Du strikker, spiller du ikke?

- Joda, men jeg spiller ikke så mange konkurranser lenger. Og hvis jeg ikke kan vinne, kan jeg jo la være å spille.

Du er typen som må vinne?

- Vel, jeg har vært bowlingtrener i over tretti år, og da blir jeg så fort irritert på meg sjøl hvis jeg spiller dårlig. Jeg vet jo hva som skal til for å spille bra.

Hva skal til?

- Spille enkelt og avslappet, bare trille kula. Mange tror du må bruke makt, krefter, men det er det dummeste du gjør. Det handler om å få til en jevn, naturlig bevegelse som avsluttes med å dra arma gjennom kastet.

I fotball snakker vi om ballfølelse, snakker vi her om en kulefølelse?

- Ja, det er noe av det samme i bowlingen.

Men hvordan i huleste dumpet du borti denne sporten?

- Mannen min spilte for Munken nede på «Daniel i Veita», og så skulle det arrangeres et kretsmøte. Men det var ingen som ville sitte i det kretsstyret, og da var jeg dum nok til å foreslå at de kunne velge en som ikke spilte. Og så ble det meg.

Og så rulla det på seg?

- Ja, uten å ha spilt et eneste kast satt jeg der som kretsleder, og tre år senere satt jeg som president i bowlingforbundet.

Dæven! President!

- Ja, og da måtte jeg jo spille. Men bowlingklubben Munken, som jeg fortsatt spiller for, var på den tiden en ren herreklubb og jeg måtte få dispensasjon fra statuttene for å bli med. I mange år var jeg eneste kvinne i Munken, men nå har vi vårt eget damelag.

Men du er eneste kvinne her nå, ser jeg?

- Ja, akkurat nå er det lite folk her, men ellers er det vel rundt en tredjedel kvinner i miljøet. Det fine med bowlingen er at den passer alle. Om du er kvinne eller mann. Om du veier 120 eller 20 kilo. Om du er ung eller gammel. På det siste norgesmesterskapet for veteraner, hvor det var over 300 påmeldte, havnet en 90-åring på niendeplass.

«Den dagen jeg slutter å se på damene er jeg dau,» sa fatter’n. Da var han nittifem. Det er med bowlingen som med damer?

- Ja, den dagen jeg slutter å trille kula, har jeg lagt meg for godt. Vi kommer nok til å holde på med dette i mange, mange år til. Vi er begge instruktører, så vi diskuterer jo en del bowling hjemme.

En skikkelig bowlingfamilie, der altså.

- Å ja. Vi har to barn som også spiller, og begge to fant sine respektive i bowlinghallen. Selv traff jeg mannen min i speideren. Speiderleirer er farlige saker, haha, vi var tre venninner som alle fant våre respektive i speideren. Vi har gullbryllup til høsten.

Gratulerer! Hvordan har dere klart det?

- Jeg tror det handler om at vi ved siden av å ha egne interesser, fant felles interesser i hund og hundekjøring, og senere bowlingen. Vi har felles referansepunkter, noe å snakke om, det er viktig.

Hvor mye må du trene for å bli god?

- De beste trener 12-14 timer i uka. I en periode drev vi med oksygenopptaksprøver, og da fant vi ut at vi ikke trengte like mye oksygenopptak som en marathon-løper. Men det er ingen ulempe å være i god form. Det tar tre timer å spille en serie, og mister du kondisjonen, mister du også konsentrasjonen. Bowling er en av de fire-fem største idrettene i verden, og er du toppspiller i Malaysia, Filippinene eller Kina, får du både hus og bil og feit lønn i tillegg til stjernestatus. I Statene er det også en proffliga.

Men hvor kommer bowlingen fra?

- Funn av steiner og kuler og sånne ting, tyder på at det startet i Egypt 3200 år før Kristus. Senere ble det spilt mye i England, og det går historier om at Henrik den åttende hadde en bowlingbane i kjelleren hvor han brukte hodene til damene sine som kuler.

Han sluttet aldri å se etter damene den mannen!

- Og da Sir Francis Drake skulle møte Den spanske armada, holdt han på å komme for seint fordi soldatene hans måtte avslutte en runde bowling først. Martin Luther hadde også en bowlinghall, sies det, og kuler og kjegler ble brukt for å finne ut om folk var hekser eller ikke. Det ble satt opp kjegler i midtgangen i kirka, og traff du kjeglene, var du ikke heks. Traff du ikke, ble du brent til døde.

Den var såpass seriøs ja, bowlingen.

- Ja, men den organiserte bowlingen kom først på slutten av attenhundretallet, og tidlig på nittenhundretallet ble den første europeiske bowlingbanen, slik vi kjenner den i dag, bygd i Stockholm. I Norge åpnet den første banen i Bergen 1960, og ti år etter fikk Trondheim sin første bowlingbane. Nå har vi over 150 bowlinghaller i Norge.

Men livet er da mer enn bowling!

- Å ja. Senere i kveld skal vi på kafé med barnebarna, og etter det blir det tv-krim og da kan vi sitte oppe til langt på natt. Og så går det mye i kryssord og sudoku for å skjerpe hjernen.

Spiller du Wordfeud også?

- Å ja! Jeg har et barnebarn jeg strever med å slå, men jeg får jo bare bokstaver som J, W og C, og da går det ikke.

Mange rare ord som tillates der, gitt?

- Ja, sist fikk jeg HOBB. Hva er HOBB for noe?

Aner ikke. Men ETC går ikke.

- Ikke SV heller.

Det er ikke rart, Wordfeud-gründeren er jo blitt rik på dette.

- Ja, han har gjort en genistrek der altså. Men den ordlista hans må bli bedre!

Ja, den holder ikke. Vi leker jo ikke!

- Du, med det samme jeg har deg her. Første uka i mai er det Norgesmesterskap på Heimdal, da kommer hele norgeseliten. Hva skal til for at Adressa dekker det mesterskapet, tror du?

Tja, da tror jeg hodene må rulle i bowlingforbundet.

- Haha, det er såpass, ja.

Her finner du mange flere møter På benken