Jeg var ung og dum. Eller kanskje heller puritansk og prinsipiell. Det kan være like ille.

- Jeg ville mye heller hentet en full russegutt hjem klokka fire om natta enn å se han bøyd over pc-en på gutterommet, skrev ei mor her i avisa. Titusenvis av lesere kastet seg over innlegget. Det er vondt å høre om en ung gutt som sitter hjemme alene mens nesten alle andre er ute og fester.

LES LESERINNLEGGET: Mammahjertet blør

Gutten det er snakk om i leserinnlegget, blir visstnok sittende alene fordi det ikke var plass til ham i russegruppa. Min egen historie er langt fra like hjerteskjærende.

Jeg gjennomførte en svært beskjeden russefeiring av prinsipielle grunner. Jeg mente fenomenet var betenkelig. Hvorfor skulle vi som hadde fullført videregående skole få lov til å kaste oss ut i en hemningsløs festing som ingen andre kunne tillate seg?

LES OGSÅ: Russen måtte fjerne teltene

Skulle vi kle oss ut, rave gatelangs og plage omgivelsene bare fordi vi fullførte videregående skole? Vi som gjorde det på slutten av 70-tallet, ja da, det er så lenge siden, var en privilegert gjeng. Med det som het examen artium i lomma, kunne vi studere. Statens lånekasse sørget for at alle muligheter lå åpne, helt uavhengig av foreldrenes økonomi. Vi kunne bli hva som helst. Arbeiderdøtre kunne bli leger. Ganske mange klassereiser ble foretatt på den tiden.

I uminnelige tider hadde det vært slik at fedrene sa til sønnene sine: - Bli som meg! Plutselig, en gang på 70-tallet, begynte fedrene å si noe helt annet: - Du må bli noe bedre enn meg. Jeg skulle gjerne studert, men hadde ikke muligheten. Du har muligheten, sa fedrene til sønnene. De tullet selvfølgelig fælt da de trodde det var bedre å bli journalist enn rørlegger, men for oss åpnet det seg en verden som hadde vært lukket for fedrene.

Var det riktig av oss å takke for denne friheten ved å oppføre oss som idioter? Nei, mente jeg og fikk meg sommerjobb i jernbanen allerede 16. mai. Jeg svettet og skiftet kreosotimpregnerte sviller hele sommeren.

Nå mener jeg noe helt annet. Russen har all grunn til å slå seg løs. Ikke fordi de har levert noen stor bragd ved å fullføre skolegangen, men fordi de tilhører en generasjon som skal være så fordømt flink. Et par uker med ungdommelige tåpeligheter er helt i orden, siden de er så pliktoppfyllende ellers i året. De pugger, trener, røyker mindre og drikker mindre enn på min tid. Generasjon prestasjon trenger en fest.

Overgangsritualer finnes dessuten i alle fleste kulturer, og det er selvfølgelig en god grunn til det: Folk har overalt og til alle tider hatt et behov for en marking når livet tar en annen retning.

Derfor, russ: Kjør på. Dere er i godt selskap. Det er bare én forutsetning som må oppfylles før dere fortsetter festen: Alle som vil, skal få være med.

LES OGSÅ: Inviterer gjerne ensomme russ på fest