebrett, også kalt SUP-brett (Stand Up Paddle-brett). Snart skal damene stå med rumpa i været og hodet ned på et padlebrett, midt ut på Theisendammen.

Hund på vann: Brettene er festet sammen med snor fra brett til brett, og hele gruppa flyter bortover vannet under yogaøvelsene.

- Det jeg liker best med yoga er det lekne og kreative. Uansett hvordan dagen har vært, er yoga en pustepause. I en hektisk hverdag er det godt å få en timeout, sier yogainstruktør Kari-Anne Bains. Nå tar hun yogakunstene sine fra salen og ut på vannet. Her får hun kjenne på vær og vind, oppleve naturen og utfordre balansen litt ekstra siden underlaget er flytende og kan velte. Brettet gir ekstra øvelse for balanse, styrke og kjernemuskulatur.

Flyvende, flytende: Naturen, vannet og det flytende brettet gjør dette til annen opplevelse enn yoga i en sal.

Stabilt underlag

Padlebrettet er som et surfebrett, men du bruker ei padleåre for å komme deg framover. Det er stabilt nok til å ha som underlag for ulike yogaøvelser. Selvsagt kommer yoga på padlebrett fra Hawaii og USA. Der har det vært populært i mange år. I Trondheim er Kari-Anne Bains en av de aller første instruktørene. Hun har undervist innendørs i basseng, og tilbyr sammen med selskapet Trondheim Kajakk yogatimer ute på Theisendammen.

- Jeg begynte å instruere yoga i 2003. Først i år begynte jeg med yoga på brett, forteller Kari-Anne Bains.

Yogainstruktøren: Kari-Anne Bains har instruert yoga siden 2003. Dette er første sesong på vann.

Finne balanse og leike

I fjor høst ble hun spurt om hun kunne instruere iyoga på Theisendammen. Våren 2016 har hun brukt til å lære seg det, finne balansen og leike seg alene. Nå har hun hatt sin første kurskveld, og fortsetter med yogakvelder på padlebrett ut september. Etter det blir det trolig for kaldt i vannet, men hun regner med å fortsette neste år.

Nå tester hun ut yogaøvelser som kan fungere på vann. Det verste som kan skje er at noen faller i vannet. Med våtdrakt er det til å leve med.

Meditasjon: Yogatimen starter med føttene i kryss. Det er tid for å lukke øynene, kjenne på kroppen og stenge verden ute. Camilla Madsen ytterst til høyre.

Ro, fred og mindfulness

Camilla Madsen skal teste padleyoga for aller første gang. Hun har prøvd stående brettpadling og hun har prøvd yoga før, men kombinasjonen er ny. Før hun prøver seg forteller hun at hun håper på ro, fred og mindfulness, samt å utfordre balansen. Så står hun der i våtdrakt, får en kjapp innføring i brettet, hvordan bruke åra, sitte på kne og padle og hvordan reise seg opp for å stå.

Rett før: Camilla Madsen har fått på seg våtdrakt og er klar for yoga på padlebrett for aller første gang.

Padlebrettet er overraskende stabilt. Bare en forsiktig kribling eller skjelving i lår og legger kjennes når vi får beskjed om å reise oss opp fra knestående. Det er grunn til å tro at balanseøvelser som å stå på ett bein, kan ende i vannet. Du kjenner det når beina kommer i ulage - litt for langt til venstre eller høyre for midten.

Da kommer det en skjelving i brettet. Det er fort gjort å havne i vannet. Men dette er for nybegynnere, og Kari-Anne Bains starter forsiktig.

- Frister å gjøre det mer

- Artig! sier Camilla Madsen etterpå.

- En opplevelse å få med seg. Det frister å kjøpe eget brett. Det frister å gjøre det mer.

Kvelden på Theisendammen var mest for å prøve og få litt veiledning. Med eget brett dersom hun kjøper det - kan hun dra ut alene og padle seg en tur i ro og fred eller bruke det til yoga. Det er planen. Camilla Madsen bor på Vikhammer, har sjøen rett ved og Stavsjøen ikke så langt unna heller.

Litt styr først: Brettet er oppblåsbart og du kan ta det med deg i en sekk. Her festes det som heter leash eller snora som brukes til å feste foten til brettet, og under yogaøvelsene til å feste brettene til hverandre. Camilla Madsen (t.v.) og instruktør Kari-Anne Bains.

- En følelse av nærvær

- Kombinasjonen av ro gjennom yogaøvelsene og opplevelsen på brettet med bevegelsene på vannet. Du får utfordret deg samtidig som du finner roen.

- På forhånd snakket du om mindfulness. Hvordan var det?

- Det var en følelse av nærvær. Jeg følte meg i ett med brettet, naturen, vannet og luften. Det var mer utfordrende enn vanlig yoga. Det krever mer balanse.

Samtidig begrenset det enkelte øvelser. Det er ikke så lett å prøve ut alle øvelser på et brett på vannet, sier Camilla Madsen og syns hun har fått tøyd grensene sine.

Padler knestående: Riktignok heter det «Stand up paddle», men det er enda tryggere å stå på kne.