Det er ikke helt uvanlig å lese mye i interiørmagasiner hvis man drømmer om å bygge hus.

- Vi leste i hytteblader, vi, ler Jorill. Det var der de fant løsningene de likte best. Og i hyttekataloger. På et tidspunkt forhørte de seg om ei bestemt hytte kunne gjøres om til bolighus, men da responsen var negativ, gikk de bort fra denne tanken og fortsatte å planlegge et hus tegnet etter egne ønsker. Jorill og Håvard jobber begge i Luftforsvaret. De vet at jobben kommer til å ligge på Ørlandet. Derfor har de bestemt seg for å slå rot her.

Fra forsvarsbolig til eget hus

- Jeg hadde et sterkt ønske om å unngå pendling. Og jeg har alltid hatt veldig lyst til å bygge eget hus. Så etter noen år i forsvarsbolig begynte vi å se på tomter, forteller Jorill. Det ble noen kjøreturer. For hvilke områder var aktuelle? Skulle de gå for selve Brekstad, for Botngård, Opphaug eller kanskje Bjugn? De kikket på Finn og forsøkte å få oversikt over aktuelle tomter.

Tomta Jorill og Håvard bygde på kalles "Luna", fordi den er lun - til å være på Ørlandet. Utsikten kom som en ren bonus, og Jorill kan ikke tenke seg noe bedre sted å bygge hus på.

Da den rette tomta til slutt dukket opp, var det på en god, gammeldags lapp på oppslagstavla på polet. Jorill selv tjenestegjorde i utlandet på dette tidspunktet, men Håvard husket at de faktisk hadde kikket på dette området på en av rekognoseringsturene sine, og ringte nummeret på lappen.

Jorill og Håvard ville ha et hus som var mest mulig hytteaktig da de skulle bygge på Ørland.

Den litt gjengrodde tomta de hadde kikket på, men avskrevet fordi de trodde det var et friområde, viste seg å være en liten perle som grunneieren hadde holdt unna til seg selv den gangen boligfeltet på «lærarhaugen» ble etablert. Tomta hadde sågar et eget navn: «Luna», fordi det er det luneste stedet i området.

Det ble annonse på finn.no og budrunde før handelen var i boks, men enden på visa var at Jorill og Håvard fikk kjøpe eiendommen. Dette var i 2013. Siden har paret fått tre gutter - og bygd hus.

- Vi har jo ikke gjort noe selv da, sier Jorill, men innrømmer at planlegging, spesifikasjoner og beslutninger også krever sitt, selv om selve arbeidet skal utføres av andre.

Noen klare ønsker

Åpen himling og en hall der du kan se opp til andre etasje, var punkt fireog fem på skal-ha-lista. Jorill vet ikke hvor idéen om en slags gangbru der du kan stå oppe og se ned på inngangsdøra, kommer fra, men hun var fast bestemt på å ha denne løsningen.

Jorill, som hadde tenkt i flere år på hvordan et eventuelt hus skulle se ut, gikk til planleggingsverket med fem konkrete ønsker. Hun ville ta torv på taket. Nivåforskjell på gulvet slik at stua ble nedfelt. En messaninløsning som gjorde at du kunne stå i andre etasje og se ned i hallen. Walk-in-closet. Og åpen himling, slik at det ble høyt under taket.

- Jeg er veldig fornøyd med sluttresultatet. Vi har fått til alt jeg ønsket meg, og enda har jeg fått denne utsikten og denne tomta i tillegg, smiler Jorill og nikker mot Trondheimsfjorden, som blinker i sola like nedenfor boligfeltet.

Hyttepreget de ønsket seg er ikke bare ivaretatt gjennom torvtaket, men også med panelkledde himlinger og utstrakt bruk av rutete tekstiler og lune farger.

LES OGSÅ: Se hvordan Eirin og Jørn Berg realiserte sin hyttedrøm på Røros.

Walk-in-closet står for den moderne komforten på et soverom som ellers er forsøkt innredet i en hytteaktig stil med brunt panel og rutete sengetøy.

- Da vi startet tenkte jeg å ha hvite vegger over alt. Det var samboeren min som ivret for at vi skulle få inn kontrastfarger. Jeg er veldig glad for at jeg lot meg overbevise, sier Jorill. Et annet rom Håvard skal ha æren for, er badet, der vaskene står på en skillevegg. Runder du veggen på høyre side, kommer du til dusjen. På den andre siden er toalettet. På denne måten blir det et visst privatliv i dusjen og på do selv når det er flere på badet samtidig. Begge badene er kledd i tøffe, mørke baderomsplater.

Bak skilleveggen med vasker finner du dusj på høyre side og toalett på venstre. Løsningen var Håvards idé og gir litt privatliv selv om flere er på badet samtidig.

Praktiske løsninger

Da husbyggingen startet, hadde storebror Iver Johan meldt sin ankomst. Før huset var ferdigstilt, fikk Jorill og Håvard vite at de ventet tvillinger. I hui og hast fikk de gjort om litt på planene, for å få mer plass til det som plutselig ble en hel, liten flokk. Huset er godt tilrettelagt for familien, og særlig inngangspartiet er av det helpraktiske slaget. Hovedinngangen fører inn i en presentabel entre, men det er sideinngangen som er i daglig bruk. Her har du to valg: Gå til venstre inn i garderoberommet, eller til høyre inn i vaskerommet. Relativt hensiktsmessig med tre barnehagebarn i beste sølealder.

- Dette mitt fristed, ler Jorill når hun viser oss det praktiske vaskerommet. Hit kan hun ta med seg et glass rødvin på kvelden og være sikker på at hun får være i fred med arbeidsoppgavene.

- Med en treåring og tvillinger på ett, er vi helt avhengige av å ha gode løsninger på logistikken rundt klesvask og garderobe, slår hun fast.

Trikset for å slappe av

Mor sto på for å få tak i dette dyretapetet, som kun kunne leveres i Sverige. Det måtte er kurér til, men dyr på veggen ble det til slutt.

Et paradoks med å bygge hus når du har tre smårollinger i den mest destruktive alderen, er at vi gjerne vil passe veldig godt på det som er nytt. Samtidig er det ikke til å unngå at det blir noen hakk og riper der det bor barn.

- I starten hadde vi litt høye skuldre på det. Bare å sette hull i veggen og henge opp det første bildet føltes skummelt. Men etter hvert lærer du deg å slappe av, forteller Jorill. De har forsøkt å velge innredning med tanke på at det kan bli stor slitasje og utskiftingsbehov i den neste livsfasen. Skal det bli noe hygge, må det gå an å slappe av selv om barna freser rundt. Ellers er all verdens hyttekoselige løsninger til ingen nytte.

LES OGSÅ: Blankt og fint, men fritt fram for barna hjemme hos Birgithe på Heimdal.

Følge eget hode

Løsningen med en stue som ligger noen trappetrinn lavere enn kjøkkenet, den var å Jorills viktig-liste. «Upraktisk», sa enkelte. «Enn når du blir gammel og skal gå med rollator?». Den tid, den sorg, tenker Jorill, som kjente at denne stueløsningen var akkurat det hun ville ha. Også når det gjelder plassering av spisestue, valgte hun å følge sin egen magefølelse. Det har resultert i at husets kjøkken ligger på utsiktsiden, mens spisestuen ligger i bakkant av huset.

Ei stue som ligger noen trinn lavere enn resten av huset sto på Jorills skal-ha-liste. Trebarnsmoren vil beskytte spisestua, men orker ikke voksduk i gilde farger. En gjennomsiktig plastduk gjør susen.

- Det var mange som mente at vi burde bytte om på dette. Men jeg tenker at måltidssituasjonen handler om felleskap. Jeg er mye mer alene, med tid til å nyte utsikten, på kjøkkenet enn på spisestua, og jeg er glad for at jeg holdt på mitt. Når det gjelder gasspeis, er hun derimot glad for at hun ga etter. I utgangspunktet var Jorill veldig skeptisk til gasspeis. Hun ville ha vedfyring, og hadde planene klare om oppstablet ved som interiørelement. Men med vannbåren varme i alle gulv, måtte hun innrømme at fyringsbehovet var minimalt. For hyggens del og som romavdeler mellom stue og spisestue, har de derfor gått for gasspeis.

- Det er faktisk veldig hyggelig på vinteren, sier Jorill. Men først er det sommer, og utearealene står for tur. Foreløpig er den eneste plena de har oppe på taket.

Jorill var skeptisk til gasspeis, men har landet på at det er en ok løsning når du ikke trenger varmen, men ønsker hyggen fra en peis. Gasspeisen fungerer også som en romdeler mellom kjøkken og stue.