Hver lørdag kan du løse fire nye oppgaver. I Trondheimsrebusen skal du komme fram til svaret ved å bruke opplysningene i oppgavene kombinert med kunnskap om Trondheim i nåtid og fortid.

Trondheimsrebusen er en gave fra Trondhjems Historiske Forening (THF) til Adresseavisens 250-årsjubileum. Faghistorikere som også er medlemmer i THF, går god for kvaliteten på det historiske innholdet. Eirik Lien i THF har utarbeidet oppgavene.

Les intervju med Eirik Lien og leder forTrondhjems Historiske forening, Jakob Maliks, her

Ukens oppgaver:

Spørsmål 29: Pompøs innpakning for noen som vil møtes litt hemmelig. Åpnet av siste delte overhode.

Spørsmål 30: Der noen lærte å lede dem som skulle ligge lavt i terrenget, bite fra seg og samtidig overleve.

Spørsmål 31: Åpenbar trafikal overgang, opprinnelig navngitt etter navnet til en bestemt forbindelse, der overgangen leder til og fra forbindelsens endepunkt. Gikk etter noen år over til å ta navn etter typen forbindelse, siden det kom flere forbindelser av samme type til det samme endepunktet, men med hvert sitt navn.

Spørsmål 32: Den produserte noe mange satt inne i mens de ble flyttet fra sted til sted, både i Trondheim og andre steder. Den som bygger disse, holdt opprinnelig til på et sted der den virksomheten den bygde for, var lite utbredt. Nå er den et annet sted, og lager noe andre også kan være inne i og flyttes omkring.

Slik deltar du:

Oppgavene vil bli publisert på adressa.no og i Ukeadressa hver lørdag i 2017. Ved å sende inn svarene kan du hver uke være med i trekningen om å vinne jubileumsboka «Det sto i Adressa».

Svaret sendes til trondheimsrebus@adresseavisen.no innen tirsdag kl.24.00. Svaret på denne ukens oppgaver vil bli publisert sammen med neste ukes Trondheimsrebus.

Her er løsningen på Trondheimsrebusen del 6

Spørsmål 25: Serveringssted som vendte ut til to sider, med et stamklientell som til en viss grad kunne assosieres med navnet. Ble utsatt for varme på slutten av forrige årtusen. Kjælenavn basert på det offisielle navnet. Kommet ny bygning som er litt lik den forrige, men det er utenpå.

Trubadur («Trubben»)

Et populært og trivelig utsted for mange grupper, som kunstnere, skuespillere, studenter og andre som ville ha relativt rimelig drikke og relativt god mat. De som serverte, kjente stort sett dem som kom. Det var ofte underholdning her, gjerne av ulike musikkgrupper, band og visesangere. Det toetasjes trehuset lå på hjørnet av Kongens gt og St. Olavs gt, og var serveringssted fra omkring 1910. Navnet «Trubadur» kom etter krigen, og fikk etter kort tid kjælenavnet «Trubben». Lokalet hadde malte prospekter rett på veggen.

I 1999 brant stedet ned, til stor sorg for mange. Etter noen år ble det bygd opp igjen med samme utvendige fasong, men med et helt annet innhold. En stund var det et arbeidsformidlingsbyrå her.

Spørsmål 26: Signal- og næringsformidling hele veien rundt.

Tyholttårnet

Tyholttårnet er primært bygd for telekommunikasjon og formidling av radio- og fjernsynssignaler. Det ligger like ved NRK på Tyholt, i nærheten av der de velkjente radiomastene i sin tid stod. Tårnet ble tatt i bruk i 1985. Med sine 124 m er det det høyeste bygget i Trondheim. Betongdelen er 80 meter, og stålspiret er 44 meter. Tårnet er bygd i betong med diameter 7,2 meter. Det har to hurtiggående heiser og to nødtrapperom. Arkitekt er Nils Christian Ottesen.

På toppen av den støpte søylen som bærer selve masta, er det bygd et publikumsgalleri og i etasjen over en restaurant, 74 m over bakken. Golvet i restauranten roterer, slik at det i løpet av 1 time har tatt hele runden. Gjennom glassveggen fra golv til tak får gjestene i restauranten en spektakulær utsikt over byen, fjorden og omlandet i løpet av den timen runden tar.

Ideen til å kombinere det tekniske tårnet med utsikt for publikum hadde teletekniker Einar Berg. Under et arbeidsoppdrag i toppen av de gamle radiomastene i 1966 syntes han at flere burde få ta del i utsikten han hadde. Da Televerket begynte å planlegge et nytt teletårn på 1970-talelt, lanserte han ideen. Den fikk nok støtte – så vidt det var – til at den ble realisert. Alle takker ham for ideen!

Spørsmål 27: En markert naturformasjon i den nordligste delen av Trondheim. Oppkalt etter en historisk person som skal ha gjort noe spektakulært her.

St Olavsspranget

Terrengformasjon i den nordligste delen av Bymarka, sørvest for Klemetsaunet. En bratt skrent og ei dyp kløft som St. Olav (nødvendigvis før han ble hellig) i følge et sagn skal ha hoppet over av en eller annen grunn. Kanskje vi kan si at han da var mer heldig enn hellig? Den fins mange tilsvarende kløfter med sprang omkring i landet, ofte knyttet til helgenkongen.

Spørsmål 28: Allmenning for det dagferske. Noen fra tilgrensende kommuner dro hit for å tjene på det de drev med. Har sesongavhengig forbindelse til en bestemt del av byen.

Ravnkloa

Allmenningen ved enden av Munkegt har lenge vært og er fremdeles byens fisketorg. Tidligere var det også grønnsaktorg, der særlig bøndene fra Frosta rodde inn og solgte sine varer. Navnet har vært i bruk siden begynnelsen av 1700-tallet, og skriver seg fra et familienavn Raffnklau. Da Olsenmoloen kom, ble det bedre havn her. Fram til slutten av 1800-tallet var det langfjære her, der fiskerne trakk opp båtene sine. Etter at det ble fylt ut til et platå med mur mot sjøen og lagt flytebrygge, er det også stedet for å ta imot hedersgjester som kommer sjøveien, især kongelige gjester som da har direkte atkomst oppover Munkegt til Stiftsgården.

Fiskhallen har vært i flere utgaver, den første stod ferdig i 1945 og var åpen, bare med tak over. Dagens hall stod ferdig i 2000. før hallene kom, solgte de fra åpne boder på selve allmenningen eller direkte fra båtene.

Munkholmbåten har sin faste plass ved flytebrygga, med skytteltrafikk til og fra Munkholmen gjennom hele sommersesongen. Herfra går det også sightseeingturer med båt i kanalen, elva og havneområdet om sommeren.

Vinneren av femte runde ble: Elisabeth Laukholm, Trondheim. Vi gratulerer

Alle ukevinnerne er også med i trekningen av en hovedpremie i forbindelse med Adresseavisens jubileumsdag 3. juli 2017.

Her finner du flere oppgaver å bryne deg på