Husker du laserdisc, Nokias N-Gage -mobil eller kanskje WAP? Alle tre «revolusjonerende» stykker teknologi som skulle gjøre livene våre lettere og skaperne rike. Slik gikk det ikke. Her er de 13 største mageplaskene innenfor de siste års forbrukerteknologi.

Les også: En app for alt

Les også: iPhone feirer ti år

1. Laserdisc

Lansert: 1984, men ble ikke tilgjengelig på det kommersielle markedet i Europa før 1990.

Trynet fordi: Høy pris, ble erstattet med DVD

De var CD-disker på størrelse med vinylplater. Laserdisc ble hauset opp som arvtakeren til VHS-kassetten. Slik ble det ikke. Utvalget var magert og prisene skyhøye. Og på toppen av det hele måtte du kjøpe en spesiell laserdisc-spiller som kunne koste opp til flere månedslønner. Og da de langt rimeligere og bedre DVD'ene kom på markedet forsvant laserdisc' ene sporsløst.

2. WAP (Wireless Application Protocol)

Lansert: 1999

Trynet fordi: Smarttelefoner og 3G-nett overtok

WAP var en måte å gå på  internett med mobilen før smarttelefonens dager. Ikke nettsider vi besøker i dag på våre iOS og Android-telefoner, men spesialtilpassede nettsider som var tilpasset datidens mobilskjermer. Teknologien var treg og ustabil, men de fleste norske nettaviser med respekt for seg selv kunne tilby en WAP-utgave - også adressa.no som hadde adressen wap.adressa.no

3. Nokia N-Gage

Lansert: 2003

Trynet fordi: Det så ut som om du snakket til et Taco-skjell, håpløs skjerm, dyrt, dårlig utvalg.

Av alle eksperimenter Nokia foretok fra 1999 til 2006 var unektelig N-Gage det som tok det største mageplasket. Denne «spill-mobilen» ble lansert til mye hype, men salget tok aldri av. Kanskje ikke så rart. Skjermen var høydestilt og spillene som ble lansert var B-vare av verste sort. Samme år kom Nintendo DS og revolusjonerte det håndholdte spillmarkedet.  I 2008 lanserte Apple sin App Store og tok på mange måter Nokias idè om spill på mobil og gjorde den til sin egen.

4. Napster

Lansert: 1999

Trynet fordi: Lars Ulrich fra Metallica saksøkte selskapet på bakgrunn av misbruk av opphavsrettigheter og vant.

I 1999 var Napster som en smak av fremtiden. Fra din egen PC kunne du sitte å laste ned musikk i det nye mp3-formatet - gratis. Napster var et undergrunnsfenomen som ble en global suksess i løpet av bare noen måneder. For hvorfor betale for musikk når du kunne få det gratis? Dette var en idè som skremte buksevannet av alle plateselskap i verden. Resultatet ble at Napster ble borte, men hundrevis av andre fildelingstjenester kom i stedet. I årene som fulgte forsøkte de internasjonale plateselskapene å overgå hverandre med kopisperre på CD-plater. Til ingen nytte, selvsagt.

5. mp3-spillere

Lansert: 1998

Trynet fordi: Apple lanserte sin iPod og kuppet mp3-markedet fullstendig.

Utvalget av Mp3-spillere i årene 1998-2001 var enormt. Vi vet det, fordi her i Adresseavisen testet vi dusinvis av billige og upålitelige spillere i dette tidsrommet. Men det var første med lanseringen av Apples iPod at det virkelig tok av. Ironisk nok så skyltes mp3-spillerens død nettopp en mp3-spiller. Grunnen til at Apples lille hvite dings fullstendig overtok markedet  het iTunes. Et lite program som gjorde det lekende lett å overføre sangene dine til mp3-spilleren.

6. Google Wave

Lansert: 2009

Trynet fordi: Ingen skjønte hvordan de skulle bruke det eller hva det var godt for

Google har etter hvert hatt fingrene sine i så mange nyvinninger at selskapet var dømt til å gå på trynet før eller siden. Den største smellen ( kanskje med unntak av Google glasses) kom i 2009. Da lansert Google tjenesten Wave til mye oppstuss og mediaoppmerksomhet. Problemet med Googel Wave var at ingen av brukerne riktig forsto hva tjenesten ønsket å være. Var det en mail-service? Et chatte-rom? En instant messenger -service?  Eller en form for sky-lagring? Etter bare et lite år så la Google hele tjenesten på is. Selv den dag i dag har vi problemer med å forstå hva Google Wave egentlig var for noe.

7. Windows Vista

Lansert: 2007

Trynet fordi: Et tregt og ustabilt operativsystem med ekstremt høye systemkrav.

Husker du Windows XP? Den bare virket. Det gjorde ikke oppfølgeren Windows Vista. Et monster av et operativsystem som konstant ga feilmeldinger, manglet drivere, nektet å oppdatere seg og hadde på toppen av det hele skyhøye systemkrav. Windows Vista ble lansert i hele åtte forskjellige versjoner. Ikke rart forbrukere flest ikke visste hvilken de skulle velge. Det aller verste? Grensesnittet Aero som gjorde alle vinduene transparente og gjorde PC`en din like treg som en lus på en tjærekost.

8. Gizmondo

Lansert: 2005

Trynet fordi: Hele prosjektet var finansiert av kriminell virksomhet. Administrerende direktør for Gizmondo Europe var Stefan Eriksson,  en mann som politiet mente var tilknyttet den såkallte Uppsalamafiaen.

Av alle ting på denne lista er Gizmondo det nærmeste vi kommer en teknologisk vits. Gizmondo var ment å konkurrere med både Nintendo DS og Sony PSP som en bærbar spillkonsoll, men Gizmondo manglet det meste - både spill og hardware.  Gizmondo huskes i dag best som spillkonsollen som ingen noengang hverken fikk se eller prøve.  Og det til tross for at Gizmondo åpnet sin egen butikk i Regent Street i London.

9. HD-DVD

Lansert: 2006

Trynet fordi: Blu-ray vant formatkrigen mellom de to. Ikke ulikt kampen mellom VHS og Betamax på 80-tallet.

Film på CD-plater. Var det mulig da. Jada, om formatet het DVD så ( Digital Versatile Disc). Mens VHS fortsatt levde i beste velgående slåss Sony ( Blu-ray) og Toshiba ( HD-DVD) så blodet sprutet. Sony gikk av med seieren, men det var en hul seier for samtidig som kampen var over kom strømmetjenesten Netflix på banen og tilbød strømming av filmer via internett. Hvilket format som ga best kvalitet av Blu-ray og HD DVD strides fortsatt de mest ihuga entusisatene om. Alle vi andre bruker Netflix.

10.  3D TV

Lansert: 2010

Trynet fordi: Hvem gidder vel å sitte i sin egen stue nøyaktig rett foran skjermen med 3D-briller på?

Dette er den aller ferskeste magaplasket på denne lista. Bare for to måneder siden erklærte finansavisen Business Insider at 3D-TV -eventyret var over.  Hvordan kan de være så sikre på det, spør du kanskje? Vel, ingen av de store TV-fabrikantene lager 3D-TV' er lenger. Nå er det 4k-TV som er den hellige gralen for TV-fabrikantene. Snakk om kortlivet fenomen.