Heihei, velkommen hit, den som ikke kjører må smake litt serbisk sprit! Kristian Kahrs møter oss i døra med mildt blikk, to små glass i hånda og en T-skjorte det står «Hillary for prison 2016» på. For hans del er det Stortinget 2017 som er målet. Han er utenrikskoordinator hos Demokratene og har ingen planer om å legge skjul på sin begeistring for Donald Trump. Akkurat nå er han kraftig forkjølet, og kan sverge på at noen små slurker Slivovitz fra Serbia er den beste medisin. Da får det ikke hjelpe at det er blanke formiddagen og at journalister kommer på besøk på jakt etter Trump-tilhengere.

Mer enn seksti millioner amerikanere stemte Donald Trump inn i Det ovale kontor og feirer ham som en frelser. «Make America Great Again. Build the Wall. Lock her up. Halleluja». I Norge har begeistringen vært unisont fraværende. Sånn er det i Trøndelag også. Næringslivsledere har vekselvis blitt stille og ledd høyt i telefonen når vi har spurt etter Trump-tilhengere. Partikontorer avviser lattermildt at de har trumpister i sine rekker. En vanligvis kamplysten og kontrær stemme fra venstresiden trakk seg etter å ha tenkt seg om. Den tar ikke munnen for full som slår fast at Trump ikke er trønder.

Men vi har lett, og vi har funnet. Noen stabukker i ytterkanten av den offentlige enighet står på sitt. Trump er bra for verden, USA og Norge.

- Gi Trump tid

Trump erstatter Obama på Madame Tussauds

Konvoluttslikker

Like utenfor Trondheim finner vi en som setter treenighet over enighet. Da Kristian Kahrs forlot livet sitt i Serbia med Stortinget i siktet, flyttet han hjem til Klæbu og moren sin. Her vokste han opp som prestesønn, Unge Høyre-politiker og, sier han selv, konvoluttslikker for Børge Brende.

- Jeg var en klassisk liberalist under slagordet «Rett linje til Europa». Men alle svarene jeg var så sikker på i ungdommen, de har jeg ikke lenger. Jeg har bedt hele det serbiske folk om tilgivelse for at jeg, i min naivitet og arroganse, deltok i NATO-styrkene som skulle komme dit og lære dem om demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Nå er jeg en klassisk realist, og mener at enhver nasjon skal ha sine interesser i bunn. Den nasjonale suverenitet må ligge i bunnen, fremfor overnasjonalitet, presiserer han.

Kahrs er mild og lavmælt, med et hode fullt av navn og årstall, hendelser og sammenhenger.

- Nå tror du Trump kommer til å sørge for en bedre verden?

- Ja. Han er ikke perfekt. Men han står for nasjonal suverenitet og nasjonalisme, akkurat som jeg går til valg på. En motstand mot den antidemokratiske globalismen, som vil komme til uttrykk i flere valg i Europa i år. Vi skal ta demokratiet tilbake. De globalistiske elitene i Europa skjelver - de holder på å miste makta si. Våre lover må bestemmes av Stortinget, ikke av EU.

- Mange er nervøse for hvordan det skal gå med verden med Trump som president. Hvordan beroliger du dem?

- Han er en mann som vil sette seg ned og forhandle med Russland i stedet for å gå til krig over Syria. Han er ingen fredsdue, men vi kan se slutten på krigen i Syria og vi kan se begynnelsen til avspenning i Europa med Trump. Det å ha Russland på vår side, det er bra. Vi har et kulturfellesskap.

Bereist: Kristian Kahrs har studert journalistikk i USA, og arbeidet mye i utlandet. Nå vil han ha mer nasjonal suverenitet.

- Du sier du går til valg som nasjonalistisk politiker. Hva legger du i nasjonalisme?

- Eierskap og identitet. Altså - jeg tar sterkt avstand fra sjåvinisme, at vi skal tro vi er bedre enn andre. Men vi må sørge for at vi får bestemme over oss selv. Det står Trump for, og det gjør jeg også. Jeg er veldig glad i Norge, men kritisk til at vi skal presse våre verdier på andre med våpenmakt.

- Mange forbinder nasjonalisme med nynazisme?

- Altså - hallo. Vi i Demokratene er krystallklare på at politikken vår bygger på menneskerettigheter og demokrati. Vi ser forskjell på muslimske mennesker og islam som religion. Selv har jeg ingenting imot muslimer, men som kristen ser jeg på islam som ondskapen selv. Dette - her banker Kahrs en pekefinger på Koranen som ligger på bordet - oppfattes som ufeilbarlige ord fra Allah og det har konsekvenser. Det gir oss demografiske utfordringer vi ikke kan håndtere.

- Er det noe du misliker med Trump?

- Selvsagt. For eksempel er jeg sterk motstander av tortur, og jeg er veldig uenig i synspunktene hans om personvern og spionasje. At han sier han vil henrette Edward Snowden tror jeg rett og slett ikke han mener.

- Tror du det er Guds vilje at Trump er president?

- Ja. Det er så mye ondskap i Hillary Clinton, at det tror jeg. Selv om Donald Trump ikke fremstår som en kristen, har Gud mange ganger brukt folk som ikke lever kristent.

- Står du alene om synspunktene du har, føler du?

- Nei. Mange er enige med meg. Mange i Forsvaret sier at jeg har helt rett, for eksempel når det gjelder det at vi trener opp jihadistiske opprørere i Syria. Men de tør ikke stå frem med det, fordi de har en karriere å tenke på.

Ren trass

Langt unna den gylne middelvei, omtrent ytterst til venstre, langt vest i Trøndelag, finner vi Hans Olav Brendberg. Han har forlatt hopen og bosatt seg på Sørburøy utenfor Frøya. Et lite øysamfunn med rundt tretti fastboende, noen saueflokker, katten Lurven og hunden Franco. Sistnevnte er i likhet med sin navnebror ikke videre begeistret for den frie presse. Her ute er Brendberg lærer på skolen han og kona driver for de åtte barna på øya. Siden midten av åttitallet har han vært aktiv i det han kaller «bevegelsen». Han har vært sentralstyremedlem i AKP og medlem av RV. Så tok det slutt rundt årtusenskiftet. I en kontroversiell prosess ble han kastet ut, beskyldt for antisemittisme, da han «prøvde å løfte en debatt om hvordan Israel-vennlige jøder i Europa og USA forsøker å endre politikken i Israels favør», som han forklarer det selv. Sist han stemte var det KrF som fikk stemmen hans. Hadde han krysset havet hadde det stått Donald J. Trump på hans stemmeseddel.

Ytterkant: - Det måtte spennes kråkfot på systemet. Helst skulle det vært noen fra venstresiden, men det er mer realistisk at Trump klarer det, sier Hans Olav Brendberg.

- Med din bakgrunn, burde du ikke «feel the Bern» og være en Sanders-mann?

- Jeg ville vært mye sikrere på Sanders i mange spørsmål. Men jeg tror ikke han hadde hatt nok tyngde internasjonalt. Trump tar en del på ren trass. En del av systemet må tas ned. Det var nødvendig at noen sparket bein under det. Det hadde selvfølgelig vært mye hyggeligere hvis det hadde kommet fra noen med et annet politisk program, men det tror jeg ikke hadde vært sannsynlig. Det er en jobb som må gjøres, og den blir gjort nå. Da må jeg være så ærlig at jeg sier at det er bra vi har ham.

Brendberg tror vi har sett en viktig konsekvens av valget allerede.

- Det jeg tror vi var på vei til - en flyforbudssone over Syria - er borte. Der kunne det blitt en direkte væpnet konfrontasjon mellom USA og Russland. Det ville vært meget, meget farlig. Det er nå mye mindre sannsynlig. Verken verden eller Norge er tjent med mer konfrontasjon og spenning mellom USA og Russland.

- Kan det gå for langt den andre veien - at Trump og Putin blir for gode venner, en for sterk makt i verden?

- I politikk handler mye om å unngå verste alternativ. Samtidig åpner det seg hele tiden nye grøfter å kjøre i. Men det får vi se. Nå var det helt nødvendig at Trump vant.

Dermed ser Brendberg for seg at Norge kan komme seg ut av det han kaller «militære eventyr den politiske eliten ikke har greid å holde seg unna». For eksempel i Syria.

- Der driver vi opplæring av soldater - helt opplagt i strid med folkeretten. De skal liksom tjenestegjøre for militærstyrker som nå er oppløst. I realiteten driver vi en slags skole for det som sannsynligvis er Al Nusra-brigaden eller noe sånt. Og det at Norge skal drive skole for Al Qaida er ikke noe lurt. Nå vil dette måtte tas et oppgjør med.

- Fordi president Trump ønsker mindre involvering i fremmede stater?

- Ja, han vil kutte ned på den militærindustrielle siden i USA – og det får konsekvenser for alle andre.

- Driver han ikke business innenfor militærindustrien?

- Det gjør han nok. Men han har allerede varslet krymping og trangere tider innen F35-programmet. Han legger vekten over på den andre foten. Olje- og bilfoten.

Ikke skikkelig nok

Olje, ja. Selv om Adresseavisens lederartikler om klimaskepsis skaper leserstorm, er det ikke mange her i landet som kaller seg klimaskeptikere lenger. Trumps teori om at hele klimaproblematikken er en sammensvergelse styrt av Kina for å straffe amerikansk næringsliv deles ikke av mange her til lands. Men vi får et tips om å ringe til Santo Domingo, for å treffe en nordmann som lever i eksil der. Han skal være Trump-fan.

- Åja, når valget står mellom korrupte Clinton og Trump som til tider uttaler seg imbesilt, faller valget lett på den siste, sier Johan Eck-Olsen (bildet), tidligere boreleder i Statoil og foreleser i oljefag ved NTNU. Han er heller ingen tilhenger av å forurense, men er langt fra overbevist om at klimaendringene er kun menneskeskapte.

- Det der er en av de største løgnene norsk presse har kastet seg på. Jeg er ikke for fritt utslipp. Men jeg er ikke hundre prosent sikker på at det er CO2 som er grunnen til at temperaturen øker. Det er flere geologer som har like tung argumentasjon som klimapanelet - det er bare at det er så mange med i det panelet! Derfor synes jeg det er flott at det kommer en til makten som ber om at dette blir skikkelig utredet. Og så må du få med: Trump er motstander av denne demoniseringen av Israel som foregår. Det er også bra!

Anerkjenner menneskeskapte klimaendringer

Mot sine egne

- Jeg elsker jøder! Jeg er en varm forsvarer av Israel! Jødene er de dyktigste av alle folkeslag. Derfor er det synd at de nå forlater Europa i økende grad, til fordel for Israel.

Det er øyekirurg og tidligere Frp-politiker Jan Guldahl som har kommet i varmen. Han var mer bisk da vi snakket sammen på telefon for å gjøre intervjuavtale. Det eskalerte fort, og endte med en kraftsalve om hvordan pressen behandler Donald Trump og andre som mangler konsensusgen, iblandet en fortelling om hvordan han ble møtt som en sjokkerende vantro på Frps strategikonferanse i Tromsø i november da han stilte i Trump-habitt. Han likte ikke det heller, Guldahl.

På tide: Jan Guldahl mener det er på tide med et taktskifte, og håper Donald Trump kan sørge for ny kurs. På adressa.no kan du se Guldahl imitere Trump.

Det er altså med et lettelsens sukk vi treffer en smilende mann i venterommet på Trondheim Øyelegesenter. Trump-capsen er på. Den har fått selskap av en Trump-T-skjorte. Stålgrå manke under capsen, og en Rolex Daytona i gull på håndleddet. Han er mer enn snarlik Trump selv. Eller - strengt tatt ligner han vel enda mer på Bill Clinton - men la oss ikke ødelegge den gode stemningen.

- Trump er min mann, ja, slår han fast når vi har tatt plass rundt kjøkkenbordet og blitt servert pulverkaffe.

- Du var kritisk til media da vi snakket sammen på telefon?

- Ja. Det er klart at når du sier det er vanskelig å finne Trump-tilhengere her i landet, så har journalister, redaktører og mediekommentatorer en stor del av skylda for det. De har vært så entydige imot Trump, at ingen tør si høyt at de støtter mannen.

- Hvordan synes du debattklimaet er i norsk presse?

- Jeg har blitt hengt ut i avisa mange ganger, også på forsiden av Adressa. Men det har jeg alltid sagt - det er greit. Jeg er den første som skal dø i kampen for en fri presse, og jeg har sagt til den nye debattredaktøren at uenigheten mellom Jan Guldahl og Adresseavisen er lagt død. For jeg er en som er glad i pressen. Men jeg synes det er synd at jeg ikke har fått komme mer til orde selv. Jeg har vel sendt inn syv kronikker, og det er bare en som har kommet til print.

- Hva tror du er grunnen til det?

- Det er vel litt for kvast innhold når det gjelder innvandring og islam. Adressa er pysete, og tør ikke fortelle konsekvensene av islamsk innvandring.

- Tror du seieren til Trump vil få norsk presse til å gå i seg selv?

- Det bør de gjøre. For de har jo bommet så veldig, både på Brexit og nå Trump. Men nå kommer jo Breitbart News til England og Tyskland. Det vil bli en plattform hvor den amerikanske presidenten kan få presentere sine saker. Jeg leser jo på document.no og rights.no, selv om det ikke er mine hovedkilder.

Guldahl har en god boksamling, og leser svært mye, forteller han. Både bøker og seks aviser daglig så lenge han var politiker. Norske såvel som noen danske. Synes han norsk presse er etterrettelig?

- Jeg er skuffet over norsk presse når det gjelder innvandring og islam. De må begynne å skrive sannheten om virkningen av den muslimske innvandringen. Og jeg er skuffet over hvordan de har behandlet Hege Storhaug. De ville jo ikke anmelde boken hennes før den begynte å selge. Da var de nødt til å gjøre det.

- Trump er veldig røff mot media i USA. Tror du han er forkjemper for en fri presse?

- Ja. Jeg tror det. Han er jo avhengig av presse. Han får jo oppslag uansett hva han sier. Men jeg håper han vil endre språkbruken. Det vil kle ham.

Ny kurs

Du kan knapt ha nådd alderen da synskorreksjon kan bli aktuelt uten å ha fått med deg at Guldahl ofte vil ha en annen kurs i verden. Det sier han er hovedargumentet for å støtte Trump. Amerikanerne har gjort mye gærenskap i både Afghanistan, Irak, Syria, og Libya, mener han.

- En stor del av grunnen til at det er så mye bråk der borte nå, det er vestlig innblanding. Og dessverre er det sånn at når USA marsjerer, så følger Nato og Norge etter. Det er også svært uheldig at Nato nå plasserer ut styrker på Baltikum og i Polen. Håpet mitt er at Trump kan få til noe som er bedre enn det vi har sett før. Norge bør ikke delta i organiseringen av rakettskjoldet som er under etablering. Det er meget beklagelig at Arbeiderpartiets venstreside er så svekket at Arbeiderpartiet kan gå med på noe sånt. Hvor er de? Det er nesten så jeg må melde meg inn i Arbeiderpartiet, altså.

- Det er jo et godt håp. Hvilke kvalifikasjoner har Trump som gjør at du tror han kan klare det?

- Jeg tror han er en ærlig person. Ikke en politiker. Du vet - den vanlige mannen i gata er lei av de politiske pampene som bare står og prater og prater uten at noe blir forandret. Han har engasjert en forsvarsminister som er tidligere general. Det er betryggende.

- Trump har jo sanket sammen en ganske pampete regjering?

- Ingen forventet vel noe annet av en velstående forretningsmann. Nå har jeg sett at svigersønnen skal bli en nær politisk rådgiver. Og han er jøde. Jeg synes ikke det er så dumt. Kanskje kan han være med og gi noen innspill om Israel og konfliktene i Midtøsten. Jeg har lest at Trump ønsker å kalle inn en del jødiske og arabiske rikfolk til en konferanse på Trump Tower for å se om han kan komme frem til noen dealer om Midtøsten.

- Har du tro på mer av den typen avtaler enn tradisjonelt diplomati?

- Du skal ikke se bort fra at det kan være bra. Det er i hvert fall på tide med et taktskifte, så mye bråk og elendighet som det er i Midtøsten. Når man har hatt en kurs som har vært feil, da må en prøve å snu, ikke sant.

- Mange er jo redde nå, for at alt skal gå åt skogen. Kan du berolige dem?

- Ja, sier vernepliktig rittmester Guldahl konsist. At Russland skal være noen trussel for Trump, Vesten eller Trøndelag fnyser han av.

- Økonomien deres er jo ikke større enn Spanias! Tall fra militærmaktseminaret på Forsvarets høyskole viser at det er helt utrolig at noen krigshissere mener Russland skal være en trussel. De er svært, svært svekket, både når det gjelder militære styrker og økonomi. De har ikke nådd opprustningsmålene sine, og det vil de ikke heller. Jeg tror, og håper, at Trump kan sette seg ned med Putin og få ting i orden internasjonalt.

Med «ting i orden», mener nok Guldahl at folk får holde seg der de hører hjemme. For Forsvaret, mediekritikk og en fri presse til tross. Det lar seg ikke tilsløre at det er hijab-nekt, islam- og innvandringskritikk Guldahl er mest kjent for, både som tidligere Frp-politiker og som forretningsmann. Det er også her han deler mest med The Donald, ifølge ham selv.

- Asylantene må gjerne få komme til grensa. Men der må vi si at «Vi vil ikke ha dere». Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen må snarest skrotes. Det er ingenting som ødelegger så mye for Norge og for Vesten som den. Vi må kunne avvise dem på grensa - med våpen om nødvendig. Den store muslimske folkevandringen som vil komme , vil ødelegge Europa. Det må vi forhindre. Ungarn var det landet som tok ansvar for sine borgere, da de satte opp sitt gjerde.

Ikke uventet er han begeistret for Trumps holdning til å begrense innvandring fra islamske kulturer. Nå håper han det skal følges opp med gode valg for Geert Wilders og Partij voor de Vrijheid i Nederland, Marine LePen og Front national i Frankrike og Alternativ Für Deutschland i Tyskland. Mye står på spill i sommer.

- Ikke minst håper jeg Angela Merkel skal ut. Tyskland har jo startet to verdenskriger fra før. Med Merkels innvandringspolitikk er de i ferd med å ødelegge Europa for tredje gang. Ja, jeg mener det.

- Tror du det er mange som tenker slik?

- Da Trump vant valget gikk jeg med denne T-skjorta i tre dager på klinikken. Et par pasienter så litt sure ut, men jeg hadde da fem-seks stykker som var enige - hver dag. Mange er enige, men de tør ikke si det. På grunn av dere i pressen. Deg. Men Norge er et kristent land. Vi er nødt til å stå opp mot politisk islam. Jeg gjør dette med tanke på kommende generasjoner i Norge. Det er veldig synd at Adresseavisen ikke skjønner dette. Vår fremragende innvandringsminister Sylvi Listhaug gjør en kjempejobb, men hun må stramme inn mye, mye mer.

Korsfestet

President Trump har en høy stjerne blant det amerikanerne kaller evangelisk kristne. I Norge ble tidligere stortingspolitiker for KrF, Anita Apelthun Sæle, korsfestet av KrF-politikere etter at hun støttet Trump på Facebook.

I Trondheim sitter Elisabeth Sandvik, tidligere landssekretær i Kristent samlingsparti, og takker Gud for president Trump.

- Han var nok ikke min favoritt da hele løpet startet, men jeg er takknemlig for at det ble ham.

- Kanskje du vil stille opp i avisa?

- Nei, det synes jeg at jeg er for gammel til. Du finner helt sikkert noen andre, det skulle ikke være så vanskelig, mener Sandvik som samtidig opplyser at Kristent samlingsparti nå er lagt ned.

Nåja. Selv paven har jo slått fast at Trump ikke er kristen. Men vi setter kursen nordover, for å snakke med den lokale representanten for partiet De kristne. Like før vi kommer til Åsen trasker vi inn i et velkjent lite stykke USA. En tom diner, breddfull av Grease, men uten American Honey.

- Vi er på jakt etter folk som er glade for at Trump er president, vi?

- Dere er det, ja. Joda, det var greit det, når det sto mellom de to, sier Andreas Søyseth over et brett fries og burgere av amerikansk størrelse. Vi rekker ikke å spørre hvorfor. De kristne venter, så vi avtaler å treffe ham igjen på returen for mer informasjon. Kanskje vi er på vei inn i det trønderske rustbeltet? Finner vi grasrota? Vi forlater Vuddu Valley med tunge mager og lette sinn.

20 000 stemmer

På en høyde i Skogn bor Bjørg Elverum, med blinkende sølvkors rundt halsen, hvit country-gitar i stua og utsikt utover små gårder med åkerlapper rundt. Der har hun en del av sin politiske plattform som fylkesleder i Nord-Trøndelag for partiet De kristne. Nesten 20 000 stemmer fikk de ved stortingsvalget for fire år siden. På landsbasis. Det var nok til å bli det tiende største partiet, men langt fra nok til å temme Løvebakken. Nå er målet å komme inn på Stortinget.

- Altså. Jeg hadde jo egentlig ikke veldig sans for noen av dem. Men når det har stått mellom de to, er jeg veldig takknemlig for at det ble Donald Trump, forklarer Elverum. Hun er ikke riktig sikker på hvordan det kommer til å gå, han har jo sagt så mye rart, og hun liker ikke personligheten, oppførselen eller synet hans på damer og minoriteter. Men så er det dette med den kristne etikken og lovverket. Hun har ikke noe imot noen sier hun, men vil at ekteskapet skal være forbeholdt mann og kvinne både i loven og liturgien.

- Jeg dømmer ingen, men jeg vil bare at.....det har med barnas beste å gjøre. Jeg tror de trenger mor og far. Jeg er sikker på at homofile kan være gode omsorgspersoner de også, men barna trenger både morsrollen og farsrollen. Ekteskapet og familien er den viktigste byggesteinen vi har. Dessuten, må hun legge til, det er jo slik Bibelen sier det skal være.

Aller viktigst for Elverum er dette med liv som skal eller ikke skal vokse.

- I USA har de mulighet til å ta senabort. De kan ta livet av fosteret - babyen - helt frem til fødselen. Det opprører meg, og det er hovedsaken til at jeg mener det er bra med Trump. Han er imot den loven. Abort er drap på små babyer. Så lenge det ikke står om mors liv, burde abort være forbudt. Jeg dømmer ingen, mange kommer i vanskelige situasjoner. Men det de trenger er hjelp og omsorg. Vi hjelper dem ikke ved å ta liv.

- Dere er altså helt imot den norske abortloven også?

- Ja. Det er den verste loven de kunne laget.

- Men altså - du har ikke sans for det at kvinner skal kunne bestemme over egen kropp?

- Jeg skjønner jo det. Men det er en kropp til inni der, som har liv fra første stund. Et lite liv til.

Bjørg vokste opp i Haltdalen, i et luthersk kristent hjem. Bodde i Rissa i mange år, men flyttet til Skogn da mannen fikk jobb på Elihu-skolen der (nå Vårtun Kristne Oppvekstsenter). De står ikke i statskirka, men er aktive i pinsekarismatiske sammenhenger i Levanger-traktene.

- Men vi omgås da både kristne og folk som ikke er kristne - og muslimer. Mange flotte folk, smiler hun. Og mange deler hennes syn, mener hun.

Håp: Bjørg Elverum fra partiet De kristne håper Trump var Guds vilje. Da vil dette gå bra.

En enkel mann

Som de fleste nordmenn la hun seg valgnatten i forvissning om at USA kom til å fullføre likestillingsarbeidet med å velge en kvinnelig president etter en afroamerikansk. Da hun våknet til Trump var lettelsen stor. Takket hun Gud?

- Jeg håper jo at det kanskje var Guds vilje. I tilfelle vil det gå veldig bra. Og så tror jeg han kan roe ned den spente situasjonen mellom USA og Russland. Det vil være bra for oss alle. Og han er en ganske enkel mann, som snakker så folk forstår det. Jeg tror han ønsker å gjøre noe for den vanlige amerikaner, på hjemmebane, ikke ute i verden slik Obama ville.

Helt sikker er hun likevel ikke.

- Jeg håper jo han hører på råd. Hvis ikke er vi ute og kjører, ler hun. Og sikter ikke bare til råd og veiledning fra aller øverste hylle.

- Trump har en god rådgiver i Mike Pence. Han er en solid og stødig type. Jeg håper han lytter mye til ham!

Når vi vender snutene sørover mot fylkesgrensa igjen, må vi innom dineren i Vuddu Valley. Andreas må forklare hvorfor han syntes det var greit at Trump vant.

- Hei igjen - nei, jeg rekker ikke å snakke med dere, dessverre, sier han og slår ut med armene. Dineren er ikke tom lenger.

- Men du står ved Trump?

- Veeeeeeeeel, sier han.