Under overskriften ”Adskillelig Nytt” i Adresseavisen den 31. juli kan vi lese at et kaffeslabberas i Ørkedals-Øren den 8.juli gikk fryktelig galt da vertinnen lot ”sin Pige gaae i et andet huus i nærværelsen for at male endeel Caffee, hvormed hun vilde tractere sine Fremmede; efter at Caffeen var malet gave Konen i huset pigen af en papirpose et slags hiortetag i den malede Caffee, hvorpaa hun gik hiem og tillavede (…) efter at den var kogt befandtes den at have en særdeles afsmak, hvilken de, Verten undtagen, søgte aat betage den ved at ha meget Melk i koppen, men de havde ikke saa snart drukket et par kopper, førend de alle, Verten i særdeleshed, som, havde faaet mindst melk, bleve angrepne af en stærk opstandelse og en usløkkelig tørst som vedvarede den hele nat, men som de ved idelig at drikke melk, samt viin og Vand omsider fordrev. 5 mennesker, nemlig Verten, Vertinded og deres søn, samt de 2de fremmede Fruentimre kunde tilsat livet ved denne Caffee, hvoraf baade den kogte og ukogte ved undersøkelse af vedkommende ere befunden at være melleret med Rotte-Krud (*rottegift) men hvorfra samme er kommet, er en ved den holdte examination blevet opdaget”

Kaffe var regnet som en relativt sjelden luksusvare i Norge på midten av 1700-tallet, og drikken var forbeholdt det rike borgerskapet. Kaffe var et mystisk universalmiddel, og kunne selges i apoteker til bruk mot luft i magen, mot søvnløshet (!), for å styrke leveren, rense blodet og for å skjerpe appetitten. Men slik nyhetssaken over viser, var det også en viss fare involvert når man konsumerte kaffe, og dette antyder at drikken fortsatt var eksotisk i Trondheim i 1767. I Norge ble kaffe hovedsakelig importert via København, i tillegg til at handelsskip fra franske kolonier bragte kaffen til de største norske havnene, inkludert Trondheim. I løpet av de neste 30 årene økte importen av kaffe betraktelig, og den svarte drikken ble etterhvert til den folkedrikken den er i dag.

(Kilde: Mark Pendergrast: Uncommon Grounds: The History of Coffee and How It Transformed Our World.)

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden.