Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Det var femteklassingen som gløttet opp fra skjermen og stilte spørsmålet. Jeg har etter hvert blitt vant til at de merkeligste spørsmål kan dukke opp på enda merkeligere tidspunkt.

- Jo, sa jeg. Hvorfor spør du?

- I norsken lærer vi om forskjellen på faglitterære og skjønnlitterære tekster, og i dag leste vi en faglitterær tekst om Berg skole. Visste du at den ble åpnet i 1931?

Nei, jeg måtte innrømme at jeg ikke hadde helt kontroll på det eksakte årstallet.

- Og visste du at Anne B. Ragde har gått der?

Nei, det visste jeg heller ikke. Men nok om det. Jeg visste for så vidt ikke at de lærte forskjellen på faglitteratur og skjønnlitteratur allerede i femteklasse heller. Det gjorde meg litt glad, kjente jeg. Litteratur er bra for deg, enten den er faglig eller skjønn. På sikt blir det avislesere av sånt.

- Og Kristian Valen. Han har også gått på Berg.

- Hæh? Er du sikker på at det ikke var Snorre Valen?

- Ja, det var det kanskje, ja. Og Gustav Lorentzen. Han ene i Knutsen og Ludvigsen.

Det visste jeg heller ikke.

- Og under andre verdenskrig, fortsatte femteklassingen.

- Da skulle tyskerne skyte opp en granat. Men noe gikk galt, sånn at den datt ned i skolegården på Berg. Og det var noen elever som ble skadet, fortalte han.

Akkurat den historien kjenner jeg til. 10. februar 1941, for nøyaktig 76 år siden i går, ble et engelsk fly på vei inn over Trondheim truffet av tyske granater. Tilfeldigheter førte til at ingen sivile ble drept da flyet traff flere bygninger og styrtet i Haldens gate på Rosenborg. Men på Berg skole, et godt stykke unna, ble åtte elever truffet av granatsplinter fra artilleribeskytningen. En 15-årig elev ved Strinda kommunale middelskole, som også hadde lokaler på Berg skole, døde av skadene.

- Det kan være greit å minne seg selv på den historien en gang iblant, sa jeg, mest til meg selv. Men høyt nok til at femteklassingen hørte det.

- Hvorfor det?

- Vi lever i en tid der svært mange flykter fra krig. Det bygges gjerder, og grenser stenges. Mange av dem som flykter er barn, og mange av dem kommer hit til oss. Når vi skal gjøre oss opp en mening om det er bra eller ikke, kan det i det minste være greit å tenke over at det ikke er mer enn 75 år siden barna opplevde krig i din egen skolegård.

Jeg kjente umiddelbart et stikk av dårlig samvittighet. Hva var dette for dommedagstanker å banke inn i hodet på en tiåring? Men jeg slo det fra meg. Strengt tatt satte jeg bare norskpensumet hans inn i en sammenheng. Og jeg kom til å tenke på Arnulf Øverlands berømte dikt. Du må ikke sove, skrev han i 1937. Du må ikke sove. Heller ikke i skoletimen. Og i hvert fall ikke i disse dager.

Femteklassingen nikket på hodet og så alvorlig på meg. Tankene kvernet under den lyse luggen. Så dukket han ned bak skjermen igjen. Han hadde neppe vondt av en liten vekker. Og nå hadde vi jo lært noe begge to. Av en eller annen grunn innbilte jeg meg at Anne B. Ragde er oppvokst på Byneset.

christer.stensaas@adresseavisen.no