22. november 2005 ble Angela Merkel fra CDU, det kristendemokratiske partiet, innsatt som Tysklands forbundskansler etter å ha vunnet en knepen valgseier. Siden har ingen klart å vippe henne av pinnen.

- Det er rart å tenke på det. I resten av verden har statsledere kommet og gått, men har vi hatt Angela Merkel hele tiden. Jeg var syv år gammel da hun kom til makten. Jeg kan ikke huske noen andre kanslere, og derfor har jeg ikke noe å sammenligne med fra tiden hvor jeg har vært politisk bevisst. Det er merkelig, og litt ubehagelig. En sammenligning hadde helt sikkert ført til at jeg hadde hatt et mer nyansert syn på Merkel, sier Melih Demirkul.

Han startet lærlingperioden sin i sommer. 19-åringen kommer fra en tyrkisk arbeiderfamilie i Mainz, og nå skal han tilbringe de neste årene på Hilton Hotel i hjembyen. Der skal Melih lære alt som er nødvendig for at han en dag skal bli hotelldirektør.

På søndag skal han også stemme for første gang. Melih Demirkul tilhører «Generation Raute» som den kalles i Tyskland: «Diamantgenerasjonen». Navnet er skapt av Merkels karakteristiske håndstilling, når hun med

hendene og fingrene samlet i en diamantformet positur, snakker til sitt folk.

De yngste av dem, de som nå er 18 år gamle, var knapt ferdig i barnehagen da Angela Merkel ble forbundskansler i 2005. Hun har vært der hele tiden, og 57 prosent av velgerne mellom

18 og 21 år, sier at de helst ser at det fortsetter slik eter søndagens valg.

Ikke så veldig begeistret

- Men jeg stemmer på SPD og Martin Schulz, sier Melih.

- Mine verdier er mer sosialdemokratiske, selv om det kanskje ikke passer helt med min plan om å drive eget hotell. Men jeg synes at vi må ha en tysk politikk som tenker mer lang-

siktig på hva som er viktig for oss unge. Vi må ha bedre utdanning, digitalisering og en bedre miljøbevissthet, sier han.

- Men er ikke Merkel en god kansler?

- Det kan jeg egentlig ikke svare på, for jeg har ingen å sammenligne henne med. Jeg hører de eldre generasjonene sier at hun gjør en god jobb. Hennes ledelse er «så bra som det kan bli», sier de. Jeg hører sjeldent den helt store begeistringen, heller ikke fra mine jevnaldrende, sier Melih Demirkul, og fortsetter etter en liten tenkepause:

- Jeg kan se at hun er en veldig profesjonell og rutinert politiker som virker veldig trygg på seg selv. Hennes store erfaring gjør at borgerne stoler på henne, og det er selvfølgelig bra for en politiker. Hun er en veldig sterk dame. Likevel mener jeg vi kunne trengt noe nytt.

Det er særlig én episode fra Angela Merkels offentlige liv som kansler som står klart for ham. Det var da hun sommeren 2015 ble

konfrontert med den libanesiske jenta Reem på direktesendt tv. Reem fortalte gråtende om sin usikkerhet over å være flyktning i Tyskland, uten å vite om hun kunne bli eller ikke.

- Merkel klappet henne på hodet og sa «det klarer du fint». Det var så misforstått. Det

virket som om hun overhodet ikke hadde noen reelle følelser og ikke forsto den lille jenta. Jeg savner empati fra kansleren. Hun fremstår som veldig elitær, sier Melih Demirkul.

Caps på hodet og Jesus på armen

For 26 år gamle Diana Kinnert var det slett ingen tvil om hvor hun skulle sette sitt første kryss da hun stemte for første gang for fire år siden.

- Angela Merkel, selvfølgelig. Jeg er en stor fan, sier hun med et lite smil.

Hun har en caps som peker i feil retning, pilotjakke og en stor tatovering på armen. Diana Kinnert, som har «kommet ut av skapet» som lesbisk, er neppe den typiske representanten for det kristenkonservative CDU. Ikke desto mindre har den tyske utgaven av magasinet Vogue kåret henne til «det kuleste CDU-

medlemmet». Selv har hun nettopp utgitt sin første bok, med tittelen «Für die Zukunft seh’ ich schwarz», eller «Fremtiden er sort» på godt norsk. Tittelen spiller på CDUs partifarge, som altså er sort.

- Jeg er kanskje ikke noen typisk CDU-er. Men jeg valgte partiet da jeg var 16 år gammel, etter å ha lest alle partienes programmer

grundig og utelukket de jeg ikke var enige med. Jeg er ikke enig med CDU på alle punkter heller, men man må se overordnet på det og ikke bare stå for en enkelt sak. Og helt grunnleggende

er jeg enig i de kristne kjerneverdiene, den personlige friheten og den sosialt bevisste

konservatismen hos CDU. Jeg tror fremtiden tilhører et slikt parti, og at det er stor grunn til optimisme, sier Diana Kinnert.

- Også uten Angela Merkel, som vel ikke varer evig – tross alt?

- Nei, dessverre. Hun er det beste valget i kraft av sin personlighet, ikke fordi hun er kvinne. Hun har ledet CDU til å bli et moderne

sentrumsparti, slik jeg gjerne vil ha det. De venstreorienterte partiene ser ut til å være langt mer forbundet med fortiden og er mer dogmatiske. Jeg liker at det er en viss fleksibilitet

i CDU. Jeg er liberal, men ikke blind.

Liberalismen skal være basert på velferd, sosial sikkerhet og et trygt og levedyktig miljø for fremtidige generasjoner, sier Diana Kinnert.

Hun snakker i et forrykende tempo. Nesten som om hun forsøker å sparke ut så mange tanker og holdninger som overhodet mulig. Som Melih Demirkul og mange tusener andre

i Generation Raute har hun en etnisk blandet bakgrunn. Hun er datter av en politiadvokat med polsk bakgrunn og en mor fra Filippinene, og mener selv at denne bakgrunnen har gitt henne stor forståelse, også for hennes meningsmotstandere.

«En trist beslutning»

Til tross for sin unge alder er Diana Kinnert allerede rutinert i politisk arbeid.

- Jeg har sittet i en arbeidsgruppe med unge fra andre partier. Og der kunne man merke at vi alle gjerne vil arbeide sammen og at gamle ideologiske forskjeller oppfunnet for mange tiår siden egentlig ikke er så gjeldende lenger. Det tilhører en annen tid. Jeg tror ikke på at man kan plassere mennesker - altså velgerne - på en lineær linje fra høyre til venstre. Slik fungerer det ikke lenger, sier den unge forfatteren.

- Du har protestert offentlig mot at Angela Merkel og ditt parti stemte nei til loven om «ekteskap for alle»?

- Ja, og den protesten fortsetter jeg med.

Det var en trist beslutning, for nettopp det å ville inngå ekteskap og ta vare på hverandre og eventuelle barn er en konservativ verdi vi burde støtte. Jeg kan kun glede meg over at 75 parlamentsmedlemmer fra CDU tross alt stemte ja, sier hun, og famler med capsen i et øyeblikk før hun fortsetter:

- Men det er ikke slik at jeg går inn for alt CDU gjør. Det er helheten som er interessant. Dette er et gammelt og tungt skip som noen ganger seiler for sakte etter min smak. Jeg tenker ofte at jeg selv kunne bygd en seilbåt - altså et nytt parti, som seiler langt raskere. Men det ville likevel ha minnet så mye om CDU at det ikke har noen hensikt. Jeg er feminist og miljø-aktivist, men jeg er også næringslivskvinne og selvstendig, så jeg må se på helheten, sier hun.

På Instagram har Diana Kinnert opptrådt i en T-skjorte med teksten «Keep calm and vote for Angie». Nå ruller hun opp jakkeermene og viser frem den store tatoveringen hun har på underarmen. Motivet er ingen ringere enn Jesus.

Kristne grunnverdier

- Kristendom er selvfølgelig også en gammel sak. Men den har noen grunnverdier som jeg kan støtte opp om - at man ikke skal leve

egoistisk, men ta hensyn til andre mennesker og den verden vi lever i, og at man skal være tilgivende og akseptere det som er annerledes.

Hun har allerede vært sekretariatsleder for et av partiets parlamentsmedlemmer, og hun sitter i en gruppe som skal revidere CDUs funksjoner og demokrati. Målet er en fornying av partiet som vil gjøre det mer åpent og

moderne. Hun har også fungert som rådgiver for blant annet Angela Merkel, og har fått flere oppfordringer om å stille opp i årets valg.

- Men for meg må politikk aldri bli noe

profesjonelt, så jeg venter litt med å gå inn i politikk på den måten. Det kan hende jeg gjør det senere, men det kan også hende at det ikke skjer. For øyeblikket er jeg fornøyd med å være en selvstendig næringslivskvinne i mediebransjen, hvor jeg prøver å finne på nye

formater sammen med noen andre kvinner.

Når Generation Raute går til valg på søndag er det mye mer enn høyre og venstre som står på spill. Det er selve fremtiden som både Diana Kinnert og Melih Demirkul vil være med på å prege, som står på spill.