Ivanka Trumps kontoer på sosiale medier har vært renset for sko- og klesreklame og livskloke visdomsord den siste tiden. I stedet har den 35 år gamle presidentdatteren lagt ut bilder der hun sitter ved siden av den tyske kansleren Angela Merkel eller holder møter med smilende og suksessrike forretningskvinner fra hele verden. Hun poster også bilder av sin nye hverdag i Det hvite hus. Av snøværet utenfor vinduet i vestfløyen. Av barna på vei inn i presidentens helikopter, «Marine One». Hun deler villig vekk bilder av sin mann, Jared Kushner, og ikke minst av far selv, der Donald Trump troner bak skrivebordet og setter sitt pennestrøk på den ene presidentordren etter den andre, hele tiden mens folk rundt ham applauderer.

Donald Trumps eldste datter er en ny type politisk rådgiver som USA ikke har sett maken til tidligere.

Helgefri: Nesten hver helg siden Donald Trump tiltrådte som president, har han dratt på helgeutflukt til ferieboligen sin i Florida. Her er limousinen klar til avgang fra flyplassen i Palm Beach, med datteren Ivanka og barnebarnet Joseph trygt om bord.

I en gråsone

I forrige uke fikk hun sitt eget kontor i vestfløyen i Det hvite hus, sikkerhetsklarert og med tilgang til hemmeligstemplet informasjon, trass i at hun verken bekler en offisiell tittel, mottar lønn eller langt mindre er tatt i ed. Hennes voksende status i Det hvite hus er noe helt nytt, som så mye annet under Donald Trump. Før har man hatt førstedamer med stort politisk ansvar, som Hillary Clinton, men det har aldri tidligere skjedd at voksne barn av presidenter har fått en slik fortrolig adgang til USAs statshemmeligheter, påpeker Julian Zelizer som underviser i politisk historie ved Princeton University.

- Hvorfor skal noen i familien, som ikke har en formell rolle å spille, gis adgang til den slags informasjon? undrer han.

Lovverket har åpenbart ikke tatt høyde for såkalte «førstedøtre» ennå, og derfor havner Ivanka Trumps motefirma også i en juridisk gråsone. Som sin far ønsker ikke Ivanka Trump å selge sin forretning eller å plassere den i et såkalt «blindt» fond, som i praksis ville betydd at ansvaret for bedriften ble overført til noen andre for å hindre mulige interessekonflikter. Som sin far kritiseres også Ivanka for å ville tjene penger på tiden hun skal tilbringe i Det hvite hus.

Donald Trump har overdratt kontrollen over sitt forretningsimperium av hoteller og golfbaner til sønnene Eric og Donald Jr. så lenge han er president.

Ivanka Trump har overført den daglige driften av «Ivanka Trump HQ» til en av sine underordnede, Abigail Klem, og det overordnede ansvaret til sin svoger og svigerinne. Hun har ansatt den velansette juristen Jamie Gorelick som rådgiver.

Ifølge Gorelick kan den midlertidige ledelsen ikke inngå internasjonale avtaler, men gjerne nasjonale. Ivanka Trump vil ikke lenger opptre i reklamer, og hun har delt opp sine kontoer i sosiale medier slik at noen tjener forretningen og noen kun er til hennes private bruk. Hun vil frivillig etterleve de samme etiske reglene og retningslinjene som offentlig ansatte, forklarer rådgiveren.

Trumps selvmål

Så langt har presidenten demonstrert hvor vanskelig det er for ham å balansere riktig når det handler om hans egen familie. Da kjøpesenterkjeden Nordstrom sa opp sitt samarbeid med Ivanka Trump på grunn av sviktende salg av produktene hennes, gikk Donald Trump i krigen på datterens vegne og tvitret løs med en verbal mitraljøse mot Nordstrom. Angrepet ble delt videre på den amerikanske presidentens offisielle Twitter-konto, og for liksom å understreke samrøret, ble seerne på Fox News like etterpå oppfordret av Kellyanne Conway, seniorrådgiveren i Det hvite hus, til å handle Ivanka-varer for å protestere mot Nordstrom-kjedens håpløse beslutning.

Ifølge sin rådgiver Jamie Gorelick skal Ivanka Trump fungere som presidentens «øyne og ører», og gi ham råd på flere områder, og ikke bare i spørsmål som handler om kvinner i arbeidsmarkedet. Ivanka har lenge vært en energisk forkjemper for utvidet fødselspermisjon for kvinner, og i mai utgir hun en bok som kan lyde som en kvinnelig utgave av pappas macho-oppskrifter på økonomisk suksess: Women Who Work: Rewriting the Rules for Success.

«New York’erne»

Internt i Det hvite hus utgjør Ivanka Trump og hennes mann, Jared Kushner, som er offisiell rådgiver for presidenten, et historisk sterkt par. Noen mener også at Ivanka kan bli en viktig motstemme framover. Hun og mannen er en del av et løst, internt nettverk som kalles «New York’erne». De definerer seg selv som «moderate», og blir nesten daglig konfrontert med motfløyen i Det hvite hus, de såkalte «ideologene».

Når Trumps dagsprogram snekres av rådgiverne, står disse gruppene steilt mot hver-andre. For en stund siden ønsket den ene fløyen at Donald Trump skulle være med den kanadiske statsministeren på teater, mens de andre helst så at Trump reiste til Nashville, Tennessee for å kaste glans over markeringen av at det var gått 250 år siden Andrew Jackson, USAs sjuende president, ble født. Det endte med at Ivanka Trump ledsaget Justin Trudeau og så framføringen av «Come From Away» i New York - et stykke som har en muslim og en sterk, kvinnelig pilot i sentrale roller, i et stykke som hyller samarbeid og toleranse - samtidig som Donald Trump feiret slaveritilhengeren Jackson i Nashville.

Så vil tiden som kommer vise om «førstedatteren» greier å påvirke sin far, der hun sitter og skal være hans ører og øyne i vestfløyen. Ivanka er pappas øyensten, og vi kommer til å se og høre mye til henne framover, mener ekspertene.

ukeadressa@adresseavisen.no