Adresseavisen 250 år

Dristig bestselger - 18. september 1767

Da boken «Pamela eller den belønnede dyd» sjokkerte og fascinerte.

Bestselger: Pamela av Samuel Richardson er den første romanen i verden som avstedkom merchandise: Illustrasjoner fra romanen ble produsert på plakater, vifter, kort og kopper. På skimuseet på Sverresborg henger en tapet med Pamela-motiver, bla. a en scene hvor Mr. B kler seg ut som tjenestepike for å lure seg til sengs med 15-åringen – og selvsagt: Et bilde av bryllupet, slik illustrasjonen ovenfor viser (Kilde til bilde: from a series of twelve illustrations to Pamela by Samuel Richardson, 1745, 2nd edition, published by John Boydell, London, 1762).  

Adresseavisens faste spalte ”Til Kiøbs” var viktig for byens kjøpmenn, som her kunngjorde hvilke nye varer de hadde å tilby. Bøker var faste innslag i spalten, og bøker så vel som andre varer kunne som oftest kjøpes direkte fra Adressekontoret som på 1700-tallet altså fungerte både som redaksjonslokale, bokhandel og kremmerbod.