Hvert land har sine nasjonale særegenheter. Tyskere liker øl, sauerkraut og lederhosen, franskmenn spiser snegler og svenskene sverger til råtten sild (surströmming). Men få andre land har så mange nasjonale særtrekk som oss. Visste du at vi er de eneste som spiser myse og våger å kalle det en ost?

Les også: Over 200,000 har sett denne spektakulære norgesvideoen

Les også: Neste måned skal «alle» ha pass

Etter å ha trålet hundrevis av reiselivsblogger, guider til Norge og personlige inntrykk av vårt lange og vidstrakte land fra alle verdenshjørner har vi satt sammen denne listen over rare ting vi gjør her i Norge som folk fra andre land finner uforståelig.

1. Telys

Trodde du at det å tenne telys så snart høstmørket setter inn er noe man gjør verden rundt, så må du tro om igjen. Den franske forfatteren Lorelou Desjardins har følgende å bemerke om vår forkjærlighet til telys:

«Så snart høsten kommer så går den norske befolkningen kollektivt inn i et telys-hysteri. De tenner dem overalt og til enhver anledning. Dette kan i mangel av et bedre ord kalles for Den-endeløse-trangen-til-å-kose-seg. Hvorfor de gjør dette finnes det ikke noe svar på, men kanskje det er et forsøk på å skape varme året rundt uansett hvordan temperaturen er på utsiden av huset?»

For å finne ut hvor særnorskt dette fenomenet er trenger du bare å gå til Wikipedia. Her finner du en inngående artikkel om telys - på norsk, selvsagt, men begrepet "telys" (tealight på engelsk) er  bare å finne på dette globale oppslagsverket i ni andre språk.

Telys: Vi nordmenn elsker telys. Når høsten kommer så kjøper vi inn disse små, koppeformede stearinlysene i store kvanta.

2. Syden

Svenskene reiser «til Spanien», dansken «går på ferie», men vi nordmenn vi reiser til Syden. Ikke sørover eller til et spesifisert land eller reisemål. Vi reiser til Syden (med stor S) som om Middelhavet og alle land i nærheten er en eneste stor enhet. Hvor og når denne betegnelsen oppsto strides de lærde om, men allerede på 1970-tallet opererte norske reiseselskap med begrepet. En tidligere artikkel på norske Wikipedia hadde følgende forklaring (artikkelen ble senere fjernet): «Syden - fellesbetegnelse på reisemål med gode badetemperaturer, pakketurer med charterfly og hotell, og gjerne rimelig prisnivå, kanskje særlig på alkohol. En sydentur er således nesten alltid en komfortreise, ikke en opplevelsesreise».

Fram til midten av 1990-tallet omfattet begrepet «Syden» stort sett reiser til Spania, Hellas og Italia. I dag inkluderer begrepet alt som ligger sør for Norge.

Syden: Eksempel på nordmenn i Syden ( med stor S).

3. Vil ha det varmt, men sover kaldt

Nordmenn har ingen kvaler med å sette en barnevogn med et sovende barn utendørs - gjerne i minusgrader. Dette er gjerne noe som besøkende til Norge i vinterhalvåret synes er fullstendig galskap. Det samme gjelder norske soverom (der temperaturen gjerne ligger noen grader over frysepunktet). Nordmenn liker å sove kaldt, resten av verden vil gjerne ha sine 18 - 20 grader når de møter Ole Lukkøye.

Godt og kaldt: Galskap! sier turistene. Neida, på ingen måte, sier vi. Vi nordmenn elsker varme ( når det passer oss), men jaggu elsker vi å sove så kaldt som mulig også.

4. Brunost

Ingenting er så norsk som brunost. Det er heller ingen fare for at noen skal ta den fra oss. Resten av verden ser ut til å enes om at denne brunfargede mysen som vi insisterer på å kalle en ost (brunost er per definisjon ikke en ost) ikke smaker spesielt godt. De vet selvsagt ikke hva de går glipp av, rutatkak med ganklabb (vaffel med brunost) er som vi alle vet noe av det beste i verden.

Visste du forresten at brunost ikke brenner. Etter at et vogntog lastet med brunost hadde stått i brann i fire dager i en tunnel i Nordland, ble det i internasjonale media blant annet stilt spørsmål om hvordan osten kunne brenne så lenge, om den var trygg å spise og om FN kjente til dette «problemet». En test gjort av Salten brann viste at brunosten måtte opp i en temperatur på rundt 300° Celsius før det ble flamme på den.

Brunost: Så mye elsker vi nordmenn brunost at vi til og med har en egen LP-plate dedikert til pålegget ( om du ikke helt er sikker på en hva en LP-plate er så spør foreldrene dine), nemlig Knutsen og Ludvigsens klassiske «Brunost no igjæn?».

5. «Ha det» og «Hallo»

Den norske måten å si farvel og god dag på. Men fullstendig uforståelig for en som ikke er norsk. Resten av verden bruker «Hallo» når de snakker i  telefonen. Vi bruker den når vi møter en kjenning på gaten. Og «Ha det» som er en forkortelse av «Ha det bra» gir absolutt ingen mening som et farvel.

6. Hydroelektrisk energi

Vi kaller det vassenergi. Visste du at her i Norge så får vi 98-99 prosent av elektrisiteten vår fra vasskraft? Mer enn noe annet land på kloden.

7. Det er forbudt å dø i Longyearbyen

Et faktum som får øyenbrynene på de fleste besøkende til Svalbard til å heve seg flere centimenter. Men i følge Svalbard Turistkontor så er dette korrekt.

- Ja, det stemmer at vi har en policy som går på at folk ikke skal dø her. Det er ikke heldig å begrave folk her, for permafrosten presser de døde opp igjen, uttalte Irene Gustafsson ved Svalbard Turistkontor til BBC i 2008 TV-kanalen gjorde en dokumentar om øya.

Longyearbyen: Her er det forbudt å dø.

8. Norge er det eneste landet i verden som har tildelt en militærgrad til en pingvin

Da Hans Majestet Kongens 3. Gardekompani besøkte Edinburgh Military Tattoo i 1961 for et drillstevne, ble en løytnant med navn Nils Egelien veldig interessert i Edinburgh Zoos pingvinkoloni. Da Garden nok en gang kom tilbake til Edinburgh i 1972, arrangerte Nils Egelien slik at troppen kunne adoptere en pingvin. Pingvinen som de adopterte ble gitt navnet Nils Olav til ære for Nils Egelien, og Kong Olav V.

Senere ble Nils Olav forfremmet flere ganger. I 1982 ble han forfremmet til korporal. I 1987 ble han videre forfremmet til sersjant. Nils Olav døde samme år.

Nils Olav: Nils Olav inspiserer troppene i Edinburg.

9. Smørkrisen i 2011

Om du var turist i Norge i 2011 så kunne du oppleve et helt spesielt fenomen - landet opplevde nemlig en smørmangel. Nyheten gikk verden rundt og en programleder fra TV-stasjonen WKYC i Cleveland, Ohio gikk så langt at han annoserte sin reise til Norge for å selge smør. På finn.no så var kilosprisen på smør opp i 5000 kroner kiloen da «krisen» var som størst.

Smørkrisen i 2011: Galskapen bredte om seg. Fra Sverige ble det smuglet store mengder smør som ble solgt på svartebørs til bakesugne nordmenn.

10.  Urge

Om du får besøk av noen fra USA så inviter til et besøk i en norsk dagligvarebutik og vis stolt fram utvalget av brusen Urge ( som forøvrig lages og markedsføres av Coca-Cola Company) og se reaksjonen. Brusen ble lansert først i Norge i 1995, deretter i en rekke andre europeiske land. I USA het brusen Surge, men ble trukket tilbake på grunn av sviktende salg. I dag er det kun i Norge at Urge selges. I USA har brusen blitt et kult-fenomen og en rekke nettsider har lansert  «Save Surge» kampanjer uten hell. Om du vil glede en amerikaner på besøk i Norge, gi ham / henne en flaske Urge.

Urge: I USA ( og resten av verden) må du på eBay for å kjøpe denne til blodpris. Norge er det eneste landet i verden hvor den selges - overalt.

11. Innklemte dager og påskefri

Fullstendig uforståelig med mindre du er født og oppvokst i Norge. Inneklemte dager er arbeidsdager som er klemt mellom en fridag (gjerne helligdag) og helg.  I disse tilfellene har vi nordmenn en tendens til å ta oss fri slik at vi får en skikkelig langhelg (forøvrig også et særnorskt fenomen). I resten av verden så jobber man.

Påska i Norge varer gjerne fra fredag før påske og til tirsdag etter andre påskedag. Det er ti dager det. Ikke slik å forstå at vi har fri alle disse dagene, men det er jo fryktelig kjekt å ta seg litt fri da slik at en slipper trafikkaoset på skjærtorsdag (som førøvrig har forflyttet seg en dag frem, for nå er trafikkaoset gjerne på formiddag onsdag før skjærtorsdag). Om du er turist i Norge i denne perioden så oppleves det gjerne som et scenario fra en post-apokalypstisk film. Alt er stengt og gatene er tomme. Nordmennene er på fjellet. På hver sin hytte med innlagt strøm, bredbånd, jacuzzi og 60 tommers LED-TV.

Påskeutfart: Om du skal komme denne køen i forkjøpet så bør du kanskje starte fredag formiddag uken før påske....eller kanskje er det best å starte på torsdag ettermiddag...eller onsdag?

12. Taco

På fredag spiser vi prefabrikert Taco med kinakål (eventuelt isbergsalat), hermetisk mais, opphakket agurk og revet Norvegia-ost. Ikke spør. Sånn er det bare.

Taco-fredag: På fredag spiser vi Taco. Sånn er det bare.

13. Grandis

Og på lørdag spiser vi grandis. Om du som turist (av uforståelige grunner) skulle være på utkikk etter denne bisarre varianten av en frossen pizza, så vit da at produktet ikke heter «grandis», men «Grandiosa». Om du spør en nordmann om grunnen til dette så blir du møtt med et uforståelig blikk. Han vet heller ikke.

Trivia: I 2005 gikk en sang laget til en reklamefilm om Grandiosa («Respekt for Grandiosa») til topps på de norske hitlistene.

14. Russ

I løpet av halvannen uke i løpet av mai kan du som turist oppleve norske ungdommer utkledd i legefrakker og røde luer tilsynelatende feire noe stort. Er den norske eksamen på videregående skole endelig overstått? Neida, festen som kalles «Russefest» foregår fram til eksamen hvor da studentene setter seg på skolebenken med en grusom fyllsjuke og fullfører en av sine livs viktigste prøver.

Russ: Opprinnelig hentet vi denne tradisjonen fra Danmark, men danskene la den mer eller mindre på hylla i løpet av 1800-tallet. Det gjorde ikke vi.

15. Kø

Nordmenn kan ikke å stå i kø. Basta. Prøv å gå på hvilken som helst McDonalds-restaurant lørdag ettermiddag og se selv.

Kø: Eksempel på norsk do-kø. Legg merke til at ingen faktisk står i kø.

16. Rulleski

Det er midt på sommeren. Gradestokken viser 25 grader og du sveiver fornøyd ned bilvinduet og lar humla sue. Forbi deg suser en lycra eller spandex-kledd mann i 40-årene på to plastplanker på hjul. Garantert et syn du aldri finner andre steder i verden.

Rulleski: Det er den deilig sommerdag. Humla suser og du nyter ferien i dette eksotiske nordiske landet. Plutselig suser en spandex-kledd mann forbi bilen du kjører - på ski - på asfalten. Fortumlet senker du farten mens du lurer på hva som skjedde. Velkommen til Norge - skisportens vugge.

18. Medisin

De fleste nordmenn (inkludert leger) mener at de fleste sykdommer kan bli kurert med en kombinasjon av følgende: fysisk trening, tran og Paracet / Ibux.

Paracet: Kurer alt. Og om det ikke hjelper så kombinerer du det med tran og fysisk aktivitet.

19. Påskekrim

Et særegent fenomen. Om du er turist i Norge når det er påske så vil du garantert legge merke til at 50% av alle programmer på TV er britiske krim-serier (fortrinnsvis fra BBC) og at alle bokhandlere har meterhøye sjokkselgere av en tidligere finansanalytiker og popsanger.

Påskekrim: Når det er påske så leser vi nordmenn krimbøker og ser krim på TV. Basta. Tegning: JanO

20. Kos

Vi avslutter selvfølgelig med begrepet «Kos». Nei, det betyr ikke det samme som det engelske «cozy», det svenske «mys» eller det danske «hygge».

Kos eller koselig innbefatter så mye, mye mer. Kos betyr å ha det koselig med en venn, det betyr å se en film på sofaen i selskap med en pose potetgull og familien. Det kan også bety å krype foran en peis på hytta mens snøen laver ned utenfor. Kos kan til og med bety å ta en kopp kaffe med en god venn eller å gå på middagsselskap. Kos kan være å lese en god bok. Kos kan være en telefonsamtale med bestemor eller en tur i skogen. Selv det å gå på jobb kan være koselig.  Kos kan være så mange ting, men en ting er sikkert: det er alltid koselig (og fullstendig uforståelig for alle andre enn oss nordmenn).

Kos omfatter så mye at de fleste tingene på denne listen også er kos. Se bare her: Telys er kos, å dra til syden er koselig, det er selvsagt koselig å ha det kaldt på soverommet. Vi koser oss med brunost og Urge,  påskefri er selvagt super-kos, å spise Taco og Grandis er selvsagt selve oppskriften på kos og om du skulle være i tvil, påskekrim er alltid kos. Og hvor drar vi på ferie når vi virkelig skal kose oss? Til Kos, selvsagt.

Kos: Den greske øya Kos er et favoritt-reisemål for nordmenn. Og hva gjør vi der? Koser oss, selvsagt.

Kilder:

matdornetwork - Untranslatable norwegian terms

blogs. transparent.com/norwegian

afroginthefjord.com

wordhippo.com

tnp.no

norskbloggen

evenxisak.tumblr.com

yeahletsgothere.com

kickassfacts.com

medium.com

funnynorwayfacts.com

wikipedia.org

reddit.com

travelguide.com

buzzfeed.com

factretriever.com

atlasobscura.com

dark-tourism.com