Adresseavisens faste spalte ”Til Kiøbs” var viktig for byens kjøpmenn, som her kunngjorde hvilke nye varer de hadde å tilby. Bøker var faste innslag i spalten, og bøker så vel som andre varer kunne som oftest kjøpes direkte fra Adressekontoret som på 1700-tallet altså fungerte både som redaksjonslokale, bokhandel og kremmerbod.

TEMA: Adresseavisen 250 år

Bøker ble annonsert i avisen

Den 18.september er en rekke bøker og publiserte skrifter til salgs i Adresseavisen, deriblant en av redaktør Nissens egne traktater som han så sitt snitt til å annonsere med jevnlige mellomrom denne høsten. De fleste annonserte bøkene i Adresseavisen er av akademisk art, men innimellom finner vi også spor som bryter med forestillingen om at 1700-tallet først og fremst var den rasjonelle opplysningens tidsalder: Perioden er nemlig også kjent for en underholdningsrevolusjon uten sidestykke, og i dette nummeret av Adresseavisen finner vi en av Europas store bestselgere annonsert til slags: ”Pamela eller den belønnede dyd” av engelskmannen Samuel Richardson (1689-1761).

Kultstatus

Jaha, det var da en traurig tittel på en underholdningsroman, tenker du kanskje. Men da Pamela, or Virtue Rewarded første gang ble publisert i årene 1740-1741 fikk den umiddelbar kultstatus blant lesere over hele Europa; den solgte mer enn noen annen roman i perioden og ble i løpet av de neste tiårene oversatt til de fleste europeiske språk, inkludert den danske utgaven som er annonsert i Adresseavisen. Hva skyldes denne romanens enorme popularitet?

Bølger av sjokk og vellyst

Først og fremst er det nok fordi den sendte bølger av sjokk og vellyst gjennom tidens lesende kvinner (og menn!) Romanen handler om 15 år gamle Pamela som jobber som tjenestepike på godset til den kjekke og rike skjørtejegeren, Mr. B. Romanen er skrevet gjennom brev som den unge og dydige Pamela sender til sine foreldre, hvor hun forteller om kurtisen og nesten-voldtektene hun utsettes for på godset. Pamelas brev uttrykker en blanding av angst og begjær, både etter mannen og hans store gods – og ved å motstå hans tilnærmelser, som seg hør og bør på denne tiden, blir hennes dyd belønnet med ekteskap (virtue rewarded), og altså en betydelig klatretur på den sosiale rangstigen.

Herskap og tjenere

Møtet mellom høy og lav, upstairs and downstairs, har sitt litterære utspring i Pamela, og i kjølvannet av denne romanen har tematikken rik mann forfører fattig kvinne forplantet seg langt inn i det kiosklitterære landskapet, hvor det lever i beste velgående den dag i dag. Mon tro hvilke av Trondheims lesere som kjøpte Pamela eller den belønnede Dyd fra Adresseaviskontoret i september 1767 – og om de torde å lese den i full offentlighet?

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden.