Hver lørdag kan du løse fire nye oppgaver. I Trondheimsrebusen skal du komme fram til svaret ved å bruke opplysningene i oppgavene kombinert med kunnskap om Trondheim i nåtid og fortid.

Trondheimsrebusen er en gave fra Trondhjems Historiske Forening (THF) til Adresseavisens 250-årsjubileum. Faghistorikere som også er medlemmer i THF, går god for kvaliteten på det historiske innholdet. Eirik Lien i THF har utarbeidet oppgavene.

Les intervju med Eirik Lien og leder forTrondhjems Historiske forening, Jakob Maliks, her

Ukens oppgaver:

Spørsmål 41: Virksomhet for å flytte det meste langt ut over kommunegrensene. Etablert mens det var en annen energigiver enn det som er vanlig i dag. Var svært viktig for å få i gang et nasjonalt ikon som også har internasjonal interesse.

Spørsmål 42: Tidligere svært vått område som gjennom lang tid ble mindre vått. Ser det ikke lenger. Men enkelte steder vises det likevel at det er der.

Spørsmål 43: Fikk navn etter en av samme type som var markert større. Det er gjenspeilt i navnet. Brukt de siste åra det eksisterte av noen som synes det er hyggelig å være sammen. Ble borte ved et uhell på slutten av 1960-tallet.

Spørsmål 44: Ble til på samme tid som tre andre av tilsvarende størrelse og fasong plassert rundt det samme. Den andre av dem som ikke er lenger.

Slik deltar du:

Oppgavene vil bli publisert på adressa.no og i Ukeadressa hver lørdag i 2017. Ved å sende inn svarene kan du hver uke være med i trekningen om å vinne jubileumsboka «Det sto i Adressa».

Svaret sendes til trondheimsrebus@adresseavisen.no innen tirsdag kl.24.00. Svaret på denne ukens oppgaver vil bli publisert sammen med neste ukes Trondheimsrebus.

Her er løsningen på Trondheimsrebusen del 10:

Spørsmål 37: Bedriftseier som etter sigende syntes det ble for mye av det gode, ville gjøre det godt igjen med å stifte en egen virksomhet for hele byen.

E C Dahls stiftelse, fødeklinikk

Bryggerieier E.C. Dahl testamenterte en stor del av sin formue til å opprette en fødeklinikk for byen, hvor fattige mødre skulle ha visse fordeler. Ryktene gikk om at han var far til flere barn med flere mødre, og at han ville «betale tilbake» ved å opprette en fødeklinikk, som gave til byen. Den ble organisert som en stiftelse. I Trondheim var dette fødeklinikken praktisk talt alle brukte, og begrepet «stiftelsen» ble derfor synonymt med fødeklinikk.

Stiftelsens bygg ble oppført på bryggeriets store park mot Bispegata på Kalvskinnet i 1905-1908, arkitekter Johan Osness, Johan Christensen, Lars Solberg. Bygningen ble innvidd 28. juni 1908. Huset er oppført i jugendstil med ornamenter inspirert av stavkirkene. Fødeklinikken ble lagt ned 1983, og funksjonen ble flyttet til det daværende Regionsykehuset. Bygningen brukes i dag av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Den har adresse E. C. Dahls gate 10.

Spørsmål 38: Institusjon etablert av to eldre institusjoner av samme type, en privat og en kommunal. Oppkalt etter en som ledet en annen institusjon i Trondheim av samme type noen år før den eldste av de to startet. Eksisterer fremdeles, men nå sammen med en annen med et annet navn og begge har fått et nytt navn sammen.

Gerhard Schønings skole

Opprettet 1956 ved at to skoler ble slått sammen: Trondhjems Borgerlige Realskole (opprettet 1783) og Trondhjem kommunale middelskole, seinere Trondheim kommunale høgre almenskole («Kommen», opprettet 1913). Tok over lokalene til den borgerlige realskolen. Gerhard Schøning (1722-80) var rektor på Katedralskolen (1751-65), noen år før den borgerlige realskolen startet sin virksomhet. Han var en av de tre som stiftet Det Trondhjemske lærde Selskab i 1760, fikk kongelig stadfestelse i 1767 og kunne fra da av kalle seg Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. De to andre stifterne var biskop Johan Ernst Gunnerus (1718-73) og historikeren etatsråd Peter Frederik Suhm (1728-98).

Skolen ble i 2010, samme år som vitenskapsselskapet hadde sitt 250-årsjubileum, slått sammen med Adolf Øiens skole og heter nå Thora Storm videregående skole. Noen synes det er historieløst.

Spørsmål 39: Vannfylt område navngitt etter han som sørget for at det ble vannfylt. Var del av et lengre system for å kunne drive ulike virksomheter. Har ikke den funksjonen i dag, men trivelig lell.

Theisendammen

Theisendammen er en kunstig dam i Ilavassdraget, like vest for Blyberget ved Sverresborg. Dammen er utbygd og oppført på slutten av 1700-tallet av kanselliråd Simon Lorentz Thaysen, som hadde interesser i Ila møllebruk, og ønsket å sikre bruket stabil vanntilførsel. Dammen brøt sammen 27. mai 1791, etter at Kobberdammen hadde gitt etter for vannmassene. Flommen gjorde stor skade i Ilavassdraget. Dammen har siden 1889 fungert som vanninntak for vannverket, og var i flere år reservedam på 2,2 mill. m³ per år. Nå har den ikke lenger slike funksjoner.

Dammen har hatt mange navn, kaltes i 1772 Mølledammen, 1778 Bagersætherdammen, og også gått under navnet Nedre Kobberdammen. Det er nå laget badestrand ved demningen, og området er et populært firtidsområde. I dammen er det mulig å drive sportsfiske på ørret, gjedde og mort.

Spørsmål 40: Vært der siden byen var svært ung, men hadde vært ukjent lenge. Ble funnet da noe annet skulle graves opp. Ga ny innsikt, men det er fremdeles usikkert hvilken det egentlig er og om det en kort tid hadde en helt spesiell funksjon. Er blitt integrert inn i en virksomhet som har vært viktig for byen i snart 200 år.

Kirkeruinen under Sparebank1, tidligere Trondhjems sparebank

Under de arkeologiske utgravningene øverst i Søndre gt 1970-71 ble det avdekket en kirkegård og en kirkeruin, begge deler god bevart. Kirkeruinen strakk seg vestover inn under den daværende tregården nord for den gamle hovedbygningen til Trondhjems Sparebank («Adresseavisens gamle gård»), og kom godt til syne da denne tomta skulle klargjøres for bankens nybygg i 1972-74. Ruinen er svært spesiell ved at den har en krypt under koret i øst, der det er mulig å passere gjennom. Sannsynligvis har det vært en helt spesiell relikvie som var oppbevart der. Det er klart at det er en svært tidlig middelalderkirke som ble avdekket.

Det er fremdeles uklart hvilken kirke dette var, det står mellom Gregoriuskirka og Olavskirka. Axel Christophersen hevder med stor tyngde at det må være Olavskirka, reist over det stedet Olav Haraldssons lik ble gravd ned rett etter 29. juli 1030. Kirka ligger ved bredden av den gamle Lona, som var en godt beskyttet havn i en utposing av Nidelva. Hvis det er riktig, er det Gregoriuskirka som ligger under det gamle rådhuset, og ikke Olavskirka.

Kirkeruinen er i dag tilgjengelig i kjelleren til Sparebank1 og integrert i bankens egne lokaler. Det er laget en interessant utstilling omkring ruinen, og det er bl a mulig for publikum å gå ned i krypten.

Vinneren av forrige runde ble:

Hilde Berg fra Trondheim. Vi gratulerer.

Alle ukevinnerne er også med i trekningen av en hovedpremie i forbindelse med Adresseavisens jubileumsdag 3. juli 2017.

Her finner du flere oppgaver å bryne deg på