Rælete høres spennende ut, tenkte vi, og krydret samtalen med en spiseskje overtalelseskunst. Etter å ha overbevist «årets kulturpersonlighet» om at Hjems boligreportasjer ikke bare handler om strøkne hjem med gjennomført stil og dyr design, men også om ting som kan glede, inspirere, overraske eller sågar provosere, ble vi enige om en besøksdato.

- Vet du, av og til når jeg er på besøk hos folk som har alt så veldig på stell, blir jeg redd for at jeg skal knuse noe, eller lage ringer på bordet. Da kan jeg føle meg så støvete at jeg tror det vises i sofaen etter jeg har sittet der, sier Reneé med en rå latter.

I leiligheten hun og samboer Thomas Borgan leier på Rosendal, er det mindre nøye hvordan gjestene ter seg. Det finnes allerede noen flekker på bordet, og hylla med kokkeparets matmagasiner varsler med all mulig tydelighet at den kommer til å falle ned hvis den må bære mer. Beinet på sofaen er litt løst, og globusen har falt ut av stativet sitt. Men dette ville vi ikke lagt merke til om ikke Reneé selv hadde påpekt det. Det du først og fremst ser og føler når du kommer inn, er nemlig rause porsjoner med hjemmehygge og crazy kitsch.

Glad i gamle ting: Reneé har en forkjærlighet for gamle ting, og tror det kan være fordi de skaper enstemning som minner henne om morfaren. Han var hennes store helt og det mest forståelsesfullemennesket hun har kjent; en tidligere sjømann og Frp-velger som med stor godhet og varmediskuterte politikk med et opprørsk og kommunistisk barnebarn i tenårene.

Eklektisk/rotete

- Jeg er en nostalgisk type og liker kitsch. Så det er mye fra 50- og 60-tallet her. Men 70-tallet kan også få være med inn hvis jeg ser ting jeg liker. Da blir det litt rotete, men jeg synes også det blir hjemmekoselig.

Se video fra Renees hjem her!

Kokken, som er blitt et kjent fjes etter at hun vant Top Chef på TV2, og som nylig ble kåret til årets kulturpersonlighet til Ut-Awards, bruker gjerne begrepet eklektisk når hun beskriver stilen sin.

- Det er et vakkert ord for ganske rotete, sier hun med et lurt smil, og mener at blanding av stiler er noe som går igjen både i innredningen og matlagingen hennes. Som de fleste i Trondheim vel har fått med seg, skal hun åpne restauranten Bula i løpet av våren. Også der vil hennes private interiørsmak komme til uttrykk.

Kjellerfunn: Pulsen var ganske høy da Reneé fant en tivolilampe i kjelleren hos Kalas og Canasta. – Jeg prøvde å virke rolig og spurte sjefen om jeg kunne få den gamle lampa. Den hadde flerrede skjermer og det kostet litt å få satt den i stand, men det var det verdt.

- Jeg driver og lager en litt crazy verden og har jobbet veldig mye med interiørbiten. Det skal bli en lun atmosfære og bruk av deilige materialer, forteller Reneé. Hun samarbeider med interiørarkitekter, men mest i den forstand at de finner fram til produktene hun ser for seg og beskriver. På hjemmebane har imidlertid ikke en halv interiørkonsulent vært innom. Her gjør Reneé alle søkene selv. Hennes gode venn Finn.no skuffer sjelden når hun leter etter spesifikke ting. For øvrig har hun god erfaring med å handle på bruktbutikker i distriktet. Samboer Thomas er fra Rørvik, og der er trendene og dermed utvalg og priser annerledes enn i Trondheim.

- Siden vi kjører cateringbil, er det god plass til å ta med stoler og andre kupp vi finner.

Ikke perfekt

Den som skal åpne restaurant, har lite tid til å sysle hjemme. Ideelt sett kunne Reneé godt ha tenkt seg et annet tapet enn det leilighetens eier valgte på stua. Og murveggen i struktur er definitiv ingen favoritt. Kjøkkenet er langt unna drømmen om benkeplate i marmor, induksjon og et stort raust kjøkkenbord, men det gjør nytten.

- Og selv om et kjøkken har fliser fra åttitallet, går det an å lage akkurat den maten du vil der, sier hun med et lurt smil. Gjestene som pleier å samles rundt spisebordet på stua, kan helt sikkert skrive under på det.

Kokkekaos: I sitt profesjonelle liv er Reneé Hagerhøi pinlig nøyaktig og har ekstrem orden i sakene. Hjemme er det litt slakkere tøyler. Den humoristiske og frodige interiørstilen fra leiligheten på Rosendal vil nok også bli å finne på restauranten hennes Bula, som åpner på forsommeren.

De litt stusselige sidene ved leiligheten overdøves dessuten av fargerike, nostalgiske og humoristiske innredningselementer. Radiokabinettet ved inngangen til stua gir et hint om hva som venter, og teakbuffeten på spisestua er en herlig hovedrett.

- Det er liksom livets ytterpunkter jeg har samlet her da. Edvard Munch og Elvis. Jesus og Jomfru Maria. Jeg er veldig opptatt av Jesus og Maria, ikke på et religiøst plan, men estetisk. Det er kitsch med humor og alvor. Trygge symbol i fargetoner som er gode å ha rundt seg, forteller Reneé. Putt på et par flamingoer, rosa barutstyr fra 80-tallet, bridgeglass, emalje fra Cathrine Holm, en ananaslampe og noen gode drikkevarer, så har du en aldri så liten estetisk orgie. Boken «Vulgær og vidunderlig, en studie i utsøkt dårlig smak», står midt på skjenken.

Foto: Skjønn forening: Elvis, Munch og en flamingo.

- I mitt hode henger alle disse tingene sammen, fastslår hun.

Utsatt huskjøp

Det er avslappet stemning hjemme hos Reneé. «Det er jo ikke så nøye», er mantraet. Hun skulle gjerne sett at hun var en type som tok tak i alt som ikke er helt på stell, og bare fikset det, men vi mennesker er så forskjellig skrudd sammen. Reneé har tusen baller i lufta og bobler over av nye prosjektidéer. Da blir det mindre tid til vedlikehold og rutineoppgaver.

- På jobb er jeg kjempenøye. Jeg er veldig stolt over å være kokk og har høy arbeidsmoral. Det skal være perfekt. Men hjemme…

Alterkommode: - Vi hadde bodd sammen en stund da Thomas en dag spurte, «Du, hvorfor har viegentlig et alter hjemme?», ler Reneé. Ansamlingen av Jesus og Maria brukes lite til tilbedelse, men desto mer til estetisk nytelse.

Hun ler. Nikker mot verandaen.

- Det er white trash-området mitt. Der står posene med tomflasker og en madrass og litt slikt som skulle vært i en bod i kjelleren. For utleieren har ikke fått tømt boden som hører til leiligheten. Og Reneé og Thomas har ikke fått kjøpt seg leilighet. Så da blir det litt på halv tolv.

- Vi greier aldri helt å bestemme oss for hvor vi skal kjøpe. Når du jobber i utelivsbransjen, er det godt å trekke seg litt unna når arbeidsdagen er over. Det er praktisk å bo nær byen, samtidig som jeg egentlig ser for meg å ha et hus uten så mange naboer. Det er ikke så lett å finne da, ler hun, og innser at hun nok vil bo i leid leilighet lenge etter at hun har åpnet egen restaurant. Det er da ikke så nøye.

Leid bolig: Reneé og Thomas har rett og slett ikke tid å velge nabolag og lete etter bolig. Derfor fortsetter kokkeparet å leie en kvart firemannsbolig.