It’s nine o’clock on a saturday, the regular crowd shuffles in

There’s an old man sitting next to me,

making love to his bacon and cheese

Det er lørdag, det er ni på kvelden, og det lille gatekjøkkenet på hjørnet av Studentersamfundet er fylt til randen. Likevel er det få gjester sammenlignet med en vanlig lørdagskveld. Studentersamfundet er stengt, og de lange køene uteblir.

Men det er stille før stormen.

Snart begynner Uka, og da er det lørdag hver dag. Og det skal selges flere hundre, om ikke tusen, burgere om dagen.

- Vi blir glade når Uka begynner. Det er slitsomt, med massevis av fulle folk og lange kvelder. Men vi er fortsatt glad, smiler Salman Ali som jobber på Sesam.

Oppgradert: På Sesams nye meny kan man få en litt bedre burger til en litt dyrere penge.

For syv år siden kom han til Norge fra den kurdiske delen av Syria.

Nå har han imponerende kontroll over kjøkkenet der han tar imot bestilling etter bestilling, hele tiden med full oversikt over hvem som skal ha hva. Men dette er barnemat sammenlignet med en konsertkveld på Samfundet, sier han.

- Men vi får som regel beskjed når det skjer noe spesielt på Huset. Da gjør vi oss klare og tar inn ekstra folk.

Nytt liv til slitne studenter

Det er en hyggelig atmosfære i rommet, Salman småprater med gjestene og hiver oppi et par ekstra pakker saus til en gammel kjenning. De fleste kundene er gjengangere.

- Jeg er ute for å handle klær, og folk smiler eller vinker. Jeg blir gjenkjent overalt, og noen ganger roper de «heeei Sesam!», eller noe sånt. Det er ikke alltid man har lyst på den oppmerksomheten, men som oftest er det bare hyggelig.

Det er nok ikke alle burgerkokker som får lokal kjendisstatus, men Sesam er som en institusjon å regne for studentene. Det er over tjue år siden Ibrahim Mansour, som fortsatt er eier, sjef og daglig leder, startet gatekjøkkenet på Samfundet. Siden den gang har Sesam vært en viktig del av Huset. Den gir nytt liv til de som er slitne etter timevis på dansegulvet, og næring til studentene som jobber frivillig til langt på natt.

Bevisene henger på veggen. «Æresmedlemskap på Samfundet». Og æresmedlem i både jentekoret Candiss og i Serveringsgjengen.

Daglig leder: Salman Ali styrer showet bak disken på Sesam.

«Hipster-burgere»

Men det er ikke bare studentene som elsker Sesam. Kjendiser kommer innom når de er i Trondheim, og det går historier om folk som reiser flere timer for å spise burgeren. Men hva gjør den så spesiell?

- Er det den deilige kombinasjonen av alkohol og salt, eller er det noe mer?

- Den klassiske Sesam-burgeren har ikke blitt endret på over tjue år. Vi bruker gode råvarer, og så krydrer vi kjøttet selv. Hvordan vi gjør det, er hemmelig, forteller Salman.

Men nå har Sesam oppdatert menyen sin. Signaturmenyen inneholder burgere med blåmuggost og paprikasalsa. Brødet er nytt, og det samme gjelder kjøttet. Det kan nesten virke som om Sesam har kastet seg på bølgen av «hipster-burgere» og vil konkurrere med steder som

Superhero Burger og Sot. Men det vil ikke Salman høre snakk om.

- Vi tenker ikke på andre steder, vi lager vår egen mat og er stolte av den. Det er ikke en konkurranse for oss.