Over jul braker en ny sesong av «Kakekrigen» løs på tv. Da vil forrige sesongs vinner, Trond Vardehaug, dukke opp i de tusen hjem igjen, nå som «pauseinnslag» med baketips. Hjem besøkte Trond på Vikåsen under forrige sesong.

Da avisens utsendte møtte ham igjen utpå vårparten, kunne kan fortelle at han og samboer Aleksander hadde kjøpt seg leilighet i byen - med en spennende rom- og takløsning.

- Da kan jeg ha kjempestort juletre, jublet Trond. - Jeg er jo helt vill etter julepynt, lo han.

- Hm, tenkte jeg. Skal tro om jeg ikke skal invitere meg selv på besøk når det nærmer seg jul.

Som sagt så gjort. En dag oppunder jul tripper jeg opp trappene til fjerde etasje i brygga som ligger for enden av Prinsens gate. Først kommer jeg inn i vinterhagen - en lilla og hvit drøm for den pynteglade.

- Kom inn, roper Trond, som står og legger siste hånd på et vidunder av en kake. Det har blitt mye baking det siste året, både til eget bruk og for salg.

Julepyntjakt året rundt

Leiligheten Trond og Aleksander kjøpte og flyttet inn i i sommer, er 180 kvadratmeter fordel på to nivå. Kjøkkenet, et soverom og bad ligger på en mesaninløsning med oppbevaringskott uten full takhøyde under, mens stue og det andre soverommet ligger nesten en hel etasje ned. Slik er det i boligen utnyttet den bratte takvinkelen i toppetasjen.

- Jeg ble kjempefascinert av løsningen, jeg har aldri sett noe slikt før, sier Trond, som følte at et hjem som ikke er A4, kler ham og Aleksander godt. Noe av det første Trond tenkte var at HER kunne han ha stort juletre! Han er ikke helt fornøyd med årets variant, for det viste seg at selgerne på Torget ikke hadde noe tre som kunne nå helt til taket her - med mindre man bestiller ekstra lengde på forhånd. Neste år! Da skal han være tidlig ute. Og dessuten ha enda mer julepynt. Ikke det at det er lite i år, men det skal altså bli mer. Trond er arvelig belastet.

- Jeg og min mor har en greie for julepynt. Vi leter alltid etter julebutikker når vi er ute og reiser. Folk synes vi er snodige som går amok med julepynt midt på sommeren, men det er jo så artig!

Prøvepynting

Foto: Guro Kulset Merakerås

Trond begynner å pynte til jul i oktober. Og han prøvepynter et plastjuletre flere ganger før det ekte juletreet kommer inn. Det vil si, i år ble det nye rutiner. Størrelsesforskjellen på plasttre og ekte tre ble så stor at det ikke kunne prøvepyntes. Men til gjengjeld har han plass til tre trær! Et hvitt plasttre i vinterhagen, et grønt plasttre i gangen og det store på stua.

En annen bonus er at han har funnet plass til stor butikkjulepynt som en kamerat fikk tak i for flere år siden. Mange og store røde kuler og granbargirlander passer ikke inn hvor som helst, og godsakene har bare blitt liggende. Men nå, nå har de fått komme opp. De rustikke takbjelkene i brunt tømmer er det perfekte sted for slik pynt. Taklampene ble tatt ned og erstattet med megastore stjerner fra Ikea. For Trond har både hvittgullbelagt pynt kjøpt i København og billige saker fra plast og papir fra Leangen.

- Det må ikke være dyrt, forsikrer han når vi står og beundrer anhengsholderne for levende lys på juletreet fra Georg Jensen.

- De kommer med nye motiv hvert år. Fjorårets motiv kommer på salg hvert år, så da er det bare å legge seg ett år etter, tipser Trond.

I salongen, der jultreet står, går all julepynten i gull og sølv. På kjøkkenet er det rødt og grønt som gjelder. Og i vinterhagen lilla og hvitt. Trond liker variasjonen og renheten ved å dele det inn i soner som bugner på hvert sitt vis.

- Jeg valgte sølv og gull i salongen litt av hensyn til dem jeg bor sammen med. Jeg må liksom ta høyde for at de blir litt fortere lei av jula enn jeg blir, og da er gull og sølv mindre iøynefallende enn rødt.

Sære reisekuler

Foto: Guro Kulset Merakerås

Aleksander kan bekrefte at det nok hadde vært litt mindre julepynt dersom han skulle styrt det hele. Og ikke minst ville julepynten vært framme en kortere periode. Men fint, det synes han det er. Og artig. Da kanskje særlig kofferten på stua som er fylt med granbar og sære reisekuler. Som hamburgerjulekula eller kjøkkenmaskinkula. De passer ikke inn på treet, men er artige å vise fram, så Trond laget denne løsningen.

Akkurat mens du leser dette, kan det hende kofferten blir pakket ned. I løpet av romjula får Trond nemlig nok.

Da skal det ryddes til nyttårsaften og et nytt år. Han liker ikke å starte det nye året med ryddejobben og gjør det heller før året starter. Gull- og sølvpynten kan få bli, men det røde ryker. Og en god del av sølv- og gullpynten havner på bordet. Julekuler er nemlig ypperlig egnet til borddekorasjon. Trond har et annet triks i ermet også. Når han dekker kaffebord, er porsjonskaker på hver tallerken en stor del av bordpynten. Man er ikke en kakekrigvinner for ingenting.