3. juli 1767 utkom første nummer av Kongelig allene privilegerede Trondhiems Adresse-Contoirs Efterretninger. Dette var den tredje avisen som ble etablert i Norge, men den eneste som fortsatt er i drift. Den unge juristen Martinus Nissen (1744-1795) var avisens opphavsmann og første redaktør. Han møtte mye motstand fra myndigheter og byens borgerskap ved opprettelsen av Adresseavisen. I et introduksjonsvers ”Til Publicum” skriver han:

”Jeg som Adres-Contoir i Tronhiem vil opretteJeg maae med Villighed jo ogsaa vente dette

At det, som i vor Bye saa usædvanligt erEy Bifald finde vil saa snart hos en og hver

De, som Indretningen endnu ey noksom kiendeOg forud ikke see hvad Fliid man vil anvendeForandre vist sin Dom, og blive mine FolkNaar mit Arbeyde blir sin egen beste TolkDet ligegyldigt er for mig hvad Daaren sigerEndskiønt, hvo veed? maaske han ogsaa dette liger:I Kongens Kiøbenhavn det jo en Mode er,Strax Daaren sverger: Det er nyttigt for enhver.”

Annonser, giftermål, dødsfall og kornpriser

Introduksjonsverset var en utbredt sjanger i perioden, i hele Europa, og ble brukt for å markedsføre en avis for potensielle lesere. I de kommende ukene fylte redaktør Nissen avisen med materiale han mente ville være av interesse: Annonser for kjøp og salg, praktiske og vitenskapelige artikler, lokale nyheter om lovbrudd, giftermål og dødsfall, diskusjoner om kornpriser, og rapporter om omreisende sirkus og andre eksotiske attraksjoner.

I Adresseavisens jubileumsår presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden.