Acrush er navnet på Kinas nye boyband. Det minner på mange måter om de boybandene vi også kjenner fra Vesten, for ingrediensene er de samme: fem kjekke unge sangere med uskyldsrene ansikter, energisk musikk og en stor skare av hovedsakelig unge fans. Men én ting skiller Acrush fra andre boyband: Alle medlemmene i bandet er jenter.

Gruppen er det seneste eksempelet på hvordan både Kina som samfunn og den kinesiske musikkbransjen er under rask forandring. Det er kun få uker siden Acrush hadde premiere på sin første video, men allerede nå har gruppa over 725 000 følgere på det kinesiske sosiale mediet Weibo.

Gruppens fem kvinnelige medlemmer er mellom 18 og 22 år gamle, og med sine korte frisyrer og gutteaktige klær har de et androgynt uttrykk som utfordrer kjønnsrollene i et land som på mange måter fortsatt er veldig konservativt.

– Samfunnet utvikler seg hele tiden. Vi representerer en kultur som er friere, og hvor man kan være seg selv. Vi ønsker å fortelle folk at kvinner ikke trenger å ha et stereotypisk utseende. Jenter med kort hår kan være både sexy og smarte, sier gruppens frontfigur, 21 år gamle Keran Lu, per telefon fra byen Jin Hua, hvor gruppa øver til en av sine første store konserter.

Gruppas fanside på Weibo bidrar til inntrykket av et kinesisk samfunn under rask endring. De fleste kommentarene på siden er positive.

– Vi elsker dere, skriver en ung jente.

– Dere har en alternativ form for skjønnhet, skriver en annen.

Det er imidlertid også noen som lar seg provosere:

– Er dere gutter eller jenter? spør en gutt.

– Nå for tiden er det normalt å være merkelig. Dere er avskyelige. Dere ligner ikke vanlige mennesker, skriver en annen.

Keran Lu forsøker å ta de negative kommentarene med en klype salt, men hun innrømmer at det nok er grenser for hvor mye toleranse man kan oppnå, i et land hvor mange fortsatt mener at kvinnens rolle hovedsakelig er å ta seg av mann og barn.

– Jeg har inntrykk av at mange av våre fans virkelig digger oss, men jeg opplever også at noen mennesker ikke forstår og ikke aksepterer oss. Vi kan ikke gjøre annet enn å jobbe hardere for å få dem til å like oss, men vi må også akseptere det faktum at alle mennesker har sine egne meninger, sier hun.

Kommersiell oppfinnelse

Acrush ble dannet i fjor, og er egentlig en ren kommersiell oppfinnelse.

I 2005 vant det kinesiske popidolet Li Yuchun en stor talentkonkurranse i Kina, og hun var kjent for å ligne på en gutt. Xiao Bai Zhou, som er manager for Acrush, forteller at det førte til en motetrend hvor jenter kledde seg som gutter. Derfor fant underholdningsfirmaet hennes, Huati Culture Communication Co. Ltd, på å danne tre nye jentegrupper, som på hver sin måte skulle leke med den kvinnelige kjønnsidentiteten. En gruppe skulle bestå av jenter med et androgynt utseende, en annen skulle bestå av veldig unge jenter, og en tredje skulle fremstilles som en klassisk kvinnegruppe med vakre jenter.

Foreløpig er det kun den første gruppen, Acrush, som har blitt dannet og som har begynt å utgi musikk.

Manager Xiao Bai Zhou forteller at gruppen ble dannet ut fra noen veldig konkrete kriterier. Alle medlemmene skulle være mellom 164 og 176 centimeter høye, slik at de alle hadde noenlunde samme høyde. Videre skulle de se vakre ut, og ha en utstråling som virkelig brenner gjennom.

I første omgang var det altså ikke musikalske ferdigheter som var det viktigste kriteriet.

– Det kunne vi lære dem, men de måtte selvfølgelig også ha en interesse for musikk. Det avgjørende var at de var omgjengelige og vennlige overfor de andre i gruppa, og at de er villige til å arbeide hardt. For treningen er veldig intensiv, sier Xiao Bai Zhou.

Firmaet hennes avholder jevnlig talentkonkurranser hvor en av hundre deltakere kanskje blir valgt ut som et mulig emne. Gjennom disse konkurransene fant Xiao Bai Zhou tre av de nåværende medlemmene i Acrush.

– Men jeg finner også talenter ved å oppsøke folk jeg møter helt tilfeldig, dersom de har noen egenskaper vi kan ha bruk for, sier Xiao Bai Zhou.

En kveld besøkte hun en pub hvor hun bet seg merke i en jente som opptrådte.

– Jeg la merke til hennes vakre utseende og stilen hennes. Jeg tenkte at hun ville passet godt inn i Acrush, sier Xiao Bai Zhou.

Hun ble imidlertid minst like imponert da jenta begynte å fortelle om sin venninne.

– Da jeg kontaktet venninnen hennes trodde hun først at jeg var en svindler, og hun svarte ikke på mine henvendelser. Vi møttes imidlertid etter hvert, og i dag er hun frontfigur i Acrush fordi hun har lært seg å synge og danse på utrolig kort tid, sier Xiao Bai Zhou.

Han, hun og vakker ungdom

I Kina foregår kunstnerisk frihet på den kinesiske regjeringens premisser, enten det er gjennom direkte diktater eller gjennom indirekte toleranse.

Det mest kjente boybandet i Kina heter TFBoys, og har over 20 millioner følgere på Weibo. Gruppa opplever også en økende popularitet i andre asiatiske land.

Tidligere har det i stor grad vært grupper fra Japan og Sør-Korea som har fått internasjonal oppmerksomhet, og nå blir TFBoys brukt for å promotere Kina og kinesiske verdier.

– En av måtene den kinesiske regjeringen kontrollerer underholdningsindustrien på, er ved å belønne dem som formidler det regjeringen anser for å være positive verdier, enten ved å ære dem eller ved å belønne dem økonomisk, sa Zhu Dake, kunstkritiker ved Tongji-universitetet i Shanghai, til New York Times nylig.

Acrush er på mange måter et motstykke til TFBoys, ettersom Acrush utfordrer grensene for hva som anses for å være akseptabel oppførsel i Kina. Gruppa unnlater konsekvent å omtale seg selv som hun og han, og benytter i stedet det kjønnsnøytrale uttrykket «meishaonian», som betyr noe slikt som «vakker ungdom». Dessuten er A-en i Acrush en referanse til Adonis, den greske guden for skjønnhet og lyst.

Gruppas manager, Xiao Bai Zhou, mener at Acrush er et symbol på en utvikling som allerede er i gang i Kina, hvor særlig unge kvinner i større byer begynner å leve et mer uavhengig liv.

– Kvinners status i Kina blir stadig høyere både økonomisk og sosialt, og samfunnet blir samtidig mer tolerant, sier hun.

Likevel er det grenser for hvor langt Xiao Bai Zhou og firmaet hennes kan tillate Acrush å utfordre samfunnets normer.

Alle fem medlemmer i gruppa har skrevet under på avtaler om at de ikke må fortelle noen om de har kjærester og hvilken seksuell orientering de har. Ifølge Xiao Bai Zhou er disse betingelsene satt for å prøve å beskytte bandmedlemmene.

– Vi står ansvarlig for deres arbeid, men ikke for deres private liv. Vi vil ha dem til å fokusere på arbeidet, og ønsker derfor ikke at offentligheten og mediene blander seg for mye i hvordan de lever sine liv, sier hun.

ukeadressa@adresseavisen.no