Adresseavisen den 28. august melder at «Paa Tirsdag førstkommende begynder Gade-Vægterne, som ere 19 i Tallet, at forrette sine sædvanlige Raab (rop), hvormed continueres (fortsettes) til ultimum Aprilis (Slutten av April)».

TEMA: Adresseavisen 250 år

På 1700-tallet var en gatevekter en offentlig vaktmann i byene som besørget ro og orden om natten. Han passet gatelyktene og varslet brann, meldte vindretning og klokkeslett. Vekterinstitusjonen har eksistert helt fra Magnus Lagabøtes bylov av 1276. Vekterne var ofte kledt i en rød uniform og utstyrt med fakkel og en lang stav som hadde en kule med pigger i toppen (vekterkølle). Du har kanskje sett noen utkledt som vektere under Olavsfestdagene?

Vekter med lykt og vekterkølle: Du husker kanskje også statuen av vekteren som stod utenfor lokalene til Gjensidige på Torvet? I dag står den i de nye lokalene til Gjensidige i krysset Dronningens gate/Søndre gate.

Som det fremkommer i artikkelen ovenfor hadde vekterne en spesielt viktig funksjon i mørketiden, men de fungerte i realiteten også som en ordensinstans på 1700-tallet. Trondheim hadde egen politimester allerede i 1686, men det var først gjennom en reform i 1872 at vekterne ble erstattet med profesjonelle polititjenestemenn, noe som la grunnlaget for det moderne politivesenet vi kjenner i dag.