Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Når den deilige, late sommerferien er over, så kommer høsten. Jovisst, det er med de fineste farger og den klareste luft. Innimellom. Men det er også en god dæsj regn, massivt med tung, grå skodde, knekkebrød med makrell, en vekkerklokke som ringer altfor tidlig, mens det er for kaldt ute og avisoverskrifter som «Få motivasjon til å trene». Det siste kunne vi jaggu blitt spart for.

Men med høst og skolestart kommer også det som minner mistenkelig om nyttårsforsetter, og jeg mener det har blitt verre de siste årene. «Slik får du mer overskudd» og «10 enkle grep for sunn vekt», dette er titler jeg så på magasiner mens jeg sto i kø på matbutikken og strevde med å ikke tenke på «åh, hvor lyst jeg har på den sjokoladen» tidligere denne uka. Og dette er verre på andre vis også, for i januar er det liksom uunngåelig å ikke komme med en fallitterklæring etter en uke. Nei, jammen, der spiste jeg en pose bamsemums gitt, helt som forventet. Du er tilgitt! Om høsten derimot, da må man stå i det og holde lenge - i alle fall helt til jul.

Sommerferien har vært lang. Jula er derimot mye kortere, i alle fall selve ferien, så derfor syns jeg det er urettferdig at forsettene om høsten virker mer brutale. Slutte brått med både det ene og det andre og komme seg på trening, når det jeg trenger er raggsokker, kos, pledd og bamsemums. Og det verste, det angår hele familien.

Les flere tankestreif her: www.adressa.no/tema/tankestreif/

I en stor god og varm sommermåned har vi vært samlet, hatt tid til å prate og leke sammen. Bli kjent, nesten litt på ny. Tenke at jammen er det godt å ha tid ilag. Så begynner vi voksne på jobb og ungene drar tilbake på skolen og au! hverdagen setter seg som en klo i magen, mens vi kjører fra det ene til det andre. Fotballtrening for storesøster, korpsøving for lillebror. Seminar for far, venninnetur på mor. Flaskeinnsamling, kioskansvarlig og der! jovisst, da begynte ishockeyen på igjen. Kakebaking, cup og vi skulle jo fått til en tur til fjells nå når det er så fint? Og midt oppi dette må jula planlegges. For neida, det er ikke så lenge til. Da blir det nye lister, med husk å montere pepperkakehus, kjøpe gave til gammeltante Gerd og sjampanje til nyttårsaften. Åh, sjampanje! Nei, ingen tid til å drømme seg bort.

Lister! Det er min store lidenskap. Lister over alle gjøremål og jeg laster ned allslags apper på telefonen som skal gjøre livet mer effektivt. Vi har en egen familieplanlegger som app, der legges alle avtaler inn. Familiens app-pappa er en blå figur, jeg som mamma er rød, storesøster er en litt mindre lilla figur, lillebror en liten gul én. Går du inn på en hvilken som helst dag så kan du se hvor travle vi er. Som en liten maurtue. Den røde mamma app-figuren trivs godt på både cup, korps, alskens kiosker og ja takk til rolige løpeturer i Estenstadmarka. Men artikkelen «Få motivasjon til å trene» legger jeg bort til januar (siden nyttårsforsetter jo ikke er ment å holdes), så tar jeg en bamsemums og skyller den ned med en slurk sjampanje. Nyt høsten, folkens!

Les også: Uten en tråd

Ingen skam å være tilstede

Alle trinn teller

Teatermat