Europas «smarte» grenser

I passkontrollen på Gardermoen på vei hjem fra London er det ikke lenger bare politiet i boksen som vet at du har landet. Du blir data i et gigantisk europeisk overvåkingssystem som skal hindre terror og stanse ulovlig innvandring. Det koster milliarder. Ingen vet om det virker.

3. avramopoulos: 6. oktober sparket EU og Schengen-landene i gang det oppgraderte yttergrensepolitiet, Den europeiske grense- og kystvakten, siden 2004 kjent som Frontex. Det skjedde med busslaster av journalister fraktet til den bulgarsk-tyrkiske grenseposten Kapitan Andreevo. Situasjonen var i hvert fall under full kontroll da EUs innenrikskommissær Dimitris Avramopoulos lovet å ta Europa ”tilbake til Schengen” ved hjelp av mer penger, mer utstyr, flere politifolk fra hele Europa – og mer makt til Frontex-sjefen. Foto: Ingeborg Eliassen 

Norwegians DY2806 fra Gatwick har landet med 185 passasjerer. Grensekontrollør Carina Rapstad tygger på den siste matbiten fra en lynrask spisepause der hun småløper til kontrollboksen. Hun må starte e-gatene før alle kommer.