Adresseavisen 250 år

31. juli 1767: Fem personer syke etter å ha drukket kaffe med rottegift - kurert av vin

Den gangen da et kaffeslabberas gikk fryktelig galt.

Kaffe- og tekjele i sølv fra 1700-tallet, utført av Trondheimsborgerne Tore Andreas Friis og Marcus Bruun. Fotografert ca 1897. Foto: Norsk Folkemusum. Digitalt museum 

Under overskriften ”Adskillelig Nytt” i Adresseavisen den 31. juli kan vi lese at et kaffeslabberas i Ørkedals-Øren den 8.juli gikk fryktelig galt da vertinnen lot ”sin Pige gaae i et andet huus i nærværelsen for at male endeel Caffee, hvormed hun vilde tractere sine Fremmede; efter at Caffeen var malet gave Konen i huset pigen af en papirpose et slags hiortetag i den malede Caffee, hvorpaa hun gik hiem og tillavede (…) efter at den var kogt befandtes den at have en særdeles afsmak, hvilken de, Verten undtagen, søgte aat betage den ved at ha meget Melk i koppen, men de havde ikke saa snart drukket et par kopper, førend de alle, Verten i særdeleshed, som, havde faaet mindst melk, bleve angrepne af en stærk opstandelse og en usløkkelig tørst som vedvarede den hele nat, men som de ved idelig at drikke melk, samt viin og Vand omsider fordrev. 5 mennesker, nemlig Verten, Vertinded og deres søn, samt de 2de fremmede Fruentimre kunde tilsat livet ved denne Caffee, hvoraf baade den kogte og ukogte ved undersøkelse af vedkommende ere befunden at være melleret med Rotte-Krud (*rottegift) men hvorfra samme er kommet, er en ved den holdte examination blevet opdaget”