Det er viktig at bilen er i god stand før du legger av gårde. Det kan være mer komplisert å håndtere en reparasjon i et fremmed land enn hjemme. Det kan også være lurt å notere telefonnumrene til nærmeste norske/nordiske konsulat eller ambassade i det landet du skal besøke.

Grønt kort kan være smart å ta med. Det er et internasjonalt forsikringskort, og bevis på at kunden har gyldig ansvarsforsikring. Det er ikke nødvendig å ta med Grønt kort til disse landene: Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kypros, Tsjekkia, Tyskland, Danmark, Spania, Estland, Frankrike, Finland, Storbritannia, Hellas, Ungarn, Italia, Irland, Island, Kroatia, Luxembourg, Litauen, Latvia, Monaco, Nederland, Portugal, Polen, Romania, Sverige, Slovakia og Slovenia.

Grønt kort i Spania

- For de som reiser til Spania, anbefaler vi Grønt kort, selv om dette ikke er nødvendig, forteller Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige. For øvrige europeiske land, inkludert Russland, som ikke er nevnt ovenfor må man sørge for Grønt kort før avreise fra Norge. Grønt kort bestilles hos forsikringsselskapet.

Du bør sjekke om forsikringen gjelder i det landet du skal besøke. Forsikringen kan ha unntak for enkelte land. Gjensidige sine dekninger gjelder ikke i Marokko, Tunis, Iran og Kosovo. For innreise til Kosovo-provinsen må det tegnes egen ansvarsforsikring på grensen.

- Dekninger som kasko, ansvar og redning gjelder ikke i Kosovo, da dette området er unntatt i våre vilkår, sier Eklo.

Skriv skademelding

Som her hjemme er det en del ting som er viktig å passe på hvis uhellet er ute. Skademeldingsblankett (europeisk skademelding) må fylles ut av begge partene, og du må sørge for å få opplysninger om motparten: navn, adresse, navn på forsikringsselskapet og forsikringsnummer. Det er også viktig å notere navn og adresse på eventuelle vitner.

- Ta bilder av skader på egen bil, motpartens bil og stedet hvor uhellet skjedde. Bruk gjerne litt ekstra tid på stedet, og ikke avtal og forplikt deg til noe. Er det personskade, eller du er i tvil om hendelsesforløpet, må politiet tilkalles, fremholder Eklo.

Skademeldingen skal sendes til forsikringsselskapet du bruker i Norge.

Det finnes som regel alltid en bevoktet eller lukket parkeringsplass der du skal overnatte eller stoppe på veien. Benytt denne muligheten.

Ikke oppbevar reisegods eller andre verdigjenstander i bilen. Ta alltid med bilnøklene, vognkortet, Grønt kort og pass når bilen forlates. Ikke oppbevar disse i bilen.

Lås alltid bilen

Husk alltid å låse bilen, uansett årsak, og samme hvor kort tid du skal være borte. Forsikringsselskapene har mange eksempler på at tyveri skjer mens eier har vært inne i fem–ti minutter på en butikk eller spurt om veien eller lignende.

- Er det noen som viser tegn til at noe skjer med bilen din mens du er i fart, så ikke stopp. Vær spesielt oppmerksom på øde veier eller steder med lite folk, understreker kommunikasjonssjefen.

Tyveri av eller fra bil må meldes til lokalt politi. Ved tyveri av bil i utlandet er det også viktig å melde fra til politiet på ditt bosted så snart du kommer hjem. Forsikringsselskapet skal også ha beskjed så snart som mulig, «uten ugrunnet opphold» som det heter i forsikringsavtalen.