Nederst i Brubakken samlet småguttene seg på hjørnet og grov dypt i lommene etter en øre eller to, kanskje en femøre til og med, eller endatil et par tiører i heldigste fall. Her, et steinkast fra Gamle Bybro og Lykkens Portal, lå Albert Kolbergs kolonial og fristet paradisisk med smådrops og sjokolade – og på en soldag som dette, en forfriskende is.

Kolbergs kolonial i Øvre Bakklandet 66 var en institusjon på denne siden av elva, med ekteparet Anna Elise og Albert Kolberg bak disken i mer enn halvt hundre år. Tidlig i 50-årene kunne godt voksne fortelle at, jo, de handlet hos Kolberg som barn. Men det var ikke bare én, det var to Kolberg-butikker ved Bybrua i mange år. I gården diagonalt over krysset nederst i bakken lå Karl Kolbergs kolonial nesten like lenge.

Historien om Kolberg på Bakklandet starter med den siste. Karl Kolberg var født i 1866 og kom til Trondheim fra Levanger landsogn. Han giftet seg med en trondhjemsdame og åpnet midt i 1890-årene butikk i Øvre Bakklandet 66. På Bakklandet bodde fra før den eldre broren Ole, som var steinhugger på Domkirken. Hos ham, i Nedre Bakklandet 3, kom snart den tolv år yngre Albert, flyttende etter fra Levanger som leieboer. Albert fikk arbeid som lagermann og kjører hos Karl, før han i 1904 overtok butikken, og leiligheten i 2. etasje, da Karl Kolberg etablerte seg inne i sentrum, med kolonial i Nordre gate 8.

Det varte imidlertid ikke lenge før Karl kom over brua igjen og skjønte at det var på Bakklandet han hørte hjemme. Nå fikk han seg lokale i Nedre Bakklandet 1, og siden drev de to Kolbergene forretning på hvert sitt hjørne. Etter at Karl Kolberg døde i 1934, ble forretningen drevet videre av enken Johanne, som holdt det gående til hun døde, 86 år gammel i 1947. Tvers over krysset fortsatte driften hos Albert og Anna Elise, som i årene omkring 1950 jevnlig søkte etter både butikkdamer og visergutter.

Men alderen innhentet også dette ekteparet, som slet med lønnsomheten de siste årene. I 1956 ble butikken slått konkurs, og det ble holdt auksjon over kolonialvarer, kortevarer, glass og stentøy samt butikkinventar og maskiner.

Albert Kolberg døde tre år senere, 80 år gammel, Anna Elise året etter, også hun nær de 80.

Her finner du mange flere Før og nå.