10 ting du må vite:

Ti ting du bør vite om astrofysikk

«Forklar det så enkelt som mulig», sa vi til Andri, da vi ba om hjelp til denne saken. Likevel foreslår vi at du leser disse punktene først én gang, så trekker du pusten og leser dem sakte én gang til.

1. Astronomi i hverdagen

Har du noen gang lurt på hvorfor himmelen er blå og hvorfor vi har tidevann? Dette kommer av fysiske fenomener. Himmelen har sine farger på grunn av at lyset fra sola spres når det kolliderer med partikler i atmosfæren. Størrelsen på partiklene gjør at lys med korte bølgelengder (blått lys) spres mer enn de andre fargene. I solnedgang må sollyset gjennom et tykkere lag atmosfære slik at de lange bølgelengdene (rødt lys) har større sannsynlighet for å nå gjennom. Tidevannet kommer av gravitasjonskraften mellom jorda og månen. Her blir vannet trukket mot den siden av jorden månen er på og danner da en oval form, som også trekker seg utover på motsatt side av jorden der kraften er svakest. Ekstrem flo og fjære skjer når månen og sola ligger på samme linje, slik at kraften blir sterkere.