Hver lørdag kan du løse fire nye oppgaver. I Trondheimsrebusen skal du komme fram til svaret ved å bruke opplysningene i oppgavene kombinert med kunnskap om Trondheim i nåtid og fortid.

Ukens oppgaver:

OPPGAVE 9: Opprinnelig bygd til opplæring for noen som mangler en sans. I dag gir den rom til noen som vil lære å ta seg av de aller minste, men uten at de trenger å være kongelige.

OPPGAVE 10: Et sted som gir deg mosjon før du kommer dit, og gir deg vidsyn. Det er ikke blant de høyeste, men vises fra mange steder likevel. Var del av et nasjonalt, førelektronisk meldingssystem.

OPPGAVE 11: Der skinnegående kjøretøy krysser hverandre kollisjonsfarefritt.

OPPGAVE 12: For ikke å være farlig for andre lå institusjonen usentralt da den ble etablert for svært lenge siden. I dag ligger den på samme sted, men er mer sentral. Der er det nå en beslektet virksomhet, men for ei gruppe som ikke er farlig for andre.

Slik deltar du

Oppgavene vil bli publisert på adressa.no og i Ukeadressa hver lørdag i 2017. Ved å sende inn svarene kan du hver uke være med i trekningen om å vinne jubileumsboka «Det sto i Adressa».

Svaret sendes til trondheimsrebus@adresseavisen.no innen tirsdag kl.24.00. Svaret på denne ukens oppgaver vil bli publisert sammen med neste ukes Trondheimsrebus.

Trondheimsrebusen er en gave fra Trondhjems Historiske Forening (THF) til Adresseavisens 250-årsjubileum. Faghistorikere som også er medlemmer i THF, går god for kvaliteten på det historiske innholdet. Eirik Lien i THF har utarbeidet oppgavene.

Les intervju med Eirik Lien og leder forTrondhjems Historiske forening, Jakob Maliks, her.

Alle ukevinnerne er også med i trekningen av en hovedpremie i forbindelse med Adresseavisens jubileumsdag 3. juli 2017.

Svar på forrige ukes oppgaver:

Spørsmål 5. Påbegynt av inntrengere, inkluderer bruer og et langt hull. Ble ferdig etter at de som hadde begynt, dro hjem igjen. De siste decennier er den tatt mer regulært i bruk og koblet aktivt til virksomheten den tilhører.

Svar: Stavne-Leangenbanen

Banestrekning på 5,5 km som tyskerne begynte å anlegge for å ha en beskyttet jernbanelinje gjennom og forbi Trondheim. Den domineres av den 240 m lange brua over Nidelva mellom Stavne og Veisletten, og den 4 km lange tunnelen mellom Lerkendal og Saxenborg. Den går i bru over Holtermanns vei og Klæbuveien og i bru under Lerkendalsveien vest for tunnelen og over Innherredsveien nord for tunnelen. Den har tilsving til Dovrebanen både sørover og nordover ved Stavne, og østover Meråkerbanen ved Leangen. Linja ble ikke ferdig før freden, de støtte på kvikkleire inne i tunnelen slik at framdrifta ble forsinket. Linja ble fullført på 1950-tallet, og Stavnebrua ble også bygd på nytt for å tåle høyere aksellast, fra damplokomotiv til diesellokomotiv. Den første brua var bygd av tre, den nye er i stål.

På 1990-tallet ble den tatt i bruk som del av Trønderbanen og Lerkendal holdeplass ble bygd like ved Lerkendal gård. Det gjør at den har god plassering for Gløshaugplatået. Før det var banen hovedsakelig brukt for et fåtall godstog. Den er planlagt elektrifisert som del av Trønderbanen.

Spørsmål 6. Opprinnelig bygd for noe søtt basert på aktivitet som er ulovlig i dag. Ble seinere sted for noe godt og vått. Nå er det tørre aktiviteter.

Svar: Sukkerhuset

Ble oppført 1750-åra som industribygning for sukkerraffinering. Det gjør at det er byens eldste industribygning som fortsatt eksisterer. Sukkerhuset ble en brikke i den velkjente 3-kanthandelen: råsukker fra Vestindia, industrivarer og våpen fra Norge/Danmark til Vest-Afrika, slaver fra dansk/norske områder i Vest-Afrika til Vestindia. Handelen ble ulønnsom fra tidlig 1800-tall, hovedsakelig fordi slavehandelen ble forbudt og det ble raffinert sukker billigere andre steder. Huset ble solgt til E C Dahl i 1851 og ble produksjonssenteret for bryggeriet. Ølbrygginga foregikk her til 1984, da hele virksomheten flytta over til tidligere Aktiebryggeriets anlegg ved Nyhavna. Sukkerhuset gir nå lokaler til HiST/ NTNU.

Spørsmål 7: Bygd for en fremtredende embetsmann og hans familie. Ble deretter skole for noen voksne som skulle lære å ta seg av de yngste, seinere ikke-obligatorisk skole for noen yngre. Men i dag kan alle komme dit og snakke, spise og drikke.

Svar: Den gamle bispeboligen

Huset som i dag har adressen Bispegt 9a, ble bygd som residens for biskopen i Nidaros og sto ferdig i 1853. Var i bruk som bisperesidens til 1942, da biskopen ble avsatt av de nazistiske myndighetene. Den ble i 1947 tatt i bruk til barnevernsinstituttet, som i 1954 ble Dronning Mauds Minne. I 1976 flyttet de ut til tidligere Dalen blindeskole. Bispeboligen ble solgt og Trondheim kommunale musikkskole overtok. Den var her til den flyttet inn i det nybygde Olavskvartalet i 1989.

I dag har Trondheim kunstforening kontorer her, og kafeen «Ni muser» holder nå til i 1. etasje, med uteplasser om sommeren i den sørvendte, inngjerdede hagen.

Spørsmål 8: Bygd i tre for noen med stjerner og striper. Er nå bolig for en utvalgt gruppe om høsten, vinteren og våren. Om sommeren er det noen andre der som ikke er spesielt utvalgt, men bare innom på kortere besøk.

Svar: Singsaker studenterhjem

Allerede i 1912 kom et initiativ om eget studenterhjem for NTHs studenter. I 1917 ble det avstått en tomt på Singsaker til dette formålet. Den ble imidlertid stående ubebygd til 1941 da de tyske okkupantene bygde offiserskasino der. Den ble bygd i tre og i en stil som harmonerer godt med norsk trearkitektur. Etter krigen ble den tatt i bruk og innredet som studenterhjem, og drevet som egen stiftelse. Den er en av Nordens største trebygninger.

Huset har i alt 106 hybler med plass til 110 studenter. Det er felles kjøkken og spisesal, med full forpleining for beboerne. I underetasjen er det oppholdsrom, som også kan leies ut. Om sommeren brukes studenterhjemmet som hotell.

Spørsmål 9: Godt synlig i flere hundre år, en bevisst sammensetning av jord, stein, mur, gras og metall. Tilgjengelig hver dag.

Svar: Kristiansten festning

Festningen er del av Cicignons forsvarsdel av byplanen fra 1681. Den ligger på en strategisk viktig knaus øst for sentrum, rett opp for Bakklandet, Erlendshaug. Her var det kanonstillinger også tidligere, og i 1676 var det lagt plan for å bygge festning der. Det ble imidlertid ikke gjort før etter Cicignons plan. Grunnstein lagt ned i 1682 og selve festningsområdet er utført i stjernefasong. Donjonen ligger i direkte forlengelse av vest/øst-aksen til Nidarosdomen. Inne på området ble det etter hvert bygd kommandantbolig og mannskapsrom (kasematter) inne i selve festningsmuren.

Selve festningen ble supplert med bastioner, Møllenberg skanse og to redutter. Festningen ble lagt ned i 1816, men fungerte etter det som brannvaktsted med kanonbatteri for varsling. Under siste verdenskrig brukte tyskerne festningsområde til rettersted. I dag er festningen saluttfestning og offentlig flaggsted. Området er åpent for alle når flagget er heist.